2012. november 20., kedd

Habos-diós palacsinta

A palacsinta, ami túrósnak indult, aztán anyukám a fülembe tette a bogarat. Szokott ő ugyanis sütni egy király palacsintának nevezett csodát, amiben metéltre van vágva a palacsinta, közötte egy jó kis diós maszlag tortaformában sütve. Szóval ebből próbáltam valamit összehozni. Egyszerű, finom, tetszik?


Hozzávalók a palacsintához:

2 tojás
200 g liszt
400 ml tej
1 ek. cukor
egy csipet só
fél rúd vanília magjai / 1 tk. vanília-kivonat / 1 tasak vaníliás cukor
1 ek. olaj + a sütéshez

Az összes hozzávalót egy kancsóba teszem, jól összeturmixolom, végül a csomómentes tésztát olajozott serpenyőben kisütöm.

Hozzávalók a töltelékhez:

3 tojás
100 g cukor
150 g darált dió

+ vaj a sütőedény kikenéséhez

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a cukorral kemény habbá verem, beleforgatom a sárgájákat és a diót.

Betöltöm a palacsintákat (szám szerint nyolcat), lazán feltekerem, félbevágom őket. A sütőedényt kivajazom, a felezett palacsintákat a vágott felükkel felfelé pakolva egymás mellé pakolom. 10-20 g vajat elmorzsolok a tetején. 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm a desszertet.

2012. november 15., csütörtök

Kávés csokoládétorta

Az utóbbi két hónapban szinte nem telt el úgy hét, hogy ne került volna terítékre legalább egy, de néha két torta is. Ahogy közeledünk a Karácsonyhoz, fogyatkoznak a családi ünnepek, így ígérem, lesznek karácsonyi tippek is. De ha gondoljátok, nyugodtan tálaljatok fel tortát az ünnepi lakoma végén, biztosan nem reklamál majd senki. Az elkészítésük meg igazán nem bonyolult és időigényes.


Hozzávalók a kávés piskótához (18 cm-es tortaformához, a Ladurée-féle receptet alapul véve):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
20 g instant kávépor
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kávét, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Én már minden tortámhoz ezt a piskótát veszem alapul, elronthatatlan, isteni, pihe-puha, próbáljátok ki! A megismertetésért köszönet Noéminek. :-)

Hozzávalók a krémhez:

400 ml zsíros tejszín
250 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
50 g cukor
ízlés szerint 4-5 ek. instant kávépor (+ ha még intenzívebb ízt szeretnénk, egy ek. kávé kivonat)

A tejszínt a cukorral és a kávéval felforralom, a felaprított csokoládéra öntöm, simára keverem. Néhány órára a hűtőbe teszem vagy akár egy éjszakára. A krémet habverővel óvatosan felverem (vigyázva, hogy ki ne csapódjon a tejszín).

A díszítés:

50 g étcsokoládé
50 g vaj
egy jó marék (kb. 40 g) durvára aprított mogyoró és mandula


A piskótát három lapra vágom. A tortakeretbe visszahelyezem a piskóta tetejét (ez lesz a kész tortánk alja), a krém harmadát eloszlatom, betakarom a középsó lappal, a újabb adag krémet egyengetek el rajta, végül lezárom a tortát a legszebb lap piskótával. A kerettel együtt bő fél órára (nyugodtan lehet több, ha nem rohanunk) hűtőbe teszem az összeállított tortát.

Kiveszem a keretből, a maradék krémmel megkenem kívülről, majd szétfolyatom rajta a csokoládés-vajas keveréket. Nekem az a heppem, hogy az oldalán megfolyatom. Ennek nem tudok ellenállni. :-) Végül a torta tetejét megszórom jó vastagon a magvakkal. Hűtőben hagyom összeállni a tortát.


Ha tetszett a recept, próbáljátok ki, vagy variáljátok át. A piskótába kerüljön kakaó, a krémbe narancshéj, tiszta Karácsony, nem? :-)

2012. november 7., szerda

Almás-pezsgős csirkemell

A csirke, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ismerve engem, semmi bonyodalom, helyette valami egyszerű hús, az extra pedig a sáfrányos rizs.


Hozzávalók:

500 g csirkemell filé
3 alma
5 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
egy marék aranymazsola
kb. 150 ml pezsgő
1 ek. méz
olaj, só, bors

rizs
sáfrány

A csirkemellet felszeletelem, sózom, borsozom, majd forró serpenyőben hirtelen megpirítom mindkét oldalát egy kis olajon. Mikor az összes elősütött csirkemell kikerült a serpenyőből, mehet bele a cikkekre vágott alma, a felkarikázott hagyma, a zúzott vagy szeletelt fokhagyma és a mazsola. Mikor kicsit megpirulnak, felöntöm a pezsgővel és hagyom, hogy néhány perc alatt besűrűsödjön, ekkor adom hozzá a mézet és kicsit karamellizálom. A serpenyő tartalmát a csirkére öntöm, jól összeforgatom. Lefóliázott jénai edényben 30 percig sütöm az ételt 170 fokos sütőben. A fóliát leveszem, további 10 percig hagyom pirulni.

Egy közepes méretű edényben olajat forrósítok, megpirítok rajta egy bögre kerek szemű rizst. Hozzáadok egy jó csipetnyi őrölt sáfrányt és megsózom. Hagyom kicsit pirulni a rizst, mikor kifehéredik, apránként, folyamatos keverés mellett felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Mikor majdnem elpárolgott róla az utolsó adag víz is, leveszem a tűzről az edényt, fedőt teszek rá és kb. 20 percre félreteszem.

2012. november 4., vasárnap

Sült túrótorta négyszer, négyféle képpen

Évekkel ezelőtt kezdődött, mikor is Férj kedvenc süteményévé lépett elő a sült túrótorta udvarlása hajnalán. Tény, hogy akkoriban jól készítették egy bizonyos cukrászdában, de sajnos jócskán megkopott a minősége lassan egy évtized alatt. Azóta sok-sok próbálkozás után sikerült kifejleszteni a kedvenc verziónkat. Vékony tészta az alján, házi narancslekvár a tetején és a töltelékben. Tökéletes! Ezen kívül még három verziót mutatok, ugyanezen recept felhasználásával.

Hogy ezúttal miért pont négy? Mert egy kedves bloggerinának, Nyammm Zsófinak (aki nem mellesleg méltán híres a majd fél évszázados lángos receptjéről) ez a kedvenc száma. Ennek kapcsán indította EZT a kis játékot. Kedves Zsófi, fogadd ezt a néhány túrós finomságot sok szeretettel tőlem.


Hozzávalók (18-22 cm-es formához):

a tészta:

125 g liszt
50 g vaj
50 g cukor
1 tojás
egy csipet só

a töltelék:

500 g túró
100 g nagyon puha vaj
100 g cukor
50 g étkezési keményítő
4 tojás
1 rúd vanília vagy vanília-kivonat (esetleg a cukor legyen vaníliás cukor)

+ amit mindig variálok:
3 nagy ek. házi narancslekvár
vagy
narancs- vagy citromhéj reszelve
+ízlés szerint mazsola vagy kandírozott gyümölcsök


A tészta hozzávalóit összedolgozom kézzel vagy késes robotgéppel, folpackba csomagolom és legalább egy órára hűtőbe teszem.

A töltelék összes hozzávalóját egy nagy tálba teszem és alaposan összeturmixolom botmixerrel, de robotgépet is használhatunk. Ha mazsolát teszek bele, természetesen azt nem turmixolom.

Ha könnyebb tésztát szeretnénk kapni, a tojások fehérjét külön is felvethetjük, majd óvatosan forgassuk a masszába. Viszont így kicsit szárazabb lesz, részemről maradok a tömör és nedvesebb verziónál.

A tortaformát előkészítem, az aljába sütőpapírt vágok, az oldalát kivajazom. A tésztát kinyújtom és a forma aljába szabom, vagy csak kézzel belenyomkodom. Érdemes viszonylag vékony tésztaréteget használni, a kimaradt tészta egy hétig biztosan eláll a hűtőben, így a következő hétvégi adaghoz már meg is lesz az alapunk.

A tölteléket a formába kanalazom, elegyengetem, végül 160 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütöm.

A tetején oszlassuk el a kedvenc lekvárunkat. A fenti képeken házi feketeribizli lekvárt használtam, de az alábbi, narancslekvárosnál jobb nem létezik, ez meggyőződésem. :-)


Amikor nincs semmi kedvem a tészta alapot összegyúrni, kivajazok egy szögletes kenyérsütő formát, a töltelékbe teszek egy nagy marék mazsolát, így sütöm meg.


És a végső verzió, lepénynek sütve, sütés előtt rákanalazok egy üveg lekvárt, amit egy kanál nyelével márványosan eloszlatok.


Ha kedvetek támad, próbáljátok ki valamelyik verziót. Én teljes elfogultsággal a narancslekváros változatot ajánlom. :-)