Macaronnal díszített tonkababos csokoládétorta

Mostanában annyi tortát sütök, mint már rég. Tudjátok, hogy a kedvenc fűszerem a tonkabab, ezúttal sem maradt ki egy jó kis tömény csokitortából.



Hozzávalók a kakaós piskótához (22 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

4 nagy bio tojás
100 g cukor
40 g liszt
30 g étkezési keményítő
20 g cukrozatlan kakaópor
1/2 reszelt tonkabab
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

300 ml tejszín
150 g étcsokoládé
150 g tejcsokoládé
1 reszelt tonkabab

Hozzávalók a csokoládébevonóhoz:

100 g étcsokoládé
50 g vaj

 A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, a tonkababot, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 17-18 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

A tejszínt felforralom a tonkababbal, visszahűtöm nagyjából 40 fokosra. Közben felolvasztom a csokoládét. 3-4 részletben hozzákeverem a tejszínt a csokoládéhoz, lehűtöm, hogy kicsit dermedjen. Mikor besűrűsödik, óvatosan felverem robotgéppel.

A kihűlt piskótát három részre vágom. Közben megtisztítom a tortaformát. A krémből két evőkanálnyit félreteszek. A "csúnyábbik" lapot (a piskóta felső része) visszahelyezem a formába, egyenletesen eloszlatom rajta a krém felét, jöhet rá a középső lap, a krém másik fele, végül lezárom a szebbik lappal. Hűtőbe teszem a tortát legalább egy órára. Leválasztom róla a tortakarikát, a félretett krémmel körbekenem a tortát.

A vajat és a csokoládét összeolvasztom, visszahűtöm a torta tetejére csurgatom, ahonnan óvatosan az oldalára folyatom. A macaron korpuszokat a torta oldalára ragasztom. A tetejét díszítem néhány macaronnal, bonbonnal, csokigolyóval.

A macaron elkészítését ITT találjátok.





Megjegyzések

  1. Ámulatba ejtően csodás ez a torta.

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép ez a tortád! Akár hiszed akár nem én még mindíg őrizgetem a blogjátékodon nyert tonkababot. Valahogy mindíg elfeledkezem róla pedig kíváncsi lennék hogy mennyivel másabb tőle a krém?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :-) Ó, pedig sokat dob rajta, szerintem elmélyíti a csokoládé ízét és valami varázslatos az aromája.

      Törlés
  3. Hát ez valami fantasztikusan néz ki! Csorog érte a nyálam! :)

    VálaszTörlés
  4. Tonkabab és macaron is egy tortában? Ez már igazán bűnbeesés. Gyönyörű torta!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Gyönyörűséges torta, elalélok! :) Megsütném nagyon, de csak 26-os formám van. Abban nagyon lapos lenne? Vagy növeljem 5 tojásosra a piskótát és tegyek bele még egy tábla csokit?
    Köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések