2012. július 29., vasárnap

Pisztáciafagylalt, wow!

No igen, nálunk a pisztácia abszolút tiltólistás. Az ok egyszerű, valószínűleg végtelen mennyiséget el tudnánk belőle fogyasztani, ez pedig nem csak a kalóriák szempontjából veszélyes, de a pénztárcánk sem örülne neki. Karácsony óta őrizgetem hét lakat alatt a brontei pisztáciámat, de így is rohamosan fogy, már csak néhány szem árválkodik a dobozka alján (kizárólag díszítési célra tartogatva). Amúgy sem egyszerű a küldetés, hiszen sótlan pisztáciát szinte lehetetlen kapni, vagy ha van is, én ugyan meg nem veszem annyiért. Ezért is örültem meg nagyon, hogy az Aldiban felfedeztem natúr pisztáciát, ráadásul teljesen emberi áron (990 Ft / 300 g). Férj erős tiltakozása ellenére már repült is a kosárba, a fejemben pedig felsejlett David Lebovitz (igen, fanatikus rajongója lettem) pisztáciafagylaltjának képe. Mint tudjuk, innen nincs visszaút, nem létezik akadály, fagyigépet izzít és hajrá!


Az egyik probléma a recepttel a pisztácia paszta, vagy pisztácia krém beszerzése. Utánanéztem, nemigen lehet nálunk kapni, ám David van olyan jó, és ajánl nekünk egy házilag is elkészíthető verziót. Ez a verzió az édes pisztáciavaj, melynek receptje Heidi csodás blogján található.


Hozzávalók a pisztácia pasztához:

100 g tisztított pisztácia (200 g a héjával együtt)
100 g tisztított mandula
120 g kristálycukor
100-120 ml forró víz
egy csipet só

Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. Végezetül a forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. :-) Ha a mandulán rajta van a vékony héja, azzal is elvégzem a műveletet, de én tisztítottat szoktam vásárolni. A mandulát és a pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet és a csipet sót, tovább pürésítem. Ha túl sűrűnek találjuk, még nyugodtan hígíthatjuk egy kis vízzel. Végezetül édesítsük a cukorral. Érdemes közben kóstolni, hogy a saját ízlésünkre formáljuk. Javaslom, hogy ha megtehetjük, inkább készítsük csak pisztáciából. Ennek a verziónak azért maradt egy kis mandula íze, de nem rontotta el, viszont költségtakarékosabb.


Hozzávalók D.L. pisztáciafagylaltjához (750 ml lesz belőle):

500 ml teljes tej
65 g cukor
16 g étkezési keményítő
200 g pisztácia paszta
egy narancs reszelt héja (eredetileg néhány csepp citruslé)

Érdekes, hogy nem a hagyományos tojásos fagylaltalapot kell megfőzni hozzá, hanem egy semleges ízű, szicíliai puding alapot. Jelentem, kiválóan működik és villámgyorsan megvan. Ráadásul nem kell rettegni, hogy majd jól kicsapja a sárgáját a krém.

Tehát, a tejet felforralom, fél decit előtte félreteszek belőle. A félretett tejet simára keverem a cukorral és a keményítővel. Mikor felforr a tej, lezárom és gyorsan simára keverem benne a keményítős folyadékot. Nagyon gyorsan besűrűsödik. Ezt az alapot félreteszem hűlni. Mikor már nem meleg, beleforgatom a pisztácia pasztát és a gyümölcslevet vagy héjat. A fagylaltkrémet jól lehűtöm. Végül fagyigépbe öntöm és a gép már befejezi a folyamatot. Mivel a pisztácia pasztából még marad egy kicsi, a végén még azt beleforgatom, no meg néhány pisztáciadarabot is.


A fagylaltok nagymestere megint nem okozott csalódást, állati finom ez a fagyi!

2012. július 27., péntek

A 7. SAD összefoglalója

Örömmel jelentem, hogy elkészült a Süss, alkoss, díszíts játék összefoglalója. Nagyon köszönöm mindenkinek a részvételt! Az összefoglaló külön oldalon található, a megtekintéséért klikk IDE! Jó nézelődést!

2012. július 23., hétfő

Gundel palacsintatorta a SAD 7. fordulójára

Jól kitaláltam ezt a SAD fordulót, csak épp ötletem nem maradt. Végül maradt a palacsinta, méghozzá Gundel palacsinta, az új forma pedig, ami tökéletesen illik ehhez az édességhez, palacsintatorta! Van olyan, aki nem szereti? Be kell valljam, ennek a palacsintának komoly szakmai hiányosságai vannak, nincs benne rumba áztatott mazsola, sem pedig fahéj, de aki így szereti, bátran rakjon bele!


Hozzávalók a 10 db palacsintához:

2 tojás
200 g liszt
400 ml tej
1 ek. cukor
egy csipet só
olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

200 ml zsírdús tejszín
100 g cukor
200 g dió
egy narancs vagy citrom reszelt héja

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

80 g 80%-os étcsokoládé
40 g vaj


A palacsinta hozzávalóit botmixerrel összekeverem, olajozott serpenyőben kisütöm. Közben próbálom egy szorgalmasan falatozó kismanótól megóvni a palacsintákat.

A töltelékhez a tejszínt felforralom a cukorral, hozzáadom a darált diót és a citrushéjat, néhány perc alatt sűrűre főzöm.

A töltetlen, egymásra halmozott palacsintákra rányomom a 16 cm-es tortaformámat, körülvágom. A tortaformába beleteszem az első palacsintát, rá egy evőkanál krém, szétken, megismétel kilencszer. A formát beteszem a hűtőbe, hogy összeálljon.

A csokoládét és a vajat összeolvasztom lassú tűzön, hagyom hűlni.

A palacsintatortáról lefejtem a formát, eloszlatom rajta a csokoládémázat, de csak úgy, hogy megfolyjon a csoki az oldalán (ennek nem tudok eltalálni). Törött diót szórok a tetejére, és megpróbálom rövid időre a hűtőben elrejteni.

Ne feledjétek, 25-ig jöhetnek a receptek a SAD-ra!

2012. július 19., csütörtök

Marcipánburgonya...

... vagy nem. Én sem tudom igazán, mert a Szamos-féle marcipánburgonya pörkölt mandulát is tartalmaz, szóval ez legyen csak marcipánkrumpli.


Szóval őrületesen bonyolult a történet, két hozzávalóval:

marcipánmassza (fontos, hogy jó minőségű legyen, nem bevonáshoz való)
cukrozatlan holland kakaó

A marcipánból kisebb-nagyobb golyókat formázok, majd jól meghempergetem a kakaóban. A bogyókákat egy fém szitába teszem és kicsit összerázogatom, hogy megszabaduljak a felesleges kakaótól.


Öt perc alatt elkészíthető, kiváló gasztroajándék vagy villámgyors megoldás édesség utáni vágyunk csillapítására.

2012. július 16., hétfő

Mascarponés gyömülcstorta

Ez a kedvenc időszakom, a piac teli van gyönyörű bogyós gyümölcsökkel. Savanykás málna, egész jó áron van már frissítő áfonya, őszi epret is lehet találni és meglepően édes, hatalmas szedreket (jelenleg a kedvencem). Ezt kell kihasználni, sorra gyártani a gyümölcstortákat, pohárkrémeket, fagylaltokat...


Mindemellett először próbáltam ki Michel Roux tésztás könyvét. Első körben legyártottam dupla mennyiségű pâte sucrée-t. :-) Így aztán minden fellelhető piteformámban ezeket sütöttem. A tészta jó, de azt hiszem, inkább bevállalom majd a törékenyebb, viszont vajasabb pâte samblée-t.


Hozzávalók:

a tésztához (15 cm-es formához):
150 g liszt (BL-55)
100 g enyhén puha vaj (felkockázva)
50 g átszitált porcukor
egy csipet só
1 szobahőmérsékletű tojás

a töltelékhez:
125 g mascarpone
125 ml nagyon hideg, zsíros tejszín
100 g porcukor
fél rúd vanília kikapart magjai
egy narancs reszelt héja
annyi bogyó, amennyit csak rá tudunk halmozni

A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a felkockázott vajat a mixeremben összemorzsásítom, majd beledobom a tojást is és készre dolgoztatom a géppel a tésztát. (Ez a "lusta asszony" verzió.) Ha a kézzel készült verziót választjuk, akkor a száraz hozzávalókat és a vajkockákat az ujjainkkal morzsoljuk össze. A közepére készítsünk mélyedést, üssük bele a tojást és dolgozzuk simára a tésztát. Az elkészített tésztát folpackba vagy nylon tasakba jól becsomagolva néhány órára hűtőbe teszem vagy fagyasztóba 1-2 órára.

A lehűlt tésztát átgyúrom és enyhén lisztezett (márvány) felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtom, beleigazgatom a piteformába, 20 percre hűtőbe teszem. Villával megszurkálom néhány helyen az alját, sütőpapírt teszek bele, teleöntöm szárazbabbal nehezékképpen. 180 fokos sütőben 15 perc alatt vakra sütöm, majd a bab és a sütőpapír eltávolítása után további 5 perc alatt készre sütöm. A tésztát rácsra helyezve lehűtöm.

Míg hűl a tészta, elkészítem a krémet. A tejszínt kemény habbá verem. A krémsajtot, a porcukrot, narancshéjat és a vaníliát simára keverem, majd óvatosan beleforgatom a tejszínhabot is. A kész krémet a tésztakosárba töltöm és ráhalmozom a rengeteg bogyókát.


Ha a tésztából marad ki, süssétek ki keksznek 10-15 perc alatt, ennek is örülni fog a család! :-)

A tészta receptje innen: Michel Roux: Tésztavarázs - T.bálint Könyvkiadó - 2011

2012. július 13., péntek

Te-te-te-tejberizs!

Nem, nem ismerek embert, aki ne szeretné. Bár biztos akadnak, de lehet ezt nem szeretni? Nem érzem, hogy annyira itt a helye, inkább azoknak ajánlom, akik a zacskós verziót készítik, mert lehetetlen küldetésnek tartják, hogy ilyet tudnának ők maguk is főzni. Én is ilyen voltam néhány éve, zacskós tejberizs vagy a kész, dobozos változat, brrrr...

Szóval, no para, negyed óra és felidézhetitek a gyermekkor ízeit!


Hozzávalók:

5-600 ml teljes tej (attól függ, hogy a sűrűbb vagy a hígabb verzióra szavaztok)
100 ml víz
120 g kerek szemű rizs (SOS)
egy rúd vanília
100 g cukor
egy kezeletlen citrom/narancs reszelt héja
20 g vaj

A tejet, a vizet, a sót, a rizst, a vanília kikapart magjait és héját, valamint a lereszelt citrushéjat felteszem főni, a forráspont elérése után kicsit lejjebb veszem a lángot, sűrűn kavargatva, nagyjából 15 perc alatt (míg megpuhul a rizs) készre főzőm. A cukrot csak a végén, a vajjal együtt keverem bele, így nem ég le olyan könnyen. A vajtól pedig sokkal krémesebb lesz.

(A recept alapja a Horváth Ilona szakácskönyvből van.)

2012. július 11., szerda

Gyömbéres-meggyes bonbon a csokoládé világnap tiszteletére

Boldog csokinapot mindenkinek! No, ha már így szóba került a csokoládé, hozok is egy kb. egy hópapja készült bonbont Nektek (nehogy azt higgyétek, hogy 40 fokban bonbonozgatok). Flórának készült egyebek mellett, még az epres receptverseny kapcsán. A külsejét Vianne gyönyörű bonbonja ihlette, annyira beleszerettem a fehér és étcsokoládé találkozásába, hogy nem bírtam megállni, hogy ne készítsek valami hasonlót.


Hozzávalók:

250 g fehér csokoládé
50 g 80%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

75 ml zsírdús tejszín
75 g 80%-os étcsokoládé
egy kk. őrölt gyömbér
1/2 kk. őrölt fahéj
liofilizált meggy*
liofilizált gyömbér*
szárított, kandírozott narancshéj*


A fehér csokoládét megolvasztom és temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket. A már kicsepegtetett, de meg nem szilárdult csokoládéhüvelyekbe adagolok néhány darabka lio gyömbért, majd beteszem 10 percre a hűtőbe szilárdulni.

A ganache-hoz megolvasztom a nagyobb adag étcsokoládét, felforralom a tejszínt a gyömbérrel és a fahéjjal. A csokoládét 3-4 lépésben a tejszínhez adagolva homogénre keverem. Hagyom hűlni, később nyomózsákból az előkészített mélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a lezárásnak. 30 percre hűtőbe teszem.

Végezetül temperált étcsokoládéval lezárom a bonbonokat, a szilárdulás előtt rámorzsolok lio meggyet és narancshéjat. Újabb 20 perc hűtés után óvatosan kifordítom az elkészült bonbonokat a formából.

*liofilizált = fagyasztva szárított
lio meggy beszerzési hely: nagyobb tételben Goodwill (Nagytarcsa), esetleg a Fővám téri ázsia bolt vagy Fűszerész
lio gyömbér: az Aldiban vettem fillérekért
szárított, kandírozott narancshéj: ázsia bolt, Keserédes

Gyorsan hajtsatok fel valami csokisat, én már nyammogok némi csodás Amadei csokoládét. :-)

Melyik a kedvenc csokoládétok?

2012. július 5., csütörtök

Sós karamella fagylalt csokoládétortára halmozva, kávé granitával

A legutóbbi VKF óta motoszkál ez az édesség a fejemben, de sajnos akkorra nem sikerült elkészíteni. Eredetileg kávéfagylalttal szerettem volna, de most nagyobb kísértés volt a sós karamella, ami egy csodálatos dolog. Ráadásul két nagyszerű recept találkozik, David Lebovitz karamellfagyija és James Martin csokitortája. Mindez olyan forróságban, hogy a fagyigombóc sajnos (vagy nem) leolvadt a csokitortáról. A kávé granita pedig visszarántja a valóságba az egész édesen sós hóbelebancot.


Hozzávalók a csokoládétortához (4 mini piteformában - 9 cm):

4 tojás
100 g vaj
200 g étcsokoládé (min. 70%-os kakaótartalommal)
30 g porcukor
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.A vajat a csokoládéval összeolvasztom, majd a sárgájával és a porcukorral simára keverem. A fehérjét több adagban óvatosan a csokoládés masszához forgatom, a kivajazott formákba adagolom, majd előmelegített, 170 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.


A sós karamella fagyihoz:

100 g cukor
1 tk. fleur de sel vagy maldon só

500 ml teljes tej
250 ml tejszín (zsíros)
60 g vaj
300 g cukor
1 tk. só (fleur de sel / maldon / jófajta tengeri)
5 nagy tojás sárgája
3/4 tk. vanília-kivonat

A 100 g cukrot csendes lángon karamellizálok egy serpenyőben (ne nagyon kevergessük), mikor sötétbarnára pirul a cukor (vigyázat, nehogy leégjen), hozzáadom a sót, elkeverem benne, végezetül egy sütőpapírral bélelt, vékonyan kiolajozott tepsire öntöm vékony rétegben megszilárdulni.

A 300 g cukrot a fent leírtak szerint karamellizálom, hozzáadom a vajat és a sót, simára keverem. Beleöntöm kis adagokban a tejszínt, közben nem hagyom abba a kevergetést. Majd mehet utána a tej fele is, hagyom, hogy felolvadjon a karamella a tejben. Közben a tej másik felét egy jeges fürdőbe helyezett tálba teszem. A tojások sárgáját habosra keverem, mikor felforr a karamellás tej, nagyon vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojáshoz csurgatom. Nagyon óvatosan bánjunk vele, nehogy megfőjön a tojás. A folyadékot visszaöntöm a lábasba, lassú tűzön 10-15 perc alatt besűrítem. Eközben is állandóan keverni kell, ki ne csapódjon a tojás. (Ha van maghőmérőnk, ellenőrizhetjük a hőmérsékletét, a 71-77 fok közötti a megfelelő.) A krémet adjuk a hideg tejhez, keverjük el, adjuk hozzá a vanília-kivonatot is.

A fagylalt alapot legalább 8 órán át hűtsük, majd készítsük el fagyigépben. Közben az előzetesen elkészített sós karamellát törjük apróra (lehet mozsárban, vagy egy zacskóban, amit sodrófával püfölünk, de aprítógépben is jó), szórjuk a fagyihoz az elkészülte előtt.


A kávé granitához:

1 dl hosszú kávé
1 tk. cukor (nálam muscovado nádcukor a karamellásabb íze miatt)

Egyszerűen csak összekeverem a kávét a cukorral, egy műanyag tálban a fagyasztóba teszem, mikor jegesedik, néhányszor összetöröm villával.


Végezetül összeállítom a desszertet, a forró csokoládétortára egy gombóc sós karamellafagyi, a tetejére két kávéskanál kávé granita... Aztán meg örüljünk, ha le tudjuk gyűrni. Nekem felesbe sikerült a gyerkőccel.

2012. július 3., kedd

Cukkinis tojáslepény

Nálam hétvégi reggeliként szerepelt rántotta helyett, de egy hétköznapi gyors ebédként is jól beválhat. Próbáljátok ki, cukkinitől roskadoznak a standok a piacon, ráadásul fillérekért. Amúgy nem úgy néz ki, mintha citrom lenne rajta?


Hozzávalók egy adaghoz:

3 tojás
2 mini vagy 1 közepes méretű cukkini
só, bors
ízlés szerint petrezselyem
egy gerezd fokhagyma

A tojást elhabarom a sóval, borssal, belekeverem a felszeletelt zöldségeket és a petrezselymet, egy 15 cm-es piteformában 180 fokon készre sütöm (kb. 15 perc). Sok-sok paradicsommal jól befalom!

Természetesen bármi mással is készülhet, gazdagíthatjuk sonkával vagy sajttal is.

Nektek mi a kedvenc reggelitek?

2012. július 2., hétfő

Rebarbarafagylalt Dolce Vita után szabadon

Na, ezt nézzétek meg! Ugye micsoda gyönyörűség?! Igazi rebarbara rajongóknak ajánlott, tényleg gyönyörűen visszaadja a rebarbara savanykás ízét. Az első verzió pontosan DV receptje alapján készült, némi liofilizált epret belecsempészve. Az enyémnek nem lett sajnos olyan gyönyörűséges zöld színe, hiába készült zöld rebarbarából, de az íze nagyon király! Az eredeti receptet a fenti linken megtaláljátok!


És akkor következzék a "szabadon" verzió:

Gyönyörű piros szárú rebarbarát kaptam a Lidlben elképesztően kedvező, 400 Ft/kg áron, mindjárt került is a kosárba egy kiló. Az eredeti recepthez képest tettem még bele plusz ízfokozókat, mint a passiógyümölcs püré és szicíliai narancshéj (még téli DV vásárlásból maradt a fagyasztóban kicsi), így még egy kicsit tovább mélyültek az ízek. A színe megint nem lett olyan zöld, ellenben gyönyörű bugyirózsaszín maradt. :-)


Hozzávalók:

1 kg rebarbara
kb. 150 ml víz
ízlés szerint cukor (nálam kb. 150 g)
200 ml zsírdús tejszín
2 ek. passiógyümölcs püré (természetesen elhagyható vagy friss gyümölcsre cserélhető)
egy narancs reszelt héja

A rebarbarát megtisztítom (zöldséghámozóval lehámozom a héját), felaprítom (a levele mérgező!), lecukrozom, hozzáadom a narancshéjat és a passiógyümölcsöt, felöntöm a vízzel és összeturmixolom (a lehető legsimábbra). A gyümölcspépet egy órára fagyasztóba teszem, hogy jól lehűljön. A hideg tejszínt felverem, óvatosan összeforgatom a gyümölccsel, előhűtött fagyigépben elkészítem a fagyit.

Gép nélkül: tegyük a fagyialapot a fagyasztóba, félóránként keverjük át villával vagy botmixerrel 4-5-ször.

Nekem egyik alkalommal sem lett krémes a fagyi, nem tudtam annyira simára turmixolni a rebarbarát, így elég érdekes az állaga, de ebben a 40 fokos hőségben igazi nyári frissítő.

2012. július 1., vasárnap

Eperfagylalt

De még milyen! Doctor Peppernél láttam a receptet még tavaly, ki is próbáltam fagyigép nélkül, de idén már jött a gépesített verzió. Meg kell jegyeznem, van különbség! Férj pedig végtelenül boldog volt, hogy végre mindenféle firifranc helyett csak eper került bele. (Pedig olyan nagy volt a kísértés!)


Hozzávalók:

350 g eper + néhány szem, ha szeretnénk bele plusz eperdarabkákat (megtisztítva mérve)
100 g cukor
200 g zsírdús tejföl
200 ml zsírdús tejszín
fél citrom leve
1 tk. vanília-kivonat


Az epret feldarabolom, lecukrozom, behűtöm, kb. 1-2 óra múlva hozzáadom a citromlevet, vaníliát, tejszínt és tejfölt és jól összeturmixolom. A keveréket lehűtöm, majd fagylaltgéppel elkészítem a fagyit, közben néhány eperdarabot hozzádobok. Ha kell még, visszateszem a fagyasztóba.

Gép nélkül: műanyag dobozban irány a fagyasztó, majd néhányszor botmixerrel vagy villával jól átkeverem, hogy ne legyenek benne jégszilánkok.


Nagy előnye, hogy nem kell krémet főzni hozzá, csak gyorsan összecsapós, ám nagyon finom fagyi!

(A recept icuri-picuri változtatásokat tartalmaz csupán.)



Nektek melyik a kedvenc fagyitok?