Mozart kocka

Nem sokszor készítettem ezidáig mártott bonbont, de mindennek eljön az ideje, így ezeknek is. Karácsony előtt jól jött a kiadós adaggal szolgáló Mozart kocka. Arról nem is beszélve, hogy olyanoktól is dicséretet kapott, akik aztán tényleg nem szeretik az eredeti verziót a nugát réteg miatt. Pedig ebben is van, csak a töménységét némi hozzáadott étcsokoládéval vettem el.

Az ötletadó Gesztenye kockája volt, melyet volt már szerencsém kóstolni, mit mondhatnék, nem semmi!


Hozzávalók (56 db-hoz):

300 g marcipán

200 g nugát
50 ml tejszín
50 g étcsokoládé

100 g tisztított, sótlan pisztácia
50 g cukor
50 ml forró víz
200 g fehér csokoládé
4 g porított kakaóvaj


500 g étcsokoládé a bevonáshoz
5 g porított kakaóvaj
2 ív transzfer fólia

21x24 cm-es fém keret

A marcipánt két sütőpapír között a keret méretére nyújtom. A keretbe teszem egy sütőpapíros tálcán. A nugátot felolvasztom egy edényben. A tejszínt felforralom, az étcsokoládéhoz keverem, majd összevegyítem a nugáttal. A mogyorós krémet szétkenem a marcipánon. Néhány órára hűtőbe teszem szilárdulásig.

Közben elkészítem a pisztáciás réteget. A vizet felforralom. A tisztított pisztáciát aprítógépbe teszem, megdarálom. Közben hozzáadom a forróvizet és simára keverem. Végül édesítem a cukorral. Közben a fehér csokoládét 45 fokig melegítem vízgőz fölött. Belekeverem a pisztáciapasztát és a kakaóvajat. A pisztáciás réteget szétterítem a nugátos rétegen.

Éjszakára hűtőbe teszem a keretet, hogy minden réteg megfelelően megszilárduljon. 50 g étcsokoládét temperálok, vékony rétegben rákenem a pisztáciás rétegre, hogy könnyebb legyen szeletelni és bevonni. Miután a vékony csokoládéréteg megszilárdult, 3x3 cm-es kockákra (vagy tetszés szerint kisebbekre) vágom. A transzferfóliát kicsit nagyobb darabokra szabom.

Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal. A kockákat egyenként megmártom a csokoládéban, alaposan lecsepegtetem, sütőpapírra helyezem és ráteszem a transzferfóliát. Egy villa segítségével kinyomkodom alóla a levegőt, hagyom megszilárdulni a burkot. Mártogatás közben ügyeljünk rá, hogy a csokoládé hőmérséklete maradjon 31-32 fok között, ha kell, tegyük vissza néhány másodpercre a gőz fölé. Kisebb adagokban is temperálhatjuk a csokoládét.

Mikor megszilárdult a bevonóréteg, óvatosan leválasztom a fóliákat a bonbonokról. (Azt figyeljük, hogy a fólia kezdjen elválni a csokoládétól, akkor biztosan átadta mér a mintáját.) A fólia helyett durvára vágott pisztáciával is díszíthetjük a bonbont.

Ha van kedvetek kipróbálni a bonbonkészítést, csatlakozzatok hozzánk a februári kurzuson! Jelentkezni ITT lehet.



Megjegyzések

  1. Kata!
    Isteni lett, ezt a receptet én is ki fogom próbálni :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Biztos bejön majd, elvégre a pisztáciapaszta Neked nem okozhat csalódást. :-)

      Törlés
  2. Ha ez olyan, mint a Mozart-golyó, akkor jelentkezem egy szeletért :) Nem maradt még abból az 56 db-ból? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, nagyon hasonló, talán kevésbé édes. Sajnos már nincs, de ismételhető! :-)

      Törlés
  3. Ó, nagyon értesz az időzítéshez! Épp ma kért meg a férjem , h csináljak már neki egy kis Mozart-golyót. Meg is van a recept hozzá, köszi :)
    Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Erre csak azt tudom írni, hogy ez nem semmi, ez nagyon ott van (sajnos) mert végül is itt is lehetne, és akkor, .......
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát ez éppen ott is lehet, hiszen már gyönyörűen megtanultál bonbont készíteni. :-)

      Törlés
    2. Az túlzás, de én vagyok a Sziu indiánok legfrissebb generációja kinek neve: Igyek Szem :)
      Továbbra is maradok 10-telettel NEDUDDGI

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések