2012. szeptember 28., péntek

Ibolyás-cseresznyés bonbon (SAD IX.)

Praliné Zsuzsi teljesen fellelkesített az aktuális SAD kiírásával, így már a második bejegyzésemet hozom ebben a témában, vagyis a pöttyösben. Azt már csak zárójelesen jegyzem meg, hogy van ám csíkos is, ami kész van vagy fél éve, de a lustaságom visszatart a megírásától.

Tehát ismét fehér csokoládé burok, hogy jól látszanak azok a kis lila pöttyöcskék, mert ugye nevezzük annak őket. Volt ennek a bonbonnak egy első variációja, ami édesebb volt, de mára finomítottam rajta és boldogan jelenthetem, hogy fehér burok ide, fehér burok oda, nekem bizony ízlik!


Az ibolyával ízesített csokoládéburok elképesztően finom. (Ilyenkor szokták megkérdezni, hogy milyen ízű az ibolya, és igen, a válasz az, hogy olyan, mint az illata.) Először megsimogat a fehér csokoládé édeskés íze, majd - mikor már feladnánk a reményt - jön az a gyönyörű hosszasan elnyúló édeskés virágíz, maga a csokoládéba varázsolt tavasz. A tavaszból a nyárba visz minket a burok alatt megbúvó ibolyás cseresznyelekvár rétege, végül pedig az arriba étcsokoládé kifinomult, kesernyés ízével megérkezünk az őszbe.



Hozzávalók:

260 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
8-10 kandírozott ibolya (beszerezhető pl. a Culinarisban)

kb. 70 g ibolyás cseresznyelekvár (természetesen más lekvárral is helyettesíthető)
3 ek. liofilizált (fagyasztva szárított) meggy
90 ml zsíros tejszín
75 g arriba superieur 81%-os étcsokoládé

A kandírozott ibolyákat késes aprítóban finom porrá őrölöm, majd pici lyukú szűrőn átszitálom. A szűrő által felfogott nagyobb szirom darabokat félreteszem. A burokhoz temperálom a kakaóvajjal a fehér csokoládét, az őrölt ibolyát a kakaóvajjal együtt adom a csokoládéhoz. A csokoládét az előmelegített formába teszem, kiütögetem belőle a levegőt, majd hagyom kicsit szilárdulni. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét és lefelé fordítom a formát, hogy egyenletes burkot kapjak. Szilárdulásig (5-10 perc) hűtőbe teszem a formát.

Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztom, a felforralt tejszínt több részletben hozzákeverem. Félreteszem.

A forma mélyedéseibe beleszórom a félretett nagyobb virágdarabokat, amiket nem tudtam a buroknál felhasználni, majd nyomózsákból adagolva félig feltöltöm a lekvárral a hüvelyeket. Néhány percre visszateszem a hűtőbe, majd rámorzsolom a meggydarabokat, végül az étcsokoládés ganache-sal feltöltöm a formát, helyet hagyva a talpaknak. Visszateszem a formát a hűtőbe, amíg újratemperálom a fehér csokoládét, lezárom a bonbonokat. 20-30 perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.





2012. szeptember 27., csütörtök

Cukkini krémleves

Irány a piac, még mindig várnak ránk friss zöldségek és gyümölcsök, használjuk ki! Így a szeptemberi hűvösebb napokon pedig már jólesik néha egy forró krémleves. Azért megsúgom, forró nyári estéken sem volt rossz jól lehűtve.


Hozzávalók:

3 közepes cukkini vagy 6-8 mini
3-4 szál újhagyma vagy egy fej fehér- vagy lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
300 ml víz
250 ml főzőtejszín
egy csokor petrezselyem
só, olívaolaj, egy kocka bio zöldségleves kocka (beszerezhető a dm-ben, ezek nem nátrium-glutamáttal vannak tele)

Kevés olívaolajon megpirítom a felszeletelt hagymát és fokhagymát (nem szükséges nagyon apróra vágni, a végén elintézi a botmixer). Rádobom a felkarikázott cukkinit, 5-10 perc alatt készre párolom, közben megsózom és hozzáadom a leveskockát és a petrezselymet. Felengedem vízzel és a tejszínnel, felforralom, elzárom. Végezetül jól összeturmixolom a botmixerrel.

2012. szeptember 25., kedd

Mák-passiógyümölcs bonbon (SAD IX.)

Ez a bonbon a Segítsütis válogatásom egyike. A pettyes burok a SAD kilencedik fordulója miatt jutott eszembe, melynek háziasszonya Praliné Zsuzsi, aki szintén szereti ezt az ízvilágot.

Elég sok helyre vittem kóstolót ebből a bonbonból, tartottam is tőle, hogy mi lesz a reakció, de pozitív visszajelzéseket kapott. Nem lett túl édes, hiszen a bonbon felében passiógyümölcs zselé van, ami úgy robban, mint egy energiabomba. Közben pedig kiegyenlíti az ízeket a mák és a fehér csokoládé nyugodt édessége.


Hozzávalók:

260 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
2-3 tk. mák

50 ml passiógyümölcs lé (lehet fagyasztott vagy a gyümölcs kifacsart és átszűrt leve)
20 g cukor
4 g pektin vagy dzsemfix

15 g darált mák
50 ml tejszín
30 g narancslekvár
75 g fehér csokoládé

A passiólevet, a cukrot és a dzsemfixet egy edényben összeforralom 30-60 másodperc alatt.

A tejszínt és a narancslekvárt felforralom, hozzáadom a megdarált mákot, végül a fehér csokoládéra öntöm, simára keverem és félreteszem hűlni.

A fehér csokoládét temperálom a kakaóvajjal, közben hozzáadom a mákot. (Mivel a máktól sűrűbb lesz a csokoládé, kicsit több kakaóvajat használtam, hogy hígítsam.) A temperált csokoládét az előkészített formába öntöm, kiütögetem belőle a levegőt, néhány percig hagyom, hogy a burok megszilárduljon. Kicsepegtetem a felesleges csokoládét, a formát lefelé fordítom, hogy egyenletes burok képződjön, 10 percig hagyom, majd a hűtőbe teszem szilárdulásig.

A kihűlt passiózselét nyomózsákba teszem és mindegyik mélyedésbe töltök, kb. a forma mélységének a feléig, visszateszem kicsit a hűtőbe. A mákos ganache-sal feltöltöm a hüvelyeket, kis helyet hagyva a talpaknak, 20 percre ismét hűtő. A kimaradt csokoládét újratemperálom, lezárom vele a bonbonokat, 20-30 perc hűtés után kifordítom őket a formából.

2012. szeptember 20., csütörtök

Csokoládés macaron fagylalt, avagy mit kezdjünk az elrontott macaronokkal

Férj már kiröhög, hogy nem adom fel. De ezt teszi a macaron, függőséget okoz. Nem csak a fogyasztása, a készítése is. Ráadásul, ha sikerül néhányszor, akkor azért sütöd, ha meg nem, hát azért. Hülye dolog. Volt egy igen jó szériám, majd egy igen rossz, ami azóta is tart. Múltkor már-már úgy tűnt, sikerülhet, de az a gonosz párás idő mindent elrontott, és hiába nőttek azok a gyönyörű kis talpacskák, egyik pillanatról a másikra szétrepedt az összes kis korong. Ugye ez a rémálmunk, kedves macaron sütő sorstársaim? A pára az elkészült makik állagában is megmutatkozott, meglepően puhák voltak. Mivel nem állt szándékomban napokig nézegetni a kis csúfságokat, majd kidobni, meg aztán az ízük olyan hű de nagyon jó lett, bevillant J. barátnémmal folytatott beszélgetésünk, melyben felmerült a macaron fagyi. Szépen lassan fel is épült lépésről-lépésre, jelentem épp azt kanalazgatom, mert nagyon jó lett! Teljesen csokoládés macaron íze van, szóval ne csüggedjetek, ha nem sikerül, mert van élet a repedt macaronok után is! :-)


Hozzávalók:

50 g elrontott, felszabdalt kakaós macaron (persze lehet több is benne, ahogy tetszik, recept pl. ITT)

100 g őrölt mandula
60 g cukor
50 ml forró víz

500 ml teljes tej
50 g cukor
25 g étkezési keményítő
30 g cukrozatlan kakaópor (ha tehetitek, próbáljátok ki a Divine-t, nagyon finom, kb. tízszer jobb, mint a Szerencsi)

50 g étcsokoládé apró darabokra vágva vagy pasztilla

+ ízlés szerint mandula, kakaóbab

A mandulakrémet készítem el először, ehhez a az örült mandulát, a cukrot és a forró vizet simára keverem késes aprítóban, félreteszem hűlni.

400 ml tejet felforralok. Közben a maradék egy deci tejben simára keverem a cukrot, a keményítőt és a kakaóport. A lángról levett forró tejhez keverem, lehűtöm. Belekeverem a mandulakrémet, majd az egészet néhány órára hűtőbe teszem. Mehet akár a fagyasztóba is, csak ügyeljünk rá, hogy ne fagyjon meg.

A hideg fagylalt alapot az előzőleg előkészített fagyigépbe öntöm, a további munkát a gépre bízom, hagyom kb. 20 percig dolgozni, ekkor hozzáadom a csokoládét, a kakaóbabot és a kis macaron darabkákat. További 10-20 percig hagyom dolgozni, ekkor szépen besűrűsödik a fagylaltunk. Ha a gép végzett, már ehetjük is a fagyit, feledve a macaron okozta bosszúságot!

