2012. augusztus 9., csütörtök

Tonkababos trüffel

Lassan nyitnom kell egy tonkabab címkét is, már annyi recept van. :-) Elkezdtem próbálkozni a forma nélkül készíthető bonbonokkal is, főleg mivel épp be volt fogva az összes formám. Meg aztán ezt a mártogatós dolgot kellene gyakorolnom. Első próbálkozásként született ez a trüffel, mely ízében nem igazán, de állagában annál inkább eltér az eddigi bonbontól. A technikai alapot Vianne csillagánizsos trüffel leírása szolgáltatta hozzá.


Hozzávalók:

125 g 46%-os madagaszkári tejcsokoládé
60 ml zsíros tejszín
20 g puha vaj
1 tonkabab
100g 60%-os amazonasi étcsokoládé
1 g porított kakaóvaj
cukrozatlan kakaópor


A tejszínbe belereszelem a tonkababot és felforralom, közben megolvasztom a tejcsokoládét. A forró tejszínt 3-4 részletben a óvatosan a csokoládéhoz adagolom, hozben mindig simára keverem. A krémet lehűtöm. Miután kihűlt és kezd szilárdulni, hozzáadom a vajat, robotgéppel felhabosítom. Habzsákból csigákat nyomok egy sütőpapírra, néhány órára hűtőbe teszem.


Az étcsokoládét a kakaóvajjal temperálom, megmártom benne a kis csigákat, lecsepegtetem, egy rácsra teszem. Itt kell megjegyeznem, hogy érdemesebb sütőpapírra tenni, mert a rács bizony letépte az aljáról a megszilárdult csokit, így javítgatni kellett. A még meg nem szilárdult csokiburokra óvatosan kakaóport szitálok.


Kívül kesernyés, roppanós burkú étcsokoládé, belül lágy, habos, olvadós, fűszeres tejcsokoládé, veszélyes...

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, az ízét csak elképzelni tudom, hogy biztos nagyon finom! Miért veszélyes, annyira eteti magát?:-))

    VálaszTörlés
  2. Na, én hamarosan szembenézek a veszéllyel, és megcsinálom.
    Ki tud ennek ellenállni? Hát én nem :)
    Tetszik ez az újfajta, habos "ganache", biztos tutifinom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon könnyű, olvad a szádban... Majd számolj be! :-)

      Törlés
    2. Nem igazán találom a szavakat...egyszerűen mennyei!!!
      (igen-igen, ma elkészült nálam is)

      Törlés