2012. március 30., péntek

Húsvéti ajánlat

Gesztenye hívott meg, hogy készítsek én is egy kis összefoglalót. Remélem, tudok egy-két ötletet adni Nektek. Nézzetek be hozzá is, elvégre elképesztő dolgok kerülnek ki a konyhájából.

A játékszabályok:

Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel. A bejegyzésedben ajánlj 5-10 étel, mely jó választás lehet az ünnepi asztalra. Nem kell, hogy összefüggő menüsor legyen, ahogy kedved tartja, akár süteményválogatás is lehet.
Ha megkapod a játékot, küldd tovább 10 bloggernek, bejegyzésedben ne felejtsd el megemlíteni, hogy ki hívott meg a játékra. Ha türelmetlen vagy, nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson a húsvéti játék, szabadon is "elviheted". :)

A 10 bloggert kicsit soknak tartom, így én most egy bloggert kérek, hogy lásson el minket az ünnepi dekorációival és finomságaival, ő pedig LEVENDULALÁNY.

Játékra fel!!!

Mivel én a hagyományos húsvéti ételek között nem igazán szoktam kedvemre valót találni, néhány kiegészítő fogást hozok:

A kiadós húsvéti reggelikhez a sonka mellé vagy magában egy kis erős paprikával, tojáskrém:


Azoknak, akik a zöldet szeretik, egyúttal a legújabb kedvencem, a zöldburger:


Akik inkább a csirkére szavaznak, csirketorta:


És akkor a desszert ajánló:

kedvenc palacsintám, a túrós blinc:


mondjuk egy gombócleves után másodiknak, rizskoch:


az elmaradhatatlan, rizstorta:


Akibe pedig még fér valami a nagy eszem-iszom és locsolkodás után, természetesen csokoládé:


Végül a maradék sonkából egy gyors kaja:

2012. március 29., csütörtök

A narancs curd dícsérete, avagy piros-narancs macaron és egy őrjítően narancsos rizstorta

Veszélyes szerzet ez a narancs curd, egy pillanat alatt a rabjává válhat az ember lánya. Kentem brownie-ra, tortára, macaronba, mindent feldob.

Én a Csakapuffin receptjét használtam, kitűnő, próbáljátok ki! Nem mellesleg tökéletes gasztroajándék is.


Végre kipróbáltam Pierre Hermé cukorszirupos macaron receptjét is, első körben a fent látható piros maki született belőle. Könnyen használható, igazán jó recept. A színezést céklaporral és kurkumával oldottam meg, utóbbitól lett egy kis keleties utóíze, de képzeljétek csak el a naranccsal! A végén megszántam még némi wilton géllel, hogy ne valami bugyirózsaszín izét kapjak.

Hozzávalók:

100 g őrölt mandula
100 + 100 g porcukor
37-40 + 37-40 g tojásfehérje (pihentetett vagy mikróban 5 mp alatt felmelegített - mindkét módszerrel próbáltam, nem éreztem különbséget)
25 g víz (30 g-mal jobban sikerült)
egy csipet só
1 tk. céklapor, 1 tk. kurkuma + kb. fél tk. wilton karácsony piros gél


A 100 g mandulát és 100 g porcukrot kávédarálóban nagyon finomra őrölöm (láthatóan nem teljesen sikerült), majd beleszitálom a keveréket egy tálba. Hozzászitálom a kurkumát és a céklaport is. Beleteszem az egyik adag tojásfehérjét, de még nem keverem el.

100 g porcukrot és a vizet közepes lángon felteszem forrni, hogy cukor szirupot kapjak. Közben a másik adag tojásfehérjét egy csipet sóval alacsony fokozaton közepesen kemény habbá verem. Mikor a cukorszirup eléri a 118 fokos hőmérsékletet, óvatosan hozzáadom a fehérjéhez folyamatos keverés mellett. További 10-13 percig keverem.

A porcukros mandulát a fehérjével elkeverem. Kis adagokban hozzákeverem a szirupos fehérjét, egy-két percig pihentetem, majd habzsákból 2,5-3 cm-es köröket nyomok belőlük sütőpapíros sütőlemezre. Sütés előtt legalább 30 percig pihentetem, szárítom.

140 fokos sütőben (légkeveréssel) 12-13 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha a tetejét óvatosan végigsimítva elég szilárdnak érezzük. Kiveszem a tepsit, 10 percig hagyom azon hűlni a korpuszokat, majd egy késsel felszedem a kis félgömböket. Nyomózsákból közé adagolom a krémet és összeragasztom őket.


Végezetül pedig egy nagyon narancsos rizstorta:


A tejberizsbe belereszelem egy narancs héját, a tetejét pedig narancs curddel kenem meg.

A torta receptjét ITT találjátok.

2012. március 28., szerda

Új gasztroblog gyűjtőoldal!

Mivel a gasztro.blog.hu, az eddigi egyik legnépszerűbb gasztro gyűjtőoldal végleg bemondta az unalmast, egy jótündér megajándékozott minket egy nagyszerű új oldallal, ahol a legtöbb magyar gasztroblog frissítését azonnal nyomon lehet követni. Nézzétek meg: GASZTROBLOGOK

Bonbon konyakos mákkal

Az utóbbi egy hónapban mák kattanásom van, előtte meg sem ettem, most meg mindenbe azt tennék. A legutóbbi mákos bonbonomnak elsöprő sikere volt, ezen felbuzdulva jött a folytatás. A maratoni macaron sütésen is végül ennek lett a legjobb visszhangja a kóstolóba vitt csokijaim közül.



Hozzávalók:

220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

25 g darált mák
20+20 ml Metaxa*****
30 ml tejszín
40 g tejcsokoládé
100 g fehér csokoládé
szárított kandírozott narancshéj vagy pálinkába/konyakba áztatott aranymazsola

A tejszínt 20 ml metaxával és a mákkal felforralom, leveszem a tűzről, simára keverem benne a kétféle csokoládét. A másik 20 ml konyakot is hozzáadom, homogénre keverem, lehűtöm.

A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Ha a narancshéj mellett döntünk, a csokoládé kicsepegtetése után rögtön szórjuk bele a mélyedésekbe a narancsot, így beledermed a burokba. Rövid hűtés után mindegyik üreget majdnem teljesen feltöltöm egy nyomózsákból a mákos ganache-sal, 30 percre hűtőbe teszem. (Amennyiben mazsolával készítjük a ganache előtt dobáljuk bele a mazsoladarabokat a bonbonhüvelyekbe.)

Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, 30-40 percnyi hűtést követően kifordítom az elkészült bonbonokat a formából.

2012. március 27., kedd

Narancsos muffin vörösáfonyával

Szegénykéim tiszavirág életűek voltak, a pasik egy pillanat alatt eltüntették. Még van egy-két szicíliai narancsom, amit félreraktam, hogy majd lekvár lesz, aztán persze minden más lett belőle. De ennek a süteménynek is nagyon jót tett az intenzív aromája, a tészta pedig légiesen könnyű.


Hozzávalók 6 db-hoz:

150 g finomliszt
50 g kukoricakeményítő
6 g sütőpor
60 g cukor
2 tojás
1 kezeletlen narancs leve és héja
3 ek. narancslekvár
100 g vaj
1 tk. vanília-kivonat
egy csipet só
100 g friss vörösáfonya (beszerezhető a Culinarisban, máshol még nem láttam) vagy 50 g aszalt áfonya

A vajat megolvasztom, elkeverem a tojással, a vaníliával, a narancs levével, lereszelt héjával és a narancslekvárral. Hozzáadom a cukrot és a sót, elkeverem benne. Végül beleszitálom a sütőporos, keményítős lisztet, nagy mozdulatokkal, nagyjából összeállítom a tésztát. Nem baj, ha nem teljesen sima.

A vörösáronyát beleszórom, egy-két kavarással eloszlatom a masszában, majd megtöltöm az előkészített muffin kapszlikat, 170 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm.

2012. március 24., szombat

Zöldburger

Már ígértem, csak kicsit beteg lett a gép, szóval egy kis csúszással, de megérkezett! Hihetetlenül laktató, óvatosan fogyasszátok.

Ameddig egyáltalán nem ettem húst, nagyon bosszantott, hogy szinte sehol sem lehet vegaburgert kapni nálunk, vagy ami volt, azt telerakták nyers zöldséggel, szóval a nyers szeletelt gomba úszott a paradicsomban, uborkában és hagymában. Egy alternatívát mutatnék azoknak, akik szeretik a zöldséget vagy szeretnék a családdal megszerettetni.


Hozzávalók (10 nagyobbacska darabhoz):

900 g zsenge zöldborsó (még mirelit)
1 tojás
50 g pecorino sajt
180-200 g másnapos kenyér
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor medvehagyma
rengeteg zöldfűszer (még ez is fagyasztott, Aldiban árult keverékekből, petrezselyem, metélőhagyma, metélőfokhagyma, kakukkfű, lilahagyma, kapor, turbolya...)
1-2 ek olívaolaj
1 ek. vaj
só, bors


Az olajat és a vajat összemelegítem, a zöldborsót, a fokhagymát és az aprított zöldfűszereket 5-10 perc alatt megpárolom, sózom, borsozom. Késes darálóban a szikkadt kenyeret morzsásítom, hozzáadom a tojást, a zöldborsót, összepépesítem, belereszelem a pecorinot.

A masszát összegyúrom, pogácsákat formázok belőle, kicsit pihentetem. 1,5-2 dl olajat felforrósítok, kisütöm benne a pogácsákat (közben vegyük vissza közepesre a hőmérsékletet), papírtörlőre szedem.

Dijoni mustáros majonézzel, jó sok hagymával, paradicsommal és egy kis rágrillezett kecskesajttal ízletes csemege.

Óriási sikere volt Férjnél is, akinek azért kellett hozzá sütni némi füstölt tarját:


Limara-féle hamburgerzsemlét sütöttem mellé, próbáljátok ki, őrületesen jó!

2012. március 20., kedd

Mogyoróvajas bonbon

Nemrégiben, mikor láttam Emőkénél, hogy milyen pofon egyszerű házilag mogyoróvajat készíteni, elhatároztam, lesz mogyoróvaj és belőle természetesen bonbon. Aztán többször is meghiúsult a projekt, mert a mogyoró folyton eltűnt a szekrényből (biztosan van egy kis elefánt valahol a konyhában). Miután sikerült egy zacsi mogyorót megmentenem, elkészült az első kis adag mogyoróvaj, nagyon király lett! Ment is bonbonba. Az alábbi recepthez már boltit használtam, szerencsére nem volt benne semmi E vagy tartósító, szóval meg mertem venni.


Hozzávalók (21 db-hoz):

220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé vagy 46%-os madagaszkári tejcsokoládé (utóbbi édessége jobban ellensúlyozza a mogyoróvaj sósságát)
1%-nyi porított kakaóvaj

100 g sós földimogyoró vagy 3 ek. mogyoróvaj
2-3 kocka tejcsokoládé (amennyiben az étcsokoládés burok mellett döntünk)

A mogyoróvajhoz a sós földimogyorót elektromos aprítóban rövid szünetekkel 2-3 percig őröljük, míg krémes lesz, majd tegyük be a hűtőbe, ezt akár néhány nappal előbb is elkészíthetjük.

A csokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az étcsokoládés verziónál mindegyikbe adagolok néhány tejcsokoládé forgácsot, majd nyomózsákból beleadagolom a mogyoróvajat, helyet hagyva a lezárásnak. Rövid időre hűtőbe teszem, majd lezárom a maradék újratemperált csokoládéval. 30 perc hűtő, majd kifordítom az elkészült finomságokat a formából.


Hálás, gyorsan elkészíthető finomság!

2012. március 17., szombat

Csupa gyömbér bonbon

Gyömbér a ganache-ban, plusz kandírozott gyömbér. Hát, ez bizony olyan, ami az orrodat is...


Hozzávalók:

250 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
100 g fehér csokoládé
2 tk. őrölt gyömbér
6-7 darabka kandírozott gyömbér

A tejszínt felforralom az őrölt gyömbérrel, hozzáadom a fehér csokoládét, simára keverem, beteszem a hűtőbe pihenni.
A csokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket, mindegyikbe szórok néhány pici darabot az előzetesen felaprított kandírozott gyömbérből. A ganache-sal feltöltöm a mélyedéseket, visszateszem 30 percre hűlni. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. 30 perc szilárdulás után kifordítom a formából a kész, nagyon gyömbéres finomságokat.

2012. március 16., péntek

Narancsos-mákos macaron

Persze, kitalálom, hogy mák kerül a macaron tésztájába, aztán meghátrálok. :-) Na jó, azért a töltelékbe ment rendesen. Szegénykéim nem lettek a legszebbek, de higgyétek el, annál finomabb!


A bonbon után következzék a majdnem ismétlés macaron formájában:


Hozzávalók (kb. 20 db összerakott macaronhoz):

40+40 g tojásfehérje (nálam két tojás, de ha kisebbek, akkor inkább törjünk fel egy harmadikat is)
100 g porcukor
100 g mandula
100 g kristálycukor
25 g kristálycukor
35 g víz
+ egy tk. mák (de nem igazán pöttyözte be ezt a mennyiséget)

A macaron készítés alapja, hogy a tojások fehérjét öregíteni kell (1 napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy 2-5 napig hűtőben), kivételesen 7 napig pihent, de nem éreztem különbséget. Gyors megoldás, ha bedobjuk a fehérjéket a mikróba 750W-on 10 mp-re.
A szeletelt mandulát (ez szárazabb, mit az egész, ezért érdemes ezt használni) finomra darálom, majd összekeverem a 100 g porcukorral és együtt ismét átdarálom őket. A cukros mandulát egy tálba szitálom, hozzáadom az egy tk. mákot (elhagyható). (Ehelyett vásárolhatunk készen mandulalisztet is, csak sokkal drágább.)

100 g kristálycukrot a 35 g vízzel alacsony fokozaton felteszek forrni. Nem kell kevergetni, nem fog odaégni, a cél, hogy közepesen sűrű cukorszirupot kapjunk.
40 g tojásfehérjét elkezdek felverni robotgéppel, közben hozzáadom a 25 g cukrot, félkeményre verem.

A szirupot közepes lángon 110 fokig melegítem. Ez nagyjából 5 percig tart. Hőmérő nélkül is megállapítható, hogy mikor van kész, ha már az összes cukor eltűnik, teljesen egynemű a szirup, hagyjuk még nagyjából fél percig forrni.
A szirupot folyamatos robotgépes keverés mellet vékony sugárban hozzáöntöm a félig felvert fehérjéhez, ezután magas fokozaton 10, de inkább 15 percig folyamatosan keverem, hogy jól besűrűsödjön.

Miután kész a szirupos fehérje, a másik 40 g fehérjét villával fellazítom, hozzákeverem a cukros-mandulás keverékhez, hogy masszává álljon össze. Hozzáadom a szirupos fehérjét, egyneművé keverem óvatos mozdulatokkal.
Nekem ekkor még kicsit folyós volt, de néhány percig pihentetjük, szépen összekapja magát. Ezalatt két tepsit kibélelek sütőpapírral, habzsákba töltöm a masszát és viszonylag nagy helyközökkel 2-3 cm-es köröket nyomok a tésztából. Pihentetem 40-60 percig, majd 145 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt készre sütöm. (A hőmérséklet és a sütési idő sütőtől függően változhat!)
Kiveszem a sütőből, pihentetem a papíron, majd kenőkéssel alányúlok és összepárosítom őket.


Hozzávalók a mákos töltelékhez:

30 g darált mák
egy kezeletlen narancs lereszelt héja
75 ml tejszín (állati, 30%-os)
150 g fehér csokoládé

A tejszínt a mákkal és a narancshéjjal felforralom, lehúzom a tűzről és belekeverem a fehér csokoládét. Hűtőbe teszem, amíg besűrűsödik. A krémet nyomózsákból a korpuszokra nyomom, majd összeillesztem őket.

2012. március 14., szerda

Mákos-szicíliai narancsos bonbon

Új kis kedvenc a repertoárban. A mák és én nem voltunk igazán jó barátok, de igyekeztem túltenni magam minden gyerekkori menzás mákos tészta traumámon, és egy új kalandnak tekinteni. A lime, a mák és csodálatos szicíliai narancs nagyszerű elegyet alkotnak.


Hozzávalók:

250 g 80%-os Callebaut étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

25 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
25 g lime zselé
1 rúd vanília kikapart magjai
100 g fehér csokoládé
3 tk. mák
1 narancs lereszelt héja (kezeletlen)

A tejszínt a lime zselével és a vaníliával felforralom, leveszem a tűzről, belekeverem a fehér csokoládét, a narancshéjat és a mákot. Prittyentőben (ez amolyan elektromos minimixer) kicsit összepépesítem, hűtőbe teszem.

A csokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket. A mákos tölteléket a mélyedésekbe adagolom nyomózsákból, helyet hagyva a talpaknak. 30 percre hűtőbe teszem, majd újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat. Nagyjából 40 perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Kedves Mák, örülök, hogy új esélyt adtam. :-)

2012. március 13., kedd

Csirkés wokserpenyős

Vagyis Nigella bendőrepesztő wokserpenyőse. Nem annyira flancosan készítettem, nincs benne kínai főzőbor, sőt, még szójaszósz sem, de a tányér ettől függetlenül makulátlanul tiszta lett ebéd után. Kerek 10 perc alatt elkészült mosogatással együtt. Jó, egy kicsit előre dolgoztam, ugyanis hétvégén megpirítottam jó sok póréhagymával és fokhagymával némi csirkemellet, így jelentősen lerövidül a hétköznapi ebédkészítések ideje.


Hozzávalók (2 személyre):

egy csirkemell
egy szál póréhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
egy fél kaliforniai paprika

egy csomag mirelit wok zöldségkeverék (Bonduelle, indonéz)
2 ek. mogyoróolaj
1 kis doboz fehér bab (cannellini)

A csirkemellet a felkarikázott pórén, fokhagymán és mogyoróolajon, a felcsíkozott paprikával 20-25 perc alatt készre pirítottam, illetve pároltam némi hozzáadott vízzel. Közben sóztam, borsoztam. (Ezután ment a fagyasztóba.) Ha egy időben készítjük, 20 perc után adjuk hozzá a zöldségkeveréket és további 7-8 perc alatt pirítsuk készre. A végén adjuk hozzá a leszűrt és leöblített babkonzervet, szedjük ki és gyorsan faljuk fel.

Ha előre elkészített, fagyasztott hússal dolgozunk, akkor azt hagyjuk kicsit felengedni, közben töltsünk a serpenyőbe egy kevés mogyoróolajat. Dobjuk bele a zöldséget, 6-7 perc alatt folyamatos keverés mellett sütögessük, majd mehet rá a hús és a bab. Adjunk neki még 1-2 percet, hogy összemelegedjenek és kész.

2012. március 12., hétfő

Áfonyás rizstorta Zila formában

Ígérem, nem az utolsó rizstortás bejegyzésem, lesz még. Ez a példány együtt készült a legutóbbi adaggal.


Hozzávalók egy 8 szeletes Zila formához:

A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
15 g vaj
egy csipet só

A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, 20 cm-es tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.

A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín

A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folyamatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.

A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília

A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.

A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.

Az áfonyaszószhoz:
250 g kék áfonya
125 g cukor

Az áfonyát és a cukrot egy kis edényben összeforralom, 5-10 percig főzöm, míg sűrű szószt kapok.


A Zila formát lefújom a formakezelő anyaggal, beletöltöm a krémet, ráhelyezem a piskótalapot, egy éjszakára hűtőbe teszem. Az áfonyaszószt beleadagolom a nyolc kis mélyedésbe. (Vagy frissen készítsük, vagy kicsit melegítsük fel, hogy folyósabb legyen.)

A tetejét friss áfonyával szórom meg, majd egy kis porcukorral.

2012. március 9., péntek

Gesztenye csodás diós csigája

Hát igen, van hogy meglátok egy receptet, halogatom, halogatom, majd hirtelen felindulásból elkészítem. Annyi helyen láttam már Gesztenye csigareceptjét, hogy nem bírtam tovább, tegnap este megsütöttem. Elképesztően finom, puha pillekönnyű, a baracklekvártól kicsit ragacsos, feltétlen megsütendő.


Hozzávalók:

250 g túró
50 ml tej
5 ek. olaj
250 g liszt
100 g porcukor
fél csomag sütőpor
egy csipet só

150 g dió
100 g sárgabarack lekvár
50 g porcukor

A túrót, a tejet, az olajas, a sót és a porcukrot robotgéppel simára keverem. Hozzászitálom a sütőporos lisztet, összegyúrom, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom.
A töltelékhez a diót durvára darabolom, összekeverem a cukorral és a lekvárral, elsimítom a kinyújtott tésztán, feltekerem. A tésztát nagyjából másfél centis szeletekre vágom, sütőpapíros tepsire helyezem, 170 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Az alján kifolyik a lekvár, kicsit karamellizálódik, hmmmm...

Úgy érzem, lesznek még variációk, akár sósan is el tudom képzelni.

Gesztenye, köszönet a szuper receptért!

2012. március 7., szerda

Maracujás narancslekvár

Bizony hozzám is megérkezett Dolce Vita gyönyörűséges szicíliai narancsa. Idáig egy adag lekvárt sikerült készítenem egy kis maracujával bolondítva. Hihetetlenül aromás és illatos a narancs, csak ajánlani tudom.


A tavaly már jól bevált recepten nem változtattam. Bizony, rengeteg cukor, még több idő, de megéri!

Hozzávalók:

8 db narancs (kezeletlen héjú)
4 nagyobb vagy 5 kisebb alma
20 dkg maracuja püré (vagy friss maracuja leve, esetleg magja)
90 dkg cukor
4 dl víz
szalicil


A narancsokat megmosom, citrushámozóval leszedem a héját (természetesen le is lehet reszelni), majd eltávolítom a fehér részt. Ha nagyon vastagok a köztes hártyák, kifilézem és apró darabokra vágom. Erre most nem volt szükség, mert nagyon érett volt a narancs és nagyon vékonyak a hártyák. Ennek ellenére egyáltalán nem keseredett meg a lekvár. Az almát lereszelem, összekeverem a naranccsal és a maracuja pürével.

A cukorból és a vízből szirupot főzök (a lényeg, hogy a cukor oldódjon fel), majd beledobom a lereszelt narancs héját és 20 percig közepes lángon forralom. Néha meg kell keverni, hogy ki ne fusson.

A fenti szirupba beleöntöm a gyümölcshúst és jó sokáig főzőm viszonylag sűrű kevergetés mellett. Nagyjából 40-50 perc főzés után elfövi a habját a lekvár és besűrűsödik, ekkor lezárom a főzőlapot és sterilizált üvegekbe adagolom a kész lekvárt. Mindegyik tetejére szórok egy késhegynyi szalicilt, lezárom és kész.


Ebből az adagból öt közepes üvegnyi lekvár lett. Semmiképp se főzzünk ennél nagyobb adagot egyszerre, mert a pektin nem oldódik ki jól az almából nagyobb mennyiségnél és elválik a gyümölcs húsa és leve.

2012. március 5., hétfő

Ylang-ylanggal bolondított feketeribizlis bonbon


Teljesen rá vagyok kattanva a feketeribizlire mióta kibontottam nemrégen egy féltve őrizgetett üvegcse lekvárt. Tudtam, hogy bonbonba is kerülnie kell belőle feltétlenül. Az ylang-ylang és a lime csak egy kis ráadás, viszont érdekes irányba mozdította az összképet. A vadító színéről nem is beszélve...

Hozzávalók (21 db bonbonhoz):

210 g 60%-os amazonasi étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

25 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
50 g feketeribizli lekvár
1-2 csepp ylang-ylang kivonat (ennél ne használjunk többet)
100 g fehér csokoládé
10 g lime zselé (helyettesíthető 1-2 lime lereszelt héjával és a levéből néhány cseppel)
szárított citromhéj


A tejszínt a lekvárral és a lime zselével felforralom, belekeverem a fehér csokoládét, belecsepegtetem az ylang-ylangot. 30 percre hűtőbe teszem. Közben elkészítem a bonbonhüvelyeket.
Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal, rövid hűtés után beleszórok mindegyik mélyedésbe néhány darabka szárított citromhéjat, nyomózsákból beleadagolom a ganache-t, helyet hagyva a talpaknak. 30-40 percre visszateszem a hűtőbe. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, újabb 30 percig hűtöm, majd kifordítom és kipotyogtatom az elkészült bonbonokat.

Erőteljes, bódító, savanykás íze van, viszont a 60%-os csokoládé ezt jól ellensúlyozza.

(Fontos: az ylang-ylang fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek és várandós kismamáknak!)

2012. március 2., péntek

Málnás-csokoládés macaron

Sajnos nem dicsekedhetek még vele, hogy ismét sikerült, ezek a darabok még a tonkababos macaronokkal együtt készültek. Remélem, hamarosan már neki merek állni egy újabb adagnak. :-)


Chriesi
receptjét használtam.

Hozzávalók (kb. 20 db összerakott macaronhoz):

40+40 g tojásfehérje (nálam két tojás, de ha kisebbek, akkor inkább törjünk fel egy harmadikat is)
100 g porcukor
100 g mandula
100 g kristálycukor
25 g kristálycukor
35 g víz

A macaron készítés alapja, hogy a tojások fehérjét öregíteni kell (1 napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy 2-5 napig hűtőben), na én próbáltam mindkettőt, ugyanúgy nem sikerült. Nekem leginkább az a gyors megoldás vált be, hogy bedobtam a mikróba 750W-on 10 mp-re.
A szeletelt mandulát (ez szárazabb, mit az egész, ezért érdemes ezt használni) finomra darálom, majd összekeverem a 100 g porcukorral és együtt ismét átdarálom őket. A cukros mandulát egy tálba szitálom. (Ehelyett vásárolhatunk készen mandulalisztet is, csak sokkal drágább.)
100 g kristálycukrot a 35 g vízzel alacsony fokozaton felteszek forrni. Nem kell kevergetni, nem fog odaégni, a cél, hogy közepesen sűrű cukorszirupot kapjunk.
40 g tojásfehérjét elkezdek felverni robotgéppel, közben hozzáadom a 25 g cukrot, félkeményre verem.
A szirupot közepes lángon 110 fokig melegítem. Ez nagyjából 5 percig tart. Hőmérő nélkül is megállapítható, hogy mikor van kész, ha már az összes cukor eltűnik, teljesen egynemű a szirup, hagyjuk még nagyjából fél percig forrni.
A szirupot folyamatos robotgépes keverés mellet vékony sugárban hozzáöntöm a félig felvert fehérjéhez, ezután magas fokozaton 10, de inkább 15 percig folyamatosan keverem, hogy jól besűrűsödjön.
Miután kész a szirupos fehérje, a másik 40 g fehérjét villával fellazítom, hozzákeverem a cukros-mandulás keverékhez, hogy masszává álljon össze. Hozzáadom a szirupos fehérjét, egyneművé keverem óvatos mozdulatokkal.
Nekem ekkor még kicsit folyós volt, de néhány percig pihentetjük, szépen összekapja magát. Ezalatt két tepsit kibélelek sütőpapírral, habzsákba töltöm a masszát és viszonylag nagy helyközökkel 2-3 cm-es köröket nyomok a tésztából. Pihentetem 40-60 percig, majd 145 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt készre sütöm. (A hőmérséklet és a sütési idő sütőtől függően változhat!)
Kiveszem a sütőből, pihentetem a papíron, majd kenőkéssel alányúlok és összepárosítom őket.


Hozzávalók a málnás ganache-hoz:

100 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
100 g 86%-os étcsokoládé (Cote d'Or, brut)
1 tk. természetes málna aroma
néhány szem liofilizált málnaszem

A tejszínt a málna aromával felforralom, leveszem a tűzről, a csokoládét hozzáadom és homogén állagúra keverem. A kiválasztok egy korongot, nyomózsákból a közebére adagolok egy kis ganache-t, rámorzsolok némi liofilizált málnát, ráhelyezem a másik felét és óvatosan összeillesztem őket.

Ennek a változatnak is osztatlan sikere volt. :-)