Citromos máktorta

PindUraság egyik születésnapi tortája, bizony, csak az egyik, mert ha jó számolom, összesen három készült. Kicsit csúnyácska, mert persze akkor nem sikerül szépen, mikor annyira oda szeretném tenni magam. A sok drazsé nem éppen a tökéletesen harmonizáló dekoráció a citromos máktortához, de a gyerekek sokkal szívesebben ették így, mintha mondjuk citromszeletekkel pakoltam volna meg. Viszont az ízére nem lehet panasz, pihe-puha mákos piskóta, savanyás, vastagon kent krémmel... Szóval pont olyan, mintha kis savanykás felhődarabkákat majszolnánk.


Hozzávalók a piskótához (22-23 cm-es formában):

6 tojás
150 g cukor
60 g liszt
45 g étkezési keményítő
60 g mák
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom, a fehérjékből a sóval és a cukorral kemény habot verek. A sárgájákat elhabarom egy villával, óvatosan a fehérjéhez forgatom. A lisztet, a keményítőt és a mákot a tojáshoz szitálom, nagy mozdulatokkal elkeverem benne, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze a habot. A tortaforma aljába sütőpapírt teszek, elegyengetem benne a tésztát, végül 170 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Végezzünk tűpróbát! A piskótát egy rácson hagyom kihűlni, majd három egyenlő részre vágom.


Hozzávalók a krémhez:

500 g mascarpone
200 ml hideg tejszín
50 g méz
1 rúd vanília
3 citrom
100 g cukor

+ egy csomag színes drazsé a díszítéshez

A citromok héját lereszelem, a levüket kifacsarom (kb. 100 ml lesz), 100 g cukorral együtt sűrű szirupot főzök belőle, kihűtöm. A hideg tejszínt felverem. A krémsajtot, a citromos szirupot, a mézet és a vaníliát robotgéppel összekeverem, a tejszínhabot óvatosan beleforgatom.

A krémet három felé osztom, a tortaformába visszateszek egy lap piskótát (azt, ami a teteje volt), eloszlatom rajta a krém harmadát. Ráteszem a középső lapot, újabb réteg krémet, végül a piskóta alját, ami a legszebb lap. Az összeállított tortát a formában beteszem a hűtőbe egy órára. A pihenő után óvatosan leválasztom a formát, bevonom a tortát a maradék krémmel, megszórom a drazséval.


Ha felnőttesebb díszítést szeretnétek, szórjátok meg a tortát egy kis mákkal, tegyetek a tetejére citromszeleteket.

Megjegyzések

  1. Jó vidám ez a torta, na meg fincsi is lehet a hozzávalók alapján :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából a drazsé baromira nem megy hozzá, no de ha egyszer ez csalja oda a gyerekeket... :-) Amúgy tényleg nagyon könnyű és finom.

      Törlés
  2. Csoda finom lehet! Kár, hogy belülről nem hoztál képet... Bele kukkantottam volna. De nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sajnálom, csak olyan gyorsan történt minden, hogy el is felejtettem. :-)

      Törlés
  3. PindUraságnak nagyon jó dolga volt hogy ennyi finom tortát kapott!Utólag is boldog szülinapot kívánok! Nagyon szép és finom lehetett különösen hogy még mák is van benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, mák + citrom, szuperek együtt! :-) Köszönjük a jókívánságokat!

      Törlés
  4. Én nem vagyok gyerek, de szívesen befalnám! :) Boldog szülinapot a kis úrfinak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen, a felnőttek sem panaszkodtak. :-) Köszönjük! :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések