Passiógyümölcs karamella torta

Amikor egy torta összeáll a fejben, aztán a valóság meg sem közelíti. Nagyon sajnáltam, de azért sikerült egy olyan "belemajszolós" tortát összehozni. Szóval értitek, amibe csak úgy belemászna az ember egy szál villával.

A torta kitalálója Bea barátném volt, aki odáig van a passiókaramella bonbonomért, így arra jutottunk, ezt tortásítsuk.



Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a karamellához:

200 ml tejszín
100 ml maracujalé (ha nem jutunk hozzá, helyettesíthetjük más savanykás gyümölcs levével is) 
150 g cukor
300 g fehér csokoládé
50 g puha vaj

Hozzávalók a csokoládé ganache-hoz:

150 ml tejszín
125 g étcsokoládé

Hozzávalók a csokoládébevonóhoz:

100 g étcsokoládé
50 g vaj

a tetejére csokoládéforgács (nálam kb. 40 g karamellizált fehér csokoládéból, recept ITT




A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Közben elkészítem a karamellát. A tejszínt összeforralom a maracujalével, félreteszem. A cukrot karamellizálom egy lábasban (közben nem keverem). Mikor kész a karamella, leveszem a tűzről és nagyon óvatosan (mert kifuthat), több részletben hozzáadom a tejszínt. simára keverem. Hagyom kicsit hűlni, elkeverem benne a fehér csokoládét és a vajat.

A ganache-hoz felforralom a tejszínt, visszahűtöm kb. testhőmérsékletűre, közben megolvasztom az étcsokoládét. A tejszínt 3-4 részletben a csokoládéhoz keverem.

A kihűlt piskótát három részre vágom, megtisztítom a tortagyűrűt és egy lapot (lehetőleg a tetejét) az aljába teszek. Rákanalazom a ganache harmadát, néhány percre hűtőbe teszem, majd a karamella harmadát, lefedem a középső lappal, 15 percre visszateszem a hűtőbe. Megismétlem az előző lépést, lezárom a tortát a legszebb lappal. Megy vissza a torta hűtőbe legalább 1-2 órára. Óvatosan leválasztom a tortagyűrűt, eloszlatom a tetején a maradék ganache-t, rácsurgatom a maradék karamellát.

Az étcsokoládét és a vajat összeolvasztom, visszahűtöm. A karamella tetején eloszlatom. Végső kegyelemdöfésként pedig megkapja az utolsó több ezer kalóriát is, a karamellizált fehér csokoládé forgácsokat. :-)



Szóval kalóriatáblázatot inkább nem mellékelnék, mindenkinek a saját lelkiismeretére és edzéstervére bízom, hogy elkészíti-e. :-)

Megjegyzések

  1. Na erre nem érdemes kalóriát számolni, csak enni kell, mert istenien néz ki! Gondolom ebből egy szelettel is jóllakik az ember. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csak, hogy nem érdemes, de valószínűleg szívroham elkerülés érdekében nem is szabad. :-)

      Törlés
  2. Nem semmi, micsoda ízeket hoztál össze! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amiben passiógyümölcs van, csak jó lehet. :-)))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések