2012. szeptember 12., szerda

Fahéjas rizsfagylalt

Készítsünk nagyobb adag tejberizst, az jó lesz reggelire, délután meg jöhet belőle a fagyi, jó sok fahéjjal és vaníliával.


Hozzávalók:

5-600 ml teljes tej (attól függ, hogy a sűrűbb vagy a hígabb verzióra szavaztok)
100 ml víz
120 g kerek szemű rizs (SOS)
egy rúd vanília
100 g cukor
egy kezeletlen citrom/narancs reszelt héja
20 g vaj

ízlés szerint 1-2 tk. őrölt fahéj

300 ml zsíros tejszín

A tejet, a vizet, a sót, a rizst, a vanília kikapart magjait és háját, valamint a lereszelt citrushéjat felteszem főni, a forráspont elérése után kicsit lejjebb veszem a lángot, sűrűn kavargatva, nagyjából 15 perc alatt (míg megpuhul a rizs) készre főzőm. A cukrot csak a végén, a vajjal együtt keverem bele, így nem ég le olyan könnyen. A vajtól pedig sokkal krémesebb lesz.
(A recept alapja a Horváth Ilona szakácskönyvből van.)

A tejberizst lehűtöm, botmixerrel nagyjából pépesítsem, hogy krémes legyen, de azért maradjanak benne rizsdarabok. Belekeverem a fahéjat. A hideg tejszínből laza habot verek, összeforgatom a tejberizzsel.

Végül a fagyigép gondjaira bízom 20-30 percre az alapot.


Mivel tölcsér épp nem volt itthon, jó sok karamellizált ostyatörettel szórtam meg, hmmm, de jók is együtt!

4 megjegyzés:

  1. Nem találtam eladó fagyiskocsit. Jöttem a receptért. :)))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) A franc, pedig úgy vágytam rá! :-)

      Törlés
  2. De rég ettem, és milyen nagyon finom lehetett ezzel a karamellás ostyával!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is már annyira vágytam rá! Évek óta nem sikerült jót venni.

      Törlés