Tejberizs karamellizált naranccsal és pirított mandulával

Igazi hétköznapi kényeztető finomság így télen. PindUraság finnyássága okán heti egyszer minimum főznöm kell tejberizst, így érthető, ha mindig kitalálok hozzá valamit, ami nekem is örömet okoz benne.


Hozzávalók:

500 ml teljes tej
100 ml víz
120 g kerek szemű rizs (SOS)
egy rúd vanília
100 g cukor
egy kezeletlen narancs reszelt héja
20 g vaj

1 narancs
2 ek. cukor (nádcukorral még finomabb)
1 tk. vaj

2-3 ek. szeletelt mandula

A tejet, a vizet, a sót, a rizst, a vanília kikapart magjait és héját, valamint a lereszelt narancshéjat felteszem főni, a forráspont elérése után kicsit lejjebb veszem a lángot, sűrűn kavargatva, nagyjából 15 perc alatt (míg megpuhul a rizs) készre főzőm. A cukrot csak a végén, a vajjal együtt keverem bele, így nem ég le olyan könnyen. A vajtól pedig sokkal krémesebb lesz.

Közben száraz serpenyőben illatosra pirítom a mandulát, átteszem egy tálba, nehogy megégjen a visszamaradt hőtől. A serpenyőben megolvasztok egy tk. vajat, karamellizálom benne a cukrot. A narancsot közben kifilézem, a szeleteket a karamellre dobom, néhány percig párolom benne. Az elkészült karamellszószos narancsot a tejberizsre kanalazom, megszórom a pirított mandulával.

Megjegyzések

  1. Emlékszem, kisiskolás koromban gyakran bejártam a suli melletti cukrászdába, ahol nagyon finom gyümölcsrizst lehetett kapni. Teljesen a rabja lettem. Ha volt egy kis zsebpénzem, azt mindig tejberizsre költöttem. Ennek ellenére otthon soha nem készítek. Látva ezt a mesés tejberizsedet megkérdeztem magamtól, hogy MIÉRT? Azt hiszem ma nozstalgiázom egy kicsit a konyhában és megfőzöm gyermekkori kedvencemet. Köszi a receptet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigyázz, mert nincs visszaút, minden héten kell majd készíteni. :-) Nagyon örülök, hogy ilyen kedves emlékeket ébresztett benned, külön köszönöm, hogy megosztottad velem. Én a gofrival vagyok így, téli hidegben a buszmegálló melletti büfében frissen sült a forró gofri, apukámmal meg mindig betértünk. :-)

      Törlés
  2. Ettől máris elcsábultam...Egyszerűen mesés. A tálalás még dob rajta egyet...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ;-) Jajj, az a narancs de finom is volt!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések