2013. május 9., csütörtök

Nutellás csokoládétorta egy egész macaronheggyel, avagy habzsi-dőzsi a köbön

Az én édes, lila- és rózsaszínmániás unokahúgom betöltötte a harmadik életévét. Én pedig kigondoltam neki egy csupa macaronos tortát, amiről egyértelműen ő jut az eszembe. A torta nagyon tetszett neki, ugyan egy árva falatot sem evett belőle, de sebaj, ehhez már hozzászoktam. Mondjuk ha előre sejtem, hogy egy gyerkőc sem eszeik a tortából, lehet, hogy nem nutellás lesz, de nem volt panasz a felnőttek körében sem. Az egyetlen, amit sajnáltam, hogy majd 4 óra hűtő nélküli várakozás után szegény torta kezdte megadni magát és a tetemes mennyiségű krémtől elkezdett elolvadni. Így ha valaki elkészíti, akkor mindenképp legyen elegendő hely a hűtőben és csak az utolsó pillanatban kerüljön ki belőle a torta, főleg ha közben majdnem 30 fok van.

A tetemes mennyiségű képet nézzétek el nekem, ez nem az a torta, ami csak egy képet érdemel. :-)





Hozzávalók a kakaós piskótához (két darab 18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

6 nagy tojás
150 g cukor
60 g liszt
45 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

600 ml tej
100 g étkezési keményítő
20 g cukrozatlan kakaópor
100 g vaj
200 g nutella
200 ml hideg habtejszín (30%)

Hozzávalók a tejcsokoládé ganache-hoz (a torta bekenéséhez és a macaronok betöltéséhez):

200 ml habtejszín (30%)
300 g tejcsokoládé

A macaron elkészítését ITT találjátok. Nagyjából 30 db került rá a kész tortára.







A macaronokat készítem el először, hiszen azoknak nem árt egy-két nap pihenés. 

A krémet néhány órával a piskóta megsütése előtt megfőzöm. A keményítőt és a kakaót egy kicsi tejjel kikeverem (mint a zacskós pudingport), a többi tejet közben felforralom, majd gyorsan elkeverem benne, egy perc alatt be is sűríti a keményítő. A forró pudingot simára keverem a vajjal és a mogyorókrémmel. Félreteszem hűlni. Mikor kihűlt teljesen, felverem a hideg tejszínt, majd a robotgéppel átkeverem a megszilárdult mogyorókrémes pudingot. Óvatosan a krémhez forgatom a tejszínt, felhasználásig bedugom a hűtőszekrénybe.

A piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Megfelezem a masszát, elegyengetem a két 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!) Rácson hagyom kihűlni.

A kihűlt piskótákat kettévágom. A négy lapból csak hármat tudtam felhasználni, így lett pont teli a tortagyűrűm. Az egyik tortakarikát megtisztítom, az aljára helyezek egy piskótalapot, elegyengetem rajta a krém felét. Ráhelyezem a következő lapot, majd megismétlem az előző lépést. A tortát a legszebb felületű lappal zárom le. 4-6 órára hűtőbe teszem, hogy összeálljon (de akár egy éjszakát is eltölthet a hűtőben).

A ganache-hoz megolvasztom a tejcsokoládét, közben felforralom a tejszínt és hagyom visszahűlni kb. 40 fokosra. 3-4 részletben a csokoládéhoz keverem a tejszínt, félreteszem, hogy kissé besűrűsödjön kenhető állagúra.







 Óvatosan leválasztom a tortakarikát. A ganache-sal körülkenem a tortát, a tetejéről az oldala felé haladva. Betöltöm a macaronokat, a maradék krémet még eloszlatom a torta tetején. Legalább egy óra ismételt hűtés következik. Tálalás / indulás előtt  megkapja a torta teteje a díszítést. Fontos, hogy ne álljon a macaronokkal a hűtőben vagy ha azzal áll, akkor legyen rajta tortabúra, mert a pára nagyon rossz hatással van rájuk. 





Egy darabig azt hiszem nem jövök hasonló kaliberű bejegyzéssel, viszont annál több egyszerű nyári frissítő következik.


18 megjegyzés:

  1. Atyaságos úristen... Elképesztő nagynéni vagy :-))))

    S milyen jó, hogy ennyi képet hoztál róla! Hogyne nézegetnénk már el :-))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, méghogy ebből egy falatot sem enni? Kizárt dolog lenne nálam :)

    VálaszTörlés
  3. No, ti aztán tudjátok halmozni az élvezeteket!
    A torta, meg ennyi macaron!
    Valóságos édességorgia! És látványnak sem utolsó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-))) Igen, ennél sem szabad számolni a kalóriákat. :)

      Törlés
  4. Ez igen!!!!Gyönyörűűűűű!!!!

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép! Ennyi macaront legyártani, fantasztikus teljesítmény! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon aranyos vagy! Képzeld, csak két adag volt, de ha a zöld lemarad, akkor a három szín kijött volna egyből is. Kivételesen utólag színeztem, és mivel tényleg csak egy fogvájó végnyi festéket használtam, nem volt gond az állagával. Csak most a fagyidömping miatt rengeteg a tojásfehérjém. :-)

      Törlés
  6. Fantasztikus, én még elnézegettem volna, annyira szépek !:)

    VálaszTörlés
  7. Ez a torta valóban nem egy képet érdemel. Csodálatos. A szavam is elállt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nagyon örülök, hogy tetszik, erre utaltam a múltkor, reméltem, hogy nem okoz csalódást, habár a tonkabab kimaradt. :-)

      Törlés
  8. Hát ez valami csodálatosan néz ki! Biztosan az íze is fantasztikus lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon kedves vagy! Aki a nutellát szereti, az nem panaszkodik az ízére. :-)

      Törlés
  9. elképesztően ügyes vagy, a képek pedig álomszépek :)

    VálaszTörlés