2012. február 29., szerda

Passiógyümölcsös-karamellás bonbon

Ki más is ihlethette volna ezt a párosítást, mint Praliné Zsuzsi.

Az édes karamellát finoman ellensúlyozza a savanykás passiógyümölcs. Fantasztikus párost alkotnak!


Hozzávalók (24 db-hoz):

250 g amazonasi 60%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 g cukor
70 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
30 ml passiógyümölcs-lé
100 g fehér csokoládé


A tejszínt felforralom, félreteszem. A cukrot egy vastag aljú lábasban karamellizálom, leveszem a tűzről, majd óvatosan, folyamatos keverés mellet hozzáadom a felforralt tejszínt. (Vigyázzunk, mert hamar kifut!) Belekeverem a fehér csokoládét és a maracujalét, hűtőbe teszem fél órára.
Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket, rövid hűtés után nyomózsákból beleadagolom a ganache-t, helyet hagyva a talpaknak. 30-40 percre visszateszem a hűtőbe. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, újabb 30 percig hűtöm, majd kifordítom és kipotyogtatom az elkészült bonbonokat.


(Az első képen már másfél napot állt a bonbon, így megszilárdult a ganache, a másik kettőn még csak fél naposak voltak, így kicsit folyós volt. De ízre mindkét állapotában bombasztikus!)

2012. február 28., kedd

Rizstorta

Mikor megvettük a Zila torta formát, nem hagyhattuk ki, hogy ne vegyünk némi kóstolót is a cukrászdában. Nekem a málnás rizstortára esett a választásom, nagyon-nagyon finom volt, azóta is erre éheztem. A legszimpatikusabb receptet Maxnál találtam, aki biztos sikert ígér a recepttel. Nem tévedés, így is van! A torta összeállításán csak kicsit változtattam.


Hozzávalók (16 cm-es formához):

A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
7,5 g vaj
egy csipet só

A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.

A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín

A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folymatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.

A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília

A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.

A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.


A tortaformából kiveszem a piskótát, elmosom, majd visszahelyezem a piskótát, rászedem az összes krémet, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap szépen leválasztom a tortáról a formát, megszórom gyümölccsel (bizony, nem bírtam ellenállni a műepernek, került rá az is), egy pici zselatinos vízzel meglocsolom, hogy ne essen össze a gyümölcs.

Zila formába is készült, szóval mindjárt dupláztam is az adagot, hamarosan azt is mutatom.

Próbáljátok ki, mennyei süti!

Maxnak pedig köszönet a finom receptért!

2012. február 26., vasárnap

Kávés-kardamomos bonbon


Szokásommá vált, hogy ha nem nescafét keverek magamnak, kardamommal készítem a kávét, próbáljátok, ki, isteni! Innen jött hát az ihlet... A kardamom mellesleg nem csak csuda finom, de még egészséges is!



Hozzávalók (24 db bonbonhoz):

250 g amazonasi 60%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

70 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
80 g 35%-os papuai tejcsokoládé
4 szem zöld kardamom
5-6 tk. instant kávé

A tejszínt felforralom a zöld kardamom megtört magjaival, belekeverem a tejcsokoládét és a kávéport. Homogén állagúra keverem a ganache-t, lehűtöm.


Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket, rövid hűtés után nyomózsákból beleadagolom a ganache-t, helyet hagyva a talpaknak. 30-40 percre visszateszem a hűtőbe. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, újabb 30 percig hűtöm, majd kifordítom és kipotyogtatom az elkészült bonbonokat.


Kesernyés a kávétól, bódítóan fűszeres a kardamomtól, kellhet ennél több? :-)

2012. február 24., péntek

Tonkababos macaron


Nekem a macaron olyan dolog, ami egyszerűen nem hagy nyugodni. Nem vagyok valami kitartó jellem, ez is majdnem meghaladta a képességeimet. Háromszor sikerült még annak idején elkészítenem hőmérő nélkül, majd jött a pech széria (mióta megvan a maghőmérőm). Hatszor rontottam el, legutóbb tegnap, mikor is dióból készítettem, ami egyszer már sikerült, gyönyörűen is alakult a dolog, majd úgy egybesültek a talpak, hogy egy 40x40 cm-es macaron falat kaptam. (rájöttem, mi volt a gond, a diót nem pirítottam meg száraz serpenyőben, így túl olajos volt.) De mindegy, mert ma sikerült megtörni az átkot!


Chriesi
receptjét használtam ismét, e bejegyzést neki ajánlom, mert virtuálisan mellettem állt eme nehéz időkben :-).

Hozzávalók (kb. 20 db összerakott macaronhoz):

40+40 g tojásfehérje (nálam két tojás, de ha kisebbek, akkor inkább törjünk fel egy harmadikat is)
100 g porcukor
100 g mandula
100 g kristálycukor
25 g kristálycukor
35 g víz


A macaron készítés alapja, hogy a tojások fehérjét öregíteni kell (1 napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy 2-5 napig hűtőben), na én próbáltam mindkettőt, ugyanúgy nem sikerült. Nekem leginkább az a gyors megoldás vált be, hogy bedobtam a mikróba 750W-on 10 mp-re.
A szeletelt mandulát (ez szárazabb, mit az egész, ezért érdemes ezt használni) finomra darálom, majd összekeverem a 100 g porcukorral és együtt ismét átdarálom őket. A cukros mandulát egy tálba szitálom. (Ehelyett vásárolhatunk készen mandulalisztet is, csak sokkal drágább.)
100 g kristálycukrot a 35 g vízzel alacsony fokozaton felteszek forrni. Nem kell kevergetni, nem fog odaégni, a cél, hogy közepesen sűrű cukorszirupot kapjunk.
40 g tojásfehérjét elkezdek felverni robotgéppel, közben hozzáadom a 25 g cukrot, félkeményre verem.
A szirupot közepes lángon 110 fokig melegítem. Ez nagyjából 5 percig tart. Hőmérő nélkül is megállapítható, hogy mikor van kész, ha már az összes cukor eltűnik, teljesen egynemű a szirup, hagyjuk még nagyjából fél percig forrni.
A szirupot folyamatos robotgépes keverés mellet vékony sugárban hozzáöntöm a félig felvert fehérjéhez, ezután magas fokozaton 10, de inkább 15 percig folyamatosan keverem, hogy jól besűrűsödjön.
Miután kész a szirupos fehérje, a másik 40 g fehérjét villával fellazítom, hozzákeverem a cukros-mandulás keverékhez, hogy masszává álljon össze. Hozzáadom a szirupos fehérjét, egyneművé keverem óvatos mozdulatokkal.
Nekem ekkor még kicsit folyós volt, de néhány percig pihentetjük, szépen összekapja magát. Ezalatt két tepsit kibélelek sütőpapírral, habzsákba töltöm a masszát és viszonylag nagy helyközökkel 2-3 cm-es köröket nyomok a tésztából. Pihentetem 40-60 percig, majd 145 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt készre sütöm. (A hőmérséklet és a sütési idő sütőtől függően változhat!)
Kiveszem a sütőből, pihentetem a papíron, majd kenőkéssel alányúlok és összepárosítom őket.


Középre tonkababos ganache került, hozzávalók:

100 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
120 g étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú, Lindt)
egy tonkabab

A tejszínt felforralom, belereszelem a tonkababot, majd hozzáöntöm a csokoládét, homogénre keverem, lehűtöm. A kihűlt ganache-t nyomózsákból a kis korongok közé töltöm.

2012. február 23., csütörtök

Zöldborsós-csirkés tészta

Tegnap este jól kitaláltam, hogy ma mindenképp ez lesz az ebéd. Egy kis csirkemell, tojás, tejszín, zsenge zöldborsó és kis barátja, pecorino.


Hozzávalók:

200 g száraztészta
egy csirkemell csíkokra vágva
egy nagy fej lilahagyma
6 gerezd fokhagyma
két marék zöldborsó (fagyasztott, zsenge)
200 ml főzőtejszín
2 tojás sárgája
pecorino sajt
só, bors
olívaolaj

Az olajon megpárolom a szeletekre vágott lilahagymát, rádobom a felcsíkozott csirkemellet, a szeletekre vágott fokhagymát és megpirítom. Sózom, borsozom, lefedem és mindig adok hozzá egy kis vizet, hogy ne égjen le. 30 percig párolom, majd rádobom a borsót, adok még neki öt percet, majd felöntöm a tejszínnel, felforralom, elzárom. Belekeverem a tojások sárgáját, aminek pont elég is az étel melege. Reszelt pecorinoval gazdagítom.

2012. február 22., szerda

Expressz böjti falatka

Ma hamvazó szerda van, a nagyböjt első napja. Ma sem lehet húsféléket fogyasztani a keresztény hit szerint, így egy gyors hús nélküli ételt hoztam, avokádókrémes pirítóst.


Hozzávalók (egy személyre):

1 érett avokádó
2 ek. krémsajt
1 tk. majonéz

egy csavarásnyi citromlé
2 szál szárzeller
2 tojás
3 szelet sajt
3 szelet pirítós

A tojást megfőzöm, közben gyorsan megpucolom az avokádót, majd a mascarponéval, a majonézzel, sóval és citromlével elektromos mixerben pépesítem, habosítom. A kenyereket megpirítom, elosztom rajtuk a krémet, megszórom a felaprított zellerrel, mindegyik kap a tojásszeleteket és sajtot.

Vendégváró falatkaként is jó szolgálatot tesz!

2012. február 21., kedd

Rizskoch

Rizskoch. Méghozzá életemben a második. Az első receptjét, ami valószínűleg a földkerekség legjobbja, elvesztettem... Így maradt Horváth Ilona receptje, nem panaszkodom, ez se kutya! A nemrégiben beszerzett Zila formámban sütöttem. Bevallom, nem lehet annyira szépen szeletelni, mivel kicsit összeesik sütés után, de egye fene, kikanalazzuk a tányérból.


Hozzávalók (8 szeletes Zila formához vagy egy 18 cm átmérőjű hagyományos tortaformához):

120 g kerek szemű rizs
500 ml tej (lehetőleg teljes)
100 ml víz
2 tojás
100 g cukor
1 kk. liszt
20 g vaj
egy citrom lereszelt héja
egy tk. vanília-kivonat vagy fél rúd vanília
egy csipet só
(én kihagytam, de 50 g mazsola)
a forma kikenéséhez vaj + liszt, esetemben formakezelő spray

A rizst a vízzel elkevert tejben, a cukor felével, a citromhéjjal, a vaníliával és egy csipet sóval felforralom. Állandó keverés mellet kb. 15 perc alatt sűrű tejberizst főzök belőle, belekeverem a vajat, hagyom hűlni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből robotgéppel kemény habot verek. A sárgáját a cukor másik felével felverem, míg kifehéredik, ekkor beleforgatom a lisztet, majd az egészet a kihűlt tejberizshez adom. (Addig is megpróbálom nem elnassolni a tejberizst.) A fehérjét óvatosan beleforgatom. A formát előkészítem a spray-vel )vagy vajazzunk és lisztezzünk kis egy tűzálló tálat), beleszedem a masszát, kicsit megütögetem, hogy egyenletesen befedje a formát. 170 fokos sütőben (légkeveréssel) 35 percig sütöm.

A mélyedésekbe felváltva anyukám-féle vaníliás sárgabarack lekvárt és a nyáron eltett feketeribizli lekváromat kanalaztam.

2012. február 20., hétfő

Vaníliás-epres bonbon

Ez a bonbont Praliné Zsuzsi ihlette, mert folyton felpiszkálja a fantáziámat a mindenféle pöttyös fehér csokoládé burkokkal. Teljesen mást terveztem, ám végül ilyen lett. Sajnos kicsit vastagra sikerült a csokihüvely, az a fránya fehér csoki...


Hozzávalók 24 db bonbonhoz:

240 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
1 rúd vanília

50 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
100 g fehér csokoládé
1 rúd vanília
kb. 8-10 szelet liofilizált eper

A tejszínt felforralom a vanília kikapart magjaival és a héjával (ezt később kidobom), hozzáadom a 100 g aprított csokoládét és homogén állagúra keverem, hűtőben pihentetem.

A fehér csokoládét a kakaóvajjal temperálom, olvasztás közben hozzáadom a másik rúd vanília kikapart magjait. Elkészítem a bonbonhüvelyeket. A kihűlt ganache-ba belemorzsolom az eperszeleteket, nyomózsákba töltöm és a mélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a talpaknak. Félóra hűtés után az újratemperált csokoládéval lezárom, 45 perc hűtés után kifordítom a formából.


A végére pedig a már-már szokásossá vált melléktermék rovat szereplője:


A bonbonok lezárása után visszamaradt kevéske csokoládét alu kapszlikba töltöttem, mindegyik közepébe biggyesztettem egy-egy szem áfonyás joghurt bevonatú mazsolát.

2012. február 17., péntek

Egy kis ajánló: egyetek féláron a City Bisztró & Bárban!

Nem szokásom ajánlókat írni, erről szerettem volna még decemberben, majd jól ráfelejtettem.


Ősszel nyertem a City Bisztró receptversenyén egy vacsorameghívást. Decemberben ellátogattunk hozzájuk, színvonalas hely, elfogadható, budapesti árakkal. Az étel kitűnő volt, igyekeznek a szezonnak megfelelő hozzávalókból főzni, egyszerűen, de finoman. Mindketten steaket ettünk a párommal, tökéletes volt! Valószínűleg nem fejős tehénből készült. A páromén libamáj volt, az enyémen konyakos-mustáros mártás, az valami mennyei volt. Esténként élő zongoramuzsika ad kellemes hátteret a vacsorának. A felszolgálók udvariasak, a bor és az étel kitűnő, a hely nagyon hangulatos, a 20. század eleji kávéházak hangulatát idézi.

Nemrég kisebb átalakuláson mentek keresztül, az étlap is megújult. Ha tehetitek, látogassátok meg őket!

Most láttam, hogy az egyik kuponoldalon féláron lehet vásárolni vacsorautalványt.

A kupont ITT találjátok.

Bővebb és igényesebb :-) bemutatást olvashattok a Dining Guide ajánlójában, ITT.

Az étterem menüjét a facebook oldalukon megtekinthetitek.

Kedves City Bisztró, nagyon köszönöm utólag is a meghívást!

2012. február 16., csütörtök

Csirkés csicseriborsó leves

Először is ne haragudjatok, amiért a megszokottnál ritkábban jelentkezem. Igyekszem átfutni kedvenc blogjaimat, de írni már sokszor nincs időm. Na nem mintha olyan hű, de elfoglalt lennék, csak összejött néhány dolog. Félre a siránkozást, jöjjön egy finom, meleg leves. Ha akarjátok, hagyjátok ki a húst, tegnap úgy főztem, nem hiányzott. Vagy turbózzátok fel bármivel, ami csak jól esik!


Hozzávalók:

800 ml passata (sűrű paradicsomlé, én Muttit használok)
5 nagy szál halványítózeller
100 g reszelt répa (lusta asszonyságnál, zacskós Eisberg)
egy doboz konzerv csicseriborsó (400 g-os, de persze bátran használjatok száraz csicseriborsót, én szokás szerint lusta vagyok)
egy csokor petrezselyem
egy szép szál póréhagyma
1/2 pritaminpaprika
4-5 szem édes koktélparadicsom
1-2 gerezd fokhagyma (alig merem bevallani, de mostanában gyakorta szárítottat és szeleteltet használok)
egy csirkemell
só, bors, 1-2 ek. cukor
olívaolaj

Az olajon megfuttatom a felkarikázott pórét, a megtisztított és felaprított zellert, a sárgarépát. Rádobom az apró kockákra felszabdalt húst, a felkockázott paprikát, a felezett paradicsomokat és a fokhagymát. Addig pirítom, míg szép színt kapnak. Ráöntöm a lecsepegtetett csicseriborsó szemeket. Ekkor sózom, borsozom és felöntöm a paradicsomlével. Az üvegeket megtöltöm vízzel, azt is utána küldöm. Ha túl sűrűnek találjuk, mehet hozzá még egy adag víz. Felforralom, 30-40 percig csendesen bugyogva főzöm, míg megfő a hús. A végén megszórom aprított petrezselyemmel és megcukrozom, hogy ellensúlyozzam a paradicsomlé savanykásságát.

Az alapanyagok tekintetében igencsak lusta leves, de nézzétek el nekem, ez a legújabb kedvencem.

Ötlet VERÁTÓL! :-)

2012. február 14., kedd

Tavasz a télben

Szeretem is a telet meg nem is. Hiányoznak a friss gyümölcsök, persze, ami nem citrusféle. Alig várom, hogy megjelenjen az eper és kis pajtásai.


Nem is tudom, illik-e ilyesmiről írni, hiszen annyira egyszerű. Ha egy kis tavaszi vitaminbombára vágyom, valami ilyesmit készítek. Madársaláta, snidling vagy újhagyma, hónapos retek, uborka, paradicsom.

Ti mivel töltődtök fel télen?

2012. február 10., péntek

Ylang-ylang bonbon bevállalósoknak

Valamiért a fejembe vettem, hogy nekem ki kell próbálnom az ylang-ylangot csokoládéval. Ilyenkor addig nem nyugszom, amíg nem csinálom meg. Elkészült, nekem sajnos annyira nem jött be, de valószínűleg azért, mert túl sok eszenciát használtam a ganache-hoz.

Az ylang-ylang egyébként nyugtató hatású, illetve afrodiziákum is. Fogyasztása nem javasolt gyerekeknek és várandós kismamáknak.


Mivel tényleg csak kipróbálásról volt szó, a tojástartóban készítettem, nem is lett igazán szép, inkább maradok a rendes formáknál. Viszont az adagolást ehhez méretezve adom meg.

Ha szeretitek akár Valentin nap tájékán ki lehet próbálni. Ti készültök rá valamivel?

Hozzávalók:

100 g 74%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

20 ml tejszín
40 g fehér csokoládé
10 csepp étkezési ylang-ylang eszencia (de azt hiszem, bőven elég 4-5 csepp is)
1-2 dkg marcipán
pici őrölt makadámdió
pici szárított narancshéj

A felforralt tejszínt a fehér csokoládéra öntöttem, belecsepegtettem az eszenciát, simára kevertem, lehűtöttel. Közben a temperált étcsokoládéból elkészítettem a burkot, mielőtt teljesen megszilárdult volna, a belső részét megszórtam makadámdióval és szárított narancshéjjal, így beledermedt hűtéskor a csokoládéba. A ganache-t a mélyedésekbe adagoltam, egy kis marcipándarabot tettem mindegyik tetejére, végül újratemperált csokival lezártam a bonbonokat. 30 perc hűtés után kifordítottam őket a formából.

2012. február 8., szerda

Sorsolás és a nyertesek

Megtörtént a sorsolás. Köszönöm, hogy ennyien jöttetek játszani. Nem is rabolom tovább az időtöket, íme a facebookos játékosok sorsolása:



És a nyertes:


Gratulálok!!! :-) Sajnos először csak a felét kaptam meg Barnabástól, megküzdöttünk érte. :-)

Akkor jöjjön a blogos sorsolás, ez már cifrább volt, ugyanis több körben történt a sorsolás.


Először öt cetlit sikerült kimarkolni:


Majd kettő maradt:


És a nyertes:



Gratulálok!! :-)

Kedves nyertesek, kérlek, küldjétek el nekem e-mailben a neveteket és a postacímeteket.

Kedves többiek, köszönöm, hogy velem játszottatok, lesz még játék, gyertek máskor is! :-)

2012. február 5., vasárnap

Kandírozott gesztenye és egy kis játék!


Mindenekelőtt egy nagy szervusz a hatalmas, mindent beborító fehér takarónak! Most még szép, nincs latyak, csak boldogság, szánkózás, éjszaka is világító fehérség. Tegnap este csak néztem ki az ablakon a meleg lakásból és eszembe jutottak a gyerekkori emlékek, hogy vártuk az első havat! Mikor leesett, este rohantunk ki a közelben lévő katonai lődombokhoz, és szánkáztunk le a hóval borított lejtőkön, hógolyóztunk, hóembert építettünk, angyalkáztunk. Már rég nem gondoltam erre, de most csak az járt a fejemben, vajon Barnusnak is része lesz-e valami hasonlóban. Ma délután felavattuk a Karácsonyra kapott szánkóját. Ahogy kiértünk a mellettünk lévő kis dombos parkba, már tudtam, lesz. A környék tele volt viháncoló, szánkózó lurkókkal. Imádta! Felfedeztük a havat, kicsit is, nagyot is, szerettük. Nem is gondoltam volna, de új értelmet nyer a hó és a tél, ha van egy gyerkőc a családban.



Ahogy hazaértünk, valami meleg, finom ebédre vágytam. Csak a köretet mutatom meg, kecskesajtos hercegnőburgonya. Csak ennyit: isteni! ;-)


Na de akkor jöjjön a lényeg, a szezon végén ugyan, de GESZTENYE! :-) Még soha nem készítettem, mindig csak lustán megveszem a gesztenyepürét, így gőzöm sem volt, mekkora fába vágom a fejszémet. Mindezek ellenére azt mondom, megérte! Nagyon különleges kis finomság. Bevallom, egyet-kettőt megmártottam csokoládéban, tovább nem is fokozom...


A minap a Spektrumon néztük a River Cottage-ot, épp karácsonyi finomságokat készítettek, mikor megláttam. Persze nem nyugodtam addig, míg nem hajtottam fel némi gesztenyét, hogy elkészíthessem.


Hozzávalók:

750 g gesztenye (héjával mérve)
500 g cukor + 450 g cukor
1 citrom leve
1 rúd vanília

A gesztenyéket áztassuk be egy órára meleg vízbe. Egy éles késsel ejtsünk bemetszést a gesztenyék hegyes felénél, tegyük őket egy nagy lábasba annyi vízzel, ami ellepi. Forraljuk fel, majd vegyünk vissza a hőből, főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, de ne öntsük le róla a vizet. Készítsünk elő egy tál meleg vizet, facsarjuk bele a citromot. A gesztenyéket egyesével vegyük ki, pucoljuk meg, a belső hártyát is távolítsuk el (na ez a pepecs meló), dobjuk a citromos vízbe. Ha készen vagyunk mindegyikkel, szárítsuk meg a gesztenyéket. Közben főzzünk 500 g cukorból és 250 ml vízből szirupot. Lassan, állandóan kevergetve oldjuk fel a cukrot, adjuk hozzá a vaníliát, forraljuk fel. A megszárított gesztenyéket dobjuk a cukorszirupba, főzzük közepes lángon 25-30 percig, míg megpuhulnak. Szűrőkanállal szedjük ki a gesztenyéket, tegyük őket egy rácsra vagy sütőpapírra hűlni.
450 g cukorból és 150 ml vízből készítsünk újabb szirupot, forrástól számítva öt percig főzzük. Adjuk hozzá a gesztenye főzéséből visszamaradt szirupot és forraljuk össze. Közben egy másik edényben forraljunk vizet. A gesztenyéket nyársra vagy mártóvillára tűzve egyesével mártsuk meg a forró vízben, majd a szirupban, tegyük vissza a rácsra hűlni. Ha mindegyik gesztenyével végeztünk, végezzük el ismét a mártogatást. Helyezzük az apróságokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, 50 fokos sütőben 10-12 órán át szárítsuk.

A kész gesztenyéket csomagoljuk egyesével zsírpapírba vagy bonbonpapírba. De egy műanyag dobozban is eláll. Igazi kis finomság. A végén amúgy rengeteg szirup marad kis, elég erősz gesztenyés beütése van, ajánlom baklavához vagy amcsi palacsintához.


Ha szeretnétek egy kis kóstolót kapni a gesztenyéből, nincs más dolgotok, mint kommentet hagyni ennél a bejegyzésnél. Sőt, legyen dupla esély! Aki a facebookon is jelzi nyerési szándékát (ITT), kétszeres lehetőséget kap a játékra.

A játék vége: február 8. 17:00, utána állandó sorsolási menedzserem kihúzza a nyerteseket.

2012. február 3., péntek

Csirketorta...

... Flóra blogszülinapi játékára. Persze, hogy nem akartam ennyivel megúszni, de most egy édes torta biztosan nem fogyott volna el itthon. Amúgy is régen tervben volt a recept kipróbálása, mert a sógornőm gyakran készíti, és mindig elfogy az utolsó falatig. Nem eszem sok húst, az is leginkább csirkemell, szóval nekem ideális.


Hozzávalók:

600 g csirkemell filé
200 g bacon
néhány ek. liszt
2 tojás
reszelt sajt
fűszerek tetszés szerint

A szalonnával béleljük ki a sütőforma alját, úgy, hogy majd a tetején vissza tudjuk hajtani. A hússzeleteket forgassuk meg a befűszerezett lisztben, tojásban és reszelt sajtban, helyezzük egymás mellé, illetve egymásra. A tetejére hajtsuk vissza a bacon szeleteket. Lefóliázva 180-200 fokos sütőben 30-35 percig süssük, majd fólia nélkül további 20 percig. (Amúgy én mindent húst agyon sütök. :-))

Kedves Flóra, nagyon boldog blogszületésnapot kívánok a blogodnak! :-)

2012. február 2., csütörtök

Bonbon chilivel karamelizált kakaóbabbal és a melléktermék

Meglátni és megszeretni, megkóstolni és beleszerelmesedni, kipróbálni és kicsit lehangolódni. Nagyjából ez jellemezte első találkozásomat a chilis kakaóbabbal. Önmagában állati finom, beveszed a szádba, megérzed a kakaó melegségét és kesernyésségét, majd beüt a chili, nem kicsit, nagyon! Teljesen levett a lábamról! Sajnos a bonbonban már nem sikerült ennyire szépen érvényesülnie, mert ugyebár azt nem kezdjük el vadul szétrágni. Azért amelyikbe jó sokat raktam érződik, de nem értem el vele a várt hatást. Na, azért nem húznám le teljesen, mert amúgy csuda finom lett a maga egyszerűségében, hiszen kiváló alapanyagok kerültek bele. A burokhoz 81%-os arriba superieur csokoládét használtam, amiért személy szerint rajongok, bár nem egy méregdrága csokoládé, de tényleg érezhető rajta a különbség más ecuadori csokoládékhoz képest. Nem akarom túlmisztifikálni a dolgot, de a vulkanikus talaj, amin termesztik, nagyban közbejátszhat.


Hozzávalók:

250 g 81%-os arriba superieur csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
100 g 46%-os madagaszkári tejcsokoládé
kb. 15 g chilis cukorral karamelizált kakaóbab töret


A tejszínt felforraltam, a felkockázott tejcsokoládéra öntöttem, homogén állagúra kevertem, lehűtöttem.
A kakaóvajjal temperált étcsokoládéval elkészítettem a bonbonhüvelyeket, mindegyik mélyedésbe szórtam a kakaóbab töretből, majd feltöltöttem a ganache-sal, helyet hagyva a talpaknak. 30-40 percig hűtöttem, majd az újratemperált csokoládéval lezártam a bonbonokat, újabb 30-40 perces hűtés következett, a végén pedig szépen kipotyogtak a kész bonbonok a formából.

Hogy a kimaradt kb. 100 g csokoládé se vesszen kárba, textúra lapra öntöttem (lusta voltam a táblás csoki formába tenni), megszórtam mindenfélével, 10-15 perc szilárdulás után összetörtem. Jó kis nasi vagy kínálós csoki.