2012. szeptember 17., hétfő

Segítsüti bonbonok 2012

Nagy megtiszteltetés ért a napokban, ugyanis felkértek beugrónak az őszi Segítsüti árverésre. Nagyon hálás feladat jó ügy érdekében készíteni valamit. Hosszas hezitálás után egy bonbonválogatásra esett a választásom.


A mai naptól kezdve 30 blogger anyuka finomságai kerülnek kalapács alá a Segítsüti oldalán.

Az Őrzök Közhasznú Alapítvány segítségével a SOTE Tűzoltó Utcai Gyermekklinikáján kezelt daganatos vagy leukémiás gyermekek számára felújítandó Intenzív Osztályára szeretnénk egy speciális intenzív gyermekágyat vásárolni a befolyt támogatási összegből.


2012. szeptember 17-től három napon át zajlik az árverés, amely 2012. szeptember 20-án csütörtökön 16:00-kor zárul. Az egyeztetéseket követően majd minden egyes nyertesnek vele egyeztetve frissen újrakészítjük a nyereményét, és eljuttatjuk neki.


Ha szeretnétek megkóstolni a fent látható három új bonbonjaimat, nincs más teendőtök, mint IDE kattintva rövid regisztráció után licitálni.

A doboz tartalmaz 20 db mákos-maracujás bonbont, 20 db narancs-vanília-pisztácia bonbont és 20 db ropogós whisky-tonkababos bonbont.

Licitre fel!


Három rétegű finomság vaníliával, vékony réteg szicíliai narancslekvárral és pisztáciakrémmel.


A bonbon csúcsában egy réteg maracujazselé csiklandozza meg a nyelvünket, aminek egy selymes narancsos-mákos réteg ágyaz meg.


És az egyik személyes kedvencem, tonkababos tejcsokoládé ganache, nemes Jura whiskyvel megrészegítve, újdonságként pedig kapott egy ropogós kakaóbab réteget, amit whiskyvel karamellizáltam.




Gyertek, gyertek, legyen meg az az ágy!





2012. szeptember 14., péntek

Sajtos mártogatós

Ami még melegen kitűnő mártogatós, ha meg marad belőle és kihűl, sajtkrémként vagy tojáskrém alapként is funkcionálhat.


Hozzávalók:

100 g mascarpone
100 g cheddar sajt (vagy bármilyen könnyen olvadó fajta)
egy kisebb csokor metélőhagyma (vagy bármilyen fűszer)
ízlés szerint só

A cheddart lereszelem, összekeverem a krémsajttal, mikrosütőbe teszem a legmagasabb fokozatra 4-5 percre, közben percenként átkeverem. Végül hozzáadom a metélőhagymát, ha kell, még sózom.

Természetesen egy lábosban is készíthetjük, akkor folyamatosan kevergessük fakanállal, míg összeolvad.

Mellé készítettem házi tortilla chipset, ami nagyon nem jött be. :-(

2012. szeptember 12., szerda

Fahéjas rizsfagylalt

Készítsünk nagyobb adag tejberizst, az jó lesz reggelire, délután meg jöhet belőle a fagyi, jó sok fahéjjal és vaníliával.


Hozzávalók:

5-600 ml teljes tej (attól függ, hogy a sűrűbb vagy a hígabb verzióra szavaztok)
100 ml víz
120 g kerek szemű rizs (SOS)
egy rúd vanília
100 g cukor
egy kezeletlen citrom/narancs reszelt héja
20 g vaj

ízlés szerint 1-2 tk. őrölt fahéj

300 ml zsíros tejszín

A tejet, a vizet, a sót, a rizst, a vanília kikapart magjait és háját, valamint a lereszelt citrushéjat felteszem főni, a forráspont elérése után kicsit lejjebb veszem a lángot, sűrűn kavargatva, nagyjából 15 perc alatt (míg megpuhul a rizs) készre főzőm. A cukrot csak a végén, a vajjal együtt keverem bele, így nem ég le olyan könnyen. A vajtól pedig sokkal krémesebb lesz.
(A recept alapja a Horváth Ilona szakácskönyvből van.)

A tejberizst lehűtöm, botmixerrel nagyjából pépesítsem, hogy krémes legyen, de azért maradjanak benne rizsdarabok. Belekeverem a fahéjat. A hideg tejszínből laza habot verek, összeforgatom a tejberizzsel.

Végül a fagyigép gondjaira bízom 20-30 percre az alapot.


Mivel tölcsér épp nem volt itthon, jó sok karamellizált ostyatörettel szórtam meg, hmmm, de jók is együtt!

2012. szeptember 10., hétfő

Rózsamintás trüffeltorta

Új dolgot tanultam a hétvégén Petra blogbarátnémnak köszönhetően. Petra nem csak a reformkori ételekhez ért nagyon, de a tortadíszítéshez is. Volt olyan drága és mutatott nekem néhány technikát, köztük a kedvencemet, a rózsamintát is. Persze agyon dicsértük a tortát, noha mindketten láttuk a remegő kezem által okozott károkat. :-) Azért én este még vagy hússzor kinyitottam a hűtőt, hogy meglessem. :-)


Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek), a felsorolt hozzávalókból kétszeres mennyiséget kell majd venni:

3 nagy bio tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

A fenti piskótát ismét elkészítem.

A rácson kihűtött egész piskótákat három-három lapra vágom, félreteszem. Egy lap kimaradt, na az lett az én mini csokitortám. :-)


Hozzávalók a krémhez (Dolce Vita receptje):

250 g 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
250 g vaj
400 ml zsíros habtejszín

A csokoládét és a vajat egy edényben összeolvasztom. Mikor egyneművé olvadt, félreteszem hűlni. A hideg tejszínt kemény habbá verem, óvatosan összekeverem a lehűtött vajas keverékkel.


Miután miden kész, elkezdem összerakni a tortát. Ehhez egy állítható vagy kapcsos tortaformára lesz szükség. Kiválasztom a legsimább felületű piskótalapot, a krém harmad részét külön tálba teszem és félrerakom. A forma aljába helyezek egy lapot, rá a maradék krém negyed része, elegyengetem, a következő lap, krém és így tovább. A formát hűtőbe teszem 2-3 órára. Ezalatt a krém gyönyörűen megszilárdul, a vaj és a csokoládé visszadermed. Óvatosan leválasztom a formát. A félretett krémmel vékonyan bevonom (ezt Petra csinálta, az ő általa készített krémmel, ezt a receptben helyettesítettem). A többi krémből csillag csövű kinyomóval elkészítettük a díszítést.


Hű, jó móka volt! Petra, nagyon köszönöm ezt a napot! No meg a többieknek is, akikkel nagyon jó volt találkozni!


2012. szeptember 5., szerda

Epres-pisztáciás kocka

Szóval a pisztácia őrület folytatódik. Megállíthatatlan vagyok, őrülten szerelmes belé és valószínűleg így is marad az idők végezetéig.


Fenti oknál fogva amint megláttam ezt a Callebaut receptet, azonnal felkerült a kipróbálandó listára. Tejcsokoládé helyett maradt az étcsokoládé, ugyanis elég édes maga a massza a fehér csokoládétól, illetve az eper sem savanyít rajta. Legközelebb meggyel próbálom ki, azt hiszem, az még egy fokkal jobb lehet. Közben jött a meggyes verzió is, húúú, na az sokkal jobb! :-)


Hozzávalók (kb. 20-25 kockához):

200 g fehér csokoládé
200 g pisztácia paszta
4 g porított kakaóvaj (ha nincs, elhagyható, ezen ne múljon)
20 g liofilizált eper (fagyasztva szárított)

200 g 81%-os étcsokoládé (arriba superieur)
2 g porított kakaóvaj
darált pisztácia


Hozzávalók a pisztácia pasztához (kb. 200 g lesz belőle):

50 g tisztított pisztácia (200 g a héjával együtt)
50 g tisztított mandula
60 g kristálycukor
60 ml forró víz
egy csipet só

Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. Végezetül a forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Ha a mandulán rajta van a vékony héja, azzal is elvégzem a műveletet, de én tisztítottat szoktam vásárolni. A mandulát és a pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet és a csipet sót, tovább pürésítem. Ha túl sűrűnek találjuk, még nyugodtan hígíthatjuk egy kis vízzel. Végezetül édesítsük a cukorral.


A fehér csokoládét gőz fölött 45 fokig melegítem (kb. 42-nél leveszem a gőzről, megtörlöm az edény küldő falát, ilyenkor még bőven tovább melegszik 45 fokig). Belekeverem a pisztácia pasztát és a kakaóvajat, homogén állagúra keverem. Ekkor nagyon gyorsan lehűti a pisztácia. 24 foknál hozzáadom az előzetesen felaprított liofilizált epret. A masszát egy sütőpappírral bélelt fém keretbe vagy műanyag dobozba teszem, szilárdulásig hűtöm. Mikor már eléggé megszilárdult, az étcsokoládé egy kis részét temperálom, a massza tetejét vékony rétegben bekenem a csokoládéval, visszadugom a hűtőbe. Mikor megszilárdult a csokoládé, egyforma mérető kockákra szabom a pisztáciás alapot. Végezetül a többi csokoládét is temperálom, bevonom vele a kis kockákat, sütőpapírra helyezem és megszórom gyorsan durvára darált pisztáciával.