2013. május 31., péntek

Narancsos-kakaós madeleine

Előfordulhat, hogy a madeleine nagyon is gyakori szereplő lesz a blogon, mert nagyon beleszerettem és még PindÚr is imádja. Nem is kell ennél több, hogy bekerüljön a repertoárba. A legutóbbi matchás madeleine után rögtön bekevertem ezt az adagot is, ha már úgyis sütöttem még fél órát megérte várni újabb 30 darab sütire. A recept alapját ezúttal is a Stephane Gerphagnon Makifoodos kurzusán tanultak adták. Azóta pedig kész madeleine gyár van, kisebb adagok, mindenféle színek és ízek, szóval teljes a szerelem. Készüljetek, lesz még! :-)



Hozzávalók (30 db-hoz):

3 tojás
125 g cukor (nádcukor is lehet)
2 kezeletlen narancs finomra reszelt héja
10-15 csepp narancs esszencia (elhagyható)
135 g liszt (BL-55)
25 g cukrozatlan kakaópor (pl. divine)
6 g sütőpor
130 g olvasztott vaj

A tojásokat kikeverem a cukorral, amíg a cukor el nem olvad (egészen kifehéredik), belekeverem a vajat, a narancshéjat és -esszenciát tovább keverem. Az átszitált liszthez adom a sütőport, a kakaót és az előzőekhez forgatom. Habzsákból a szilikon formákba töltöm a tésztát, úgy 3/4-ig. 200 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt készre sütöm a süteményeket. A formából óvatosan egy tompa kés segítségével kiemelem a kis kagylókat.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, és hát az ízvilág.. imádnám biztosan.
    Nekem még azok a régi, pléh formáim vannak, amit vajazni, lisztezni kell, kicsit macerásabb,mint a szilikon.. nem is fogtam még bele eddig.. :D
    De ha egyszer rászánom magam, akkor ezt a receptet fogom megcsinálni, úgyhogy köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemi! Én nem bántam meg ezt a formát, szerencsére a gyerkőc is imádja, így gyakran előkerül. Tök jó ez az alaprecept, ezerféleképpen variálható.

      Törlés
  2. Nagyon szép formás. Kacérkodom én is ennek a süteménynek az elkészítésével, csak egy hiányosságom van nincs formám:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, csak megerősíteni tudlak, ha hajlasz rá, hogy beszerezz egyet. :-)

      Törlés
  3. Azt hiszem ma madeline-t fogok sütni. Milyet? Narancsos kakaósat. :) Jöhet a többi recept is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Kriszta, isteni lehetett a kandírozott narancshéjjal is, ígérem, nem lesz hiány madeleine-ben.

      Törlés
  4. Annyira meggyőzőek! Ha lenne ilyen formám (csodálom, hogy nincs még), rögtön nekiállnék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, szerezz be egyet, fillérekért vettem az auchanban, nagyon megérte!

      Törlés
  5. Jaj de jó, jajdejó!! De Katuci, ez miniforma vagy normál méret?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik! Normál méretű, kilenc lyuk van benne és olyan 5 cm hosszúak. Ha mini formád van, akkor a sütési idő kb. fele is lehet!

      Törlés