Hókifli, amilyennek lennie kell

Minden egy decemberi estén kezdődött... Akkor kóstoltam először Viki szilvalekváros hókiflijét. Igen, minden bizonnyal csak én kóstoltam, mert másnak egészen biztosan nem jutott belőle azon a rendezvényen. Csak ettem és ettem, nem, nem lehetett vele leállni. Azóta is folyamatosan sírtam-ríttam, hogy nekem először is mindenképpen kell szilvalekvár, olyan cukor nélküli, napokig főzött csodalekvár, aztán meg kell abból bukta és hókifli. Viki javaslatára beszereztem beregi 100%-os szilvalekvárt (a madaras teszkóban a lekváros polcon), nagyon jó, de egy tepsi bukta után máris az üveg fenekére néztem. Szepy úgy tűnik nem bírta tovább, megesett rajtam a szíve és megajándékozott egy üveg Moha-féle lekvárral. Egy nap sem telt bele és már ott is álltam a konyhában, gyúrtam a tésztát, szaggattam a köröket, töltöttem, csavartam, sütöttem, hempergettem, ettem, ettem, ettem...

Nincs vita, sütni kell. Sütni kell hókiflit. Sütni kell Szamóca-féle hókiflit. Ennyi.


Hozzávalók (30 óriási hókiflihez):

500 g finomliszt
250 g vaj
150 g zsíros tejföl
egy csipet só
kb. 300 g 100% szilvalekvár
vaníliás porcukor

A hideg vajat felkockázom, elmorzsolom a liszttel, amibe egy csipet sót teszünk. Türelem, az ujjaink végével morzsolgassuk a vajat. Ha ez sikerült, összegyúrom a tejföllel. Én itt megfeleztem a tésztát, hogy később  egyszerűbb legyen bánni vele, befóliáztam és néhány órára a hűtőbe tettem.

A tésztát vékonyan lisztezett felületen kinyújtom 1-2 mm vastagságúra és kiszaggatom egy kb. 7 cm-es kör alakú kiszúróval. Mindegyik kör kap egy teáskanálnyi lekvárt, feltekerem, megizgatom a kis kifliket. Sütőpapírral bélelt sütőlapon 13-15 perc alatt készre sütöm őket 180 fokos sütőben. Vaníliás porcukorban alaposan meghempergetem a forró kifliket.


A terv az volt, hogy majd egész héten rájárok a kiflikre, de Férj keresztülhúzta a számításomat, közölte, hogy bizony nem képes abbahagyni a kiflievést...

Megjegyzések

  1. Istenien néz ki, én sem tudnám abbahagyni :-)

    VálaszTörlés
  2. Húúú mentem a receptet, isteni lehet!

    VálaszTörlés
  3. Ó, de régen jutott eszembe! :) Nálunk gesztenyés a menő, anyósom viszont folyton valami pöszögős szilvát emleget, aminek azért az a neve, mert szintén cukor nélkül, naphosszat főzik lassú lángon (tényleg lángon, fatüzelésű sparherton), és mikor lassú, nagy buborékokat ereget, pösszenő hang kíséretében pötyögi tele a plafont is kis szilvapöttyökkel. Na az sűrű, mikor kész. :) Biztos, hogy nagyon-nagyon finom a kiflid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ez igazán olyan! Ha jók az infóim, három napig főzik üstben, tölgyfa fölött. :-) Isteni, beleragad a kanál... Jajj, a tökéletes lekvár! :-)

      Törlés
  4. Biz' Isten megsütöm, annyira guszta!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon örülök hogy nektek is ízlik. :)
    Nálunk nagyiról unokára szálló örök siker.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, naná, szerintem még életemben nem áradoztam ennyit sütiről. :-)

      Törlés
  6. Régóta keresem a tokéletes hókifli receptet. Holnap kipróbálom. :) Nekem valahogy mindig olyan száraz lesz. Ha sikerül remélem megengeded, hogy megajándékozzalak innét a beregből egy dobozka mindenmentes szilvalekvárral!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nagyon izgulok, hogy jött be? No nem a szilvalekvár miatt. :-) Hanem, hogy ilyen, amilyet kerestél?

      Törlés
  7. Nagyon meggyőző volt a leírás, én is ki fogom próbálni :-) Képzeld, a Nagyobbik Madagaszkár-témájú szülinapjára Te adtál ötletet a pingvines tortáddal, ezúton is köszönöm szépen, sikerem volt vele :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor meggyőzően tudok áradozni, ennek nagyon örülök. :-) De tényleg Vikié és a szilvalekváré az érdem, ez vitathatatlan. De jó! Isten éltesse a nagylányt! Olvastam az írásodat, majdnem pityeregtem is rajta, csak nem tudtam kommentelni, mert épp állandóan megszakadt az internetem.

      Törlés
  8. Én is megcsináltam és tényleg képtelenség abbahagyni! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :-) Nálunk is volt ismétlés. :-) Szívesen, de Vikié az érdem.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések