Levendulás bonbon

Nem először készül bonbon levendulával a konyhámban, de talán ez sikerült ezidáig a legjobban. A levendula nem hivalkodó, csendesen meghúzódik a háttérben, de mégis nagyon tudjuk, hogy jelen van.

A levendulával kapcsolatosan nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy semmiképp ne essünk túlzásba, hiszen pikk-pakk a nagyi ruhásszekrényében találhatjuk magunkat, ami nem éppen idilli, főleg hogy csokoládét kóstolunk.


Hozzávalók (28 db bonbonhoz): 

250 g 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

80 ml 30%-os tejszín
20 g golden syrup vagy akácméz
1 ek. szárított levendulavirág (beszerezhető pl. a DM-ben)
100 g magas kakaótartalmú tejcsokoládé 

díszítés (elhagyható): 

1 tk. porított kakaóvaj
egy késhegynyi arany színű lüszterpor (bár amennyire besárgult így, akár lehet kurkuma is)

A tölteléket néhány órával előbb kell elkészíteni. A tejszínt felforralom a levendulával, félreteszem hogy átadja az aromáját. Néhány óra elteltével átszűröm teaszűrőn, hozzáadom a golden syrupot és felforralom. 3-4 részletben a tejcsokoládéhoz keverem. 

Dekorálom a formát a lüszterporral. Ehhez a kakaóvajat vízgőz fölött felolvasztom, márványlapra öntöm, majd szinte rögtön visszaszedem a tálba, hozzákeverem az arany port, és egy ecset segítségével vékony rétegben felviszem a bonbonforma mélyedéseibe.  

Elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal, az előkészített formába öntöm, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A tölteléket nyomózsákból a bonbonmélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. 15-20 percre hűtőbe teszem, hogy a töltelék teteje kissé megbőrösödjön. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, visszateszem hűlni 30 percre. Végezetül óvatosan kifordítom az elkészült bonbonokat a formából.    



Az esélye természetesen megvan, hogy valakinek nem fog ízleni a levendula, de azt hiszem, mindenképp megér egy próbát. Ti szeretitek?

A díszítés alapötletéért köszönet Vianne-nak!

Megjegyzések

  1. Na, én az a fajta ember vagyok, aki nagyon nem szereti a levendulát, de ez...ez annyira hihetetlenül gyönyörű, hogy tennék még egy próbát vele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy új géped van? Nagyon-nagyon sokat változtak a képeid mostanság :)

      Törlés
    2. Igen, azért én sem tudnék levendulát enni levendulával, de ebben szépen kiegyensúlyozza az ízét a tejcsokoládé és egyáltalán nem hivalkodó. De az is lehet, hogy még így sem jönne be, tényleg eléggé kétesélyes dolog. :-)
      Igen, beújítottam, csak még nagyon sokat kell tanulni.

      Törlés
  2. Csoki és levendula, isteni párosítás:)!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések