2012. június 29., péntek

Tonkababos fehér csokoládé fagylalt málnával és csokoládéroppancsokkal

A legutóbbi fagylaltomnál kaptam a tippet, hogy fehér csokoládéval is jó ám a tonkabab. Persze, hogy kipróbálós. A végeredmény nagyon finom lett, bár a fehér csoki édeskés ízéért kevésbé rajongok, így inkább maradnak a jövőben a kakaótartalmú csokik. A napokban pedig valakinél láttam, hogy a tonkababos fehér csokit málnával házasította, beleszerettem, így jött mellé a málna is. Gyönyörű édesség volt, de akárhogy is kerestem, nem találtam már.

Hozzávalók:

500 ml teljes tej
5 tojás sárgája
100 g cukor
1 tk. vanília-kivonat
1 tonkabab
150 g fehér csokoládé
300 ml zsírdús tejszín
50 g étcsokoládé
100 g málna

A tejbe belereszelem a tonkababot (természetesen enélkül is elkészíthető), hozzáadom a vaníliát és felforralom. Közben a tojások sárgáját a cukorral elkeverem, vékony sugárban, állandó keverés mellett felöntöm a tejjel. Ennél a lépésnél nagyon kell figyelnünk, hogy meg ne főjön a tojás! A keveréket visszatöltöm a lábasba, lassú tűzön besűrítem a krémet. Türelem, lassan fog sűrűsödni, de ne tekerjük fel a lángot, ki ne csapódjon a tojás. Az elkészült krémbe még melegen elkeverem a fehér csokoládét, hagyom hűlni, majd belekeverem a tejszínt is. Hűtőbe teszem éjszakára.

Előkészítem az előzetesen behűtött fagylaltgépet, elindítom, beleöntöm a fagylalt alapot és 30 percig dolgoztatom a gépet. (Ha gép nélkül készítjük, tegyük egy műanyag dobozban a fagyasztóba, fél óránként keverjük át botmixerrel vagy villával 5-6-szor.) Étcsokoládét olvasztok és a meleg csokoládét a hideg fagylaltra csurgatom, így azonnal roppanós csíkok fagynak bele. Beledobálom a málnaszemeket, ha szükséges, még kicsit hűtöm tálalás előtt.

2012. június 27., szerda

Néhány elmaradt szösszenet

Ezek már olyan nagyon régi dolgok, amikhez már nem is írnék receptet, de nem szeretném, ha kimaradnának a blogról, mert viszonylag meghatározó lépések voltak az elmúlt hónapokban.

Először is mutatom a madáretető tortámat, amivel még év elején indultam az online tortadíszítő versenyen. Azt gondolom, hogy az ötlet nem lett volna rossz, de a kivitelezés abszolút nem sikerült. Sajnos az utolsó pillanatban sikerült csak hozzáfogni, irtózatosan betegen és még a képek sem sikerültek elfogadhatóan, mert borongós idő volt...





Azóta kevesebb tortát is készítek, így alakult, de nem bánom, kicsit bele is untam a bevonatos tortákba. Azt hiszem addig kell bármi ilyesmit csinálni, míg örömét leli benne az ember.

A Kifőztük magazinban jelent meg a következő gyerekeknek készült torta:



Szintén az online cukrászversenyre készültek az akkor beszerzett Zila formában készült torták:

Fűszeres csokoládétorta:



És vargabéles vörösáfonya szósszal Zila formában:



Most ennyi... :-) Ígérem, jönnek nyáron a fagyik, új édességek stb.

2012. június 25., hétfő

Aszalt szilvás-marcipános bonbon

Nem egészen aktuális, sőt... :-) A marcipánról és az aszalt dolgokról inkább a Karácsony jut az eszembe, de nincs mit tenni, egyes fényképek csak lapulnak és lapulnak. :-)



Hozzávalók:

240 g 80%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

100 g marcipán
2-3 ek. narancslekvár
6-7 szem aszalt szilva
egy jó csipet őrölt fahéj



Az étcsokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket, hűtöm szilárdulásig (nagyjából 10 perc). Közben az aszalt szilvágat pici darabkákra vágom, aprítóképbe teszem a narancslekvárral, a fahéjjal és a marcipánnal. A tölteléket a mélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a bonbonok talpainak, újratemperált csokoládéval lezárom őket. 30 perc hűtés után kifordítom az elkészült bonbonokat a formából.

Mivel elég szilárd a töltelék, akár kis golyókat is formázhatunk belőle, amit aztán olvasztott (ha van lehetőségünk, temperált) csokoládéba mártunk és lecsepegtetünk.

2012. június 21., csütörtök

Süss, alkoss, díszíts! 7. forduló - klasszikusok új ruhája

Chriesitől repült egyenesen az én konyhámba a SAD stafétája. Ezt a játékot a VKF mintájára Kiskukta hívta életre. Nagyon köszönöm a lehetőséget, remélem, kitaláltok majd sok-sok finomságot!

Hű, tényleg nem könnyű dolog ám témát választani. Jönnek az ötletek, aztán elveti őket az ember. Mivel mégis csak a díszítés kapja a legnagyobb hangsúlyt ebben a játékban, így azt szeretném, ha újragondolnátok a klasszikus édességeket, főleg a kinézetüket.

Tehát, végy egy klasszikus sütemény vagy torta receptet, majd varázsold át a külsejét! Maradhat torta pl. Zila formában vagy szögletesen, minitorta, de nincs ellenemre a bonbon, macaron, pohárkrém, sőt még a fagylalt vagy jégkrém sem (a nagy melegre való tekintettel). Ha ezeken kívül eszetekbe jut még bármi más forma, hajrá, nem szeretnék határt szabni a fantáziátoknak!

A lefotózott édesség (esetleg sósság) posztját 2012. július 20-22. (meghosszabbítva 25-ig!) között tegyétek közzé a blogokon, a poszt linkjét küldjétek el nekem e-mailben a katucikonyha@gmail.com címre SAD címmel. Az sem marad ki, akinek nincs blogja, őket arra kérem, hogy a megadott időszakban e-mailben küldjék el a nevezett mű képét és leírását nekem a fent említett címre.

Nagyon várom, hogy mikkel rukkoltok elő! :-)

Ajánlom még figyelmetekbe a párhuzamosan folyó VKF-et is, aminek játékmestere Selectfood Alíz, akivel majdnem témaütközésünk lett, még jó, hogy megnéztem a kiírását. :-)

Végezetül, ugyan nem szokás, de úgy határoztam, a SAD-ra nevezők között az összefoglaló közzétételekor kisorsolok majd valami apróságot.

2012. június 18., hétfő

Narancsos-kávés csokoládécsésze ropogós ostyával, a SAD 6. fordulójára

Nagyon megtetszett a SAD kiírás, melyet Noémi tett közzé, vagyis "Kávét vagy teát?". Nagyon szerettem volna a teát választani, de épp hogy csak sikerült a kávét. Konyha nélkül nehézkes az egyszerű gasztroblogger élete, így a 36 fokos hőségben fogadjatok tőlem egy szerényebb verziót. Az eredeti ötlet sokkal, de sokkal jobb lett volna, de az majd egyszer, később...



Hozzávalók kb. 10 db csokicsészéhez:

10 db készen kapható csokoládécsésze (beszerzési hely: Ázsia bolt vagy nagy tételben Goodwill)
75 ml állati tejszín (legalább 30%-os)
1 ek. kávéesszencia (van 2 ek. jó erős főzött kávé)
1 kk. őrölt fahéj
1 tk. reszelt szicíliai narancshéj (ettől lesz csak igazán aromás a ganache)
125 g 46%-os kakaótartalmú tejcsokoládé
karamellizált ostyatöret (beszerzési hely: Ázsia bolt)



A tejszínt felforralom a fahéjjal, a kávéesszenciával és a narancshéjjal. A tejcsokoládét megolvasztom, több részletben hozzákeverem a tejszínt (köszönet az ötletért Praliné Zsuzsinak). A simára kevert ganache-t lehűtöm. A csokoládécsészék aljába szórok egy réteg ostyatöretet, nyomózsákból beleadagolom a krémet, még néhány morzsa ostyával megszórom a tetejét.



Tipp: a csokoládécsészéket készíthetjük magunk is, ha olvasztott (lehetőleg temperált) csokoládéval kikenünk papír- vagy szilikonkapszlit, hűtőbe tesszük néhány percre, majd leválasztjuk róla a formát.

2012. június 11., hétfő

Tonkababos csokoládéfagylalt

Ha új fagyizót próbálunk ki, biztos tesztelési pont a csokoládéfagylalt. Ha az jó, nagy baj nem lehet, viszont ha nem ízlik, előttem elássa magát a hely. Na, ez a fagyi azt hiszem, bármelyik fagyizóban megállná a helyét. És hogy miért vagyok annyira odáig érte? Igen, a tonkabab miatt. Örök szerelmem, a csokoládé ízét gyönyörűen kiegészíti.



A fagylalt alapját Michel Roux könyvéből az angolkrém szolgáltatja, kitűnő, krémes fagylaltalap, ehhez képzeljétek el a csokoládét, a vaníliát, a tonkabab melegségét, némi chilis kakaóbabtöret ropogósságát, a tetején egy kis pisztáciával... Megvan? :-)


Hozzávalók:

500 ml teljes tej
6 tojás sárgája
100 g cukor
egy csipet só
125 g tejcsokoládé (35%-os kakaótartalmú)
75 g étcsokoládé (80%-os kakaótartalmú)
egy rúd vanília
egy tonkabab*
1 dl tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
2-3 tk. chilis kakaóbab töret
díszítés: zöld pisztácia



A tejet, a sót, a cukrot, a vanília kikapart magjait és héját, valamint a lereszelt tonkababot összeforralom. A tojások sárgáját elhabarom, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban belecsurgatom a forró tejet, vigyázva, hogy nehogy megfőzzem a tojást. A folyadékot visszateszem a tűzre, lassú tűzön besűrítem. Akkor jó, ha a kanál hátulján végighúzva az ujjunkat, megmarad a csík.

Az edényt leveszem a tűzről, belekeverem a csokoládét és a tejszínt (nem szükséges felverni), kihalászom a vanília héját. A krémet éjszakára behűtöm. Másnap próbáljuk nem megenni. :-) A krémet az előzőleg előkészített fagyigépbe öntöm, 20 perc után hozzáadom a kakaóbabot, további 20 percig dolgoztatom a gépet. Amikor elkészül, műanyag dobozba teszem és a kívánt állag eléréséig fagyasztóba teszem. Zöld pisztáciávan és kakaóbab törettel megszórva tálalom.

Gép nélkül: tegyük a fagylaltalapot egy műanyag dobozba, tegyük néhány órára fagyasztóba, kb. 30 percenként jól keverjük át botmixerrel vagy villával, hogy ne képződjenek benne kellemetlen jégkristályok.

*Tonkabab beszerzési helyek: Culinaris, Fűszerész, ebay...




NEKTEK MELYIK A KEDVENC FAGYITOK?

2012. június 10., vasárnap

Fekete-fehér trüffelgolyók

Villámgyorsan, forma nélkül elkészíthető csokoládés finomság. Ezerféle variációja létezik, én most egyet mutatok.


Hozzávalók:

50 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
150 g fehér csokoládé
1 tk. vaj
3 szem aszalt szilva
20 g összetört szeletelt mandula
mák, porcukor, vagy akár kakaó, porrá tört lio gyümölcsök, kókusz stb.

A tejszínt forraljuk fel, vegyük le a tűzről és keverjük benne simára a fehér csokoládét és a vajat. Daraboljuk bele az aszalt szilvát és a mandulát, keverjük el. Néhány óra hűtés után formázzunk kis golyókat a megszilárdult masszából, hempergessük meg porcukorban vagy mákban.

Nektek melyik a kedvenc trüffelgolyótok?

2012. június 6., szerda

A vaníliafagyi... VKF!

Eddig nem vágytam rá. Idén azonban minden megváltozott. Befészkelte magát az agyam legmélyebb zugaiba a gondolat, fagyigépet kell vennem! Férj rövid győzködése, viszonylag gyors győzelem (már, tudja, hogy kár vitatkozni ilyesmin). És az első adandó alkalommal lecsaptam rá. No nem valami puccos, flancos gépre, de a célnak megfelel.




Aztán jöttek az ötletek, no meg a fagylaltkirály, David Lebovitz és a bőség zavara. Így indításképp egy egyszerű vaníliafagylaltot próbáltam ki, felturbózva némi lio meggyel és kókuszpehellyel. Eszméletlen finom lett!

Ugyan nem fehér háttér előtt fényképeztem, de azt hiszem belefér az ehavi VKF témába, melyet Chriesi olyan ötletesen kifundált.



Hozzávalók (nagyjából 1 liter fagylalthoz):

250 ml teljes tej
egy csipet só
150 g cukor
1 rúd vanília
500 ml zsíros tejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)
5 tojás sárgája
1 tk. vanília-kivonat
3 ek. liofilizált (fagyasztva szárított) meggy
2 ek. kókuszpehely

A tejet forraljuk fel a sóval, cukorral, a vanília kikapart magjaival és a vanília héjával. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni a vaníliás tejet. A tojássárgákat habarjuk el, közben melegítsük csípősre a tejet, már nem kell felforralni. Folyamatos keverés mellett, vékony sugárban öntsük a vaníliás tejet a tojáshoz, hogy a hő kiegyenlítődhessen. A sárga krémet öntsük vissza a tejes edénybe, lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrítsük be. Vegyük ki a vanília héját, majd keverjük bele a pudingot a tejszínbe. Adjuk hozzá a vanília-kivonatot és tegyük egy éjszakára hűtőbe a fagylalt alapot.

Másnap az előre lehűtött fagylaltgéppel készítsük egy a fagyit, közben adjuk hozzá a meggyet és a kókuszt. Hűtsük még a kész fagyit, míg eléri a kívánt állagot.

A recept INNEN.

2012. június 1., péntek

Spárgás lepénykék

A spárga szezon elején piszkosul be voltam sózva, hogy vééégre spárga! Erre hetekig egy szem spárgával nem találkoztam azon a nyomorult újpesti piacon. Aztán jött a nagy áttörés, ideiglenes leköltözésünk Szentesre és a spárgahegyek. Ráadásul potom áron, milyen már, hogy Pesten 800 Ft-ért kapod a fél kiló spárgát, itt meg 200 Ft kilója... Vettük is kifulladásig, ettük párolva, levesnek, aminek csak tudtuk, záróakkordként pedig készültek ezek a villámgyors lepénykék.


Hozzávalók:

500 g leveles tészta (ezúttal 6 db-os bolti, fagyasztott), azért ha valaki elég elszánt, mindenképp készítse el maga a tésztát
kb. 5-700 g tisztított spárga
100 g mascarpone
100 g parmezán
1 tojás
só, bors


Első lépésként megtisztítok úgy egy kiló spárgát. Két kézzel megfogom a spárgát és eltöröm. Így biztosan megszabadulunk a fás részektől. (Ötlet: J. Oliver) Az ezután megmaradt 5-700 g spárgát jól megmosom. A felengedett leveles tészták szélénél egy éles késsel vonalat húzok a peremtől számított egy centire. Ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk át a tésztát. A tojást elhabarom és a vonalon kívül eső részt lekenem egy keskeny ecsettel. A kimaradt tojást összekeverem a mascarponéval, sózom, borsozom és hozzáadom a lereszelt parmezán felét. A masszát elegyengetem az előkészített tésztalapokon (a vonaltól befelé eső részeken). Jól megrakom mindegyik lepénykét spárgával, végül meghintem őket a maradék reszelt parmezánnal. Sütőlapra helyezve, 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm őket.