Fekete-erdő tortát hamisítottam

Tehát megvolt az alap elképzelés, mely szerint Fekete-erdő tortával vesztegetem meg Benedek nevű unokaöcsémet, hogy zsákoljon be nekünk egy nagy adag meleget a márciusi télben. Aztán jöttek a kis változtatások, végül nem sok köze lett az eredeti tortához, de ez van. :) A gyerekek miatt nem került bele cseresznyepálinka, de javaslom, hogy locsoljátok meg vele a piskótalapokat.



Hozzávalók a kakaós piskótához (két darab 18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

6 nagy tojás
150 g cukor
60 g liszt
45 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

500 g mascarpone
400 ml hideg tejszín
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom reszelt héja
200 g porcukor (nádcukorból is lehet)

+ a lapok közé 200 g fekete cseresznye lekvár (pl. St. Dalfour, próbáljátok ki a sűrített musttal édesítettet, király!)


 A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Megfelezem a masszát, elegyengetem a két 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel kemény habbá verem a hideg tejszínt, félreteszem. A krémsajtot is elkeverem a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Óvatosan beleforgatom a tejszínt, hűtőbe teszem a krémet.

A kihűlt piskótákat kettévágom. A négy lapból csak hármat tudtam felhasználni, így lett pont teli a tortagyűrűm. Az egyik tortakarikát megtisztítom, az aljára helyezek egy piskótalapot, megkenem a lekvár felével, elegyengetem rajta a krém negyedét. Ráhelyezem a következő lapot, majd megismétlem az előző lépést. A tortát a legszebb felület lappal zárom le. 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy összeálljon.



 Óvatosan leválasztom a tortakarikát. A krém másik felét a bevonáshoz használom el. A torta felületét vékonyan bekenem a krémmel. Csillagcsővel ellátott habzsákból rózsákat nyomok a torta felületére. A díszítést a tetején kezdem, onnan haladok az oldala felé. Ha elég időt szántok rá, százszor szebben sikerül majd, mint nekem.

Fázisfotókat az alábbi linken találtok az elkészítésről.


Érdemes kisebb adag krémeket használni a díszítéshez, hogy ne kezdjen olvadni a kezünk melegétől. Az épp nem használt krémet pedig tartsuk hűtőben. 



A kimaradt piskótát le is fagyaszthatjuk, vagy készíthetünk egy kis nassolható tortát a kimaradt krémmel. Ezt a tortát csokoládéforgáccsal és fagyasztva szárított meggydarabokkal szórtam meg.


Megjegyzések

  1. Hamm-nyamm! :) Nagyon kívánatosat készítettél :) (ez az egyik kedvenc tortám)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi lehet! Én a tejszínes verziót ismerem, de mascarponéból még jobb lehet a krém :)
    Egy kérdés: milyen magas lesz ez a fajta piskótalap? Mert mindig azzal küzdök, hogy ami magas, morzsálódik, ami tömör, az lapos... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából én nem bírom a sima tejszínt és nem is szeretem, sajnos eléggé rosszul leszek tőle, de szerencsére a krémsajttól nincs bajom.
      Pontosan nem tudom Neked megmondani, de a 3 tojásos 18 cm-esben olyan 6-7 cm körül lehet. Ez nem morzsás és habkönnyű, én jó ideje csak ezt használom. Nem púposodik fel középen, hanem szép egyenletesen jön fel. Összeesik kicsit a végén, de akkor is egyenletes lesz a teteje. Bevallom, azt nem tudom, hogy a burkolást hogy bírja, mert jó ideje nem készítettem burkolt tortát, de ezekhez kitűnő.

      Törlés
  3. Mi az, hogy "százszor szebben sikerül majd"? Hiszen egyszerűen csodaszép :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De drága vagy, de tényleg lehet sokkal szebben, ha nem kapkod az ember lánya. :)

      Törlés
  4. Gyönyörüséges lett a tortád!!! Én a mascarponés krémeket szeretem, a tejszíneset is, viszont a Philadelhiát nem :) Az említett lekvárok nagyon fincsik és szép az üvegük is :))) Szerintem anyukámnak megsütöm ezt a tortát, már csak a kézügyességemen kell csiszolni egy kicsit...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, azt én sem szeretem. Valahogy más az íze. Jajj, tisztára függő lettem, mindig ki kell találnom valami indokot, hogy miért van szükség minden bevásárlásnál ilyen lekvárra. :)

      Törlés
  5. Csodaszép lett ez a torta, és biztosan finom is a krémsajtos krémmel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések