2012. december 6., csütörtök

Ünnepi mákos guba

Csak annyiban ünnepi, hogy tortaformában sütöttem meg, de elég egy ilyen apróság is ahhoz, hogy rögtön úgy érezzük, valami hosszas, ünnepies étkezést zárunk le ezzel a desszerttel.

Ebben az évben úgy negyedszer is elővettem a Zila formámat a guba tiszteletére, viszont így is sok lett ez az adag, a nyolc szeletes Zila formán kívül készült egy adag egyszerű, 16 cm-es tortagyűrűben is.


Hozzávalók:

300 g kalács vagy vajas kifli
3 tojás
800 ml tej
1 rúd vanília
150 g méz (természetesen lehet cukor is, ez esetben a tojásokat keverjük el a cukorral és ne a tejjel melegítsük)
egy csipet só
150 g darált mák
ízlés szerint citrushéj (elhagyható)
vaj a forma kikenéséhez vagy formaleválasztó spray

+ a tálaláshoz lekvár vagy vanília öntet


A kalácsot apró kockákra vágom, megpirítom a sütőben. A tejet csípősre melegítem a mézzel, a vanília kikapart magjaival és a sóval (nem kell, hogy forrjon). Közben a tojásokat habosra keverem, a forró tej felét apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadom (óvatosan kell kiegyenlíteni a hőt, különben kicsapódik a tojás). Majd az egészet visszaöntöm a tej másik feléhez, lassú tűzön folyamatos keverés mellett besűrítem.

A sárga krémet összekeverem a darált mákkal, a citrushéjjal és beleforgatom a pirított kalácsot, hagyom állni néhány percig. A kivajazott formákba szedem az alapot, 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Leválasztom a formát és megtöltöm a mélyedéseket. Ezúttal fűszeres szőlőlekvárt használtam, d a piros bogyós dzsemek, narancslekvár és a vaníliasodó is tökéletesek hozzá.

7 megjegyzés:

  1. Szenzációs! Egy egyszrű tortaforma mekkora változást hozott a gubára. Brávó!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Igen és eljátszható a rizskochnál is. :-)

      Törlés
  2. Nagyon szép, jó ötlet ez a forma, lehet, hogy nekem is be kéne szereznem egyet, igaz, az idén még tortát nem sütöttem , ha jól emléxem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wanna, köszönöm! :-) Nem is tudom, én kb. évi 40-50-et sütök, ennek tizede készül max. ilyen formában, nem biztos, hogy megéri, de h valaki nagyon nem tudja, mit vegyen ajándékba, annak ajánlom. :-)

      Törlés
  3. Nagyon jól mutat, gondolom finom is :)Imádom a mákos desszertet!

    VálaszTörlés