Sós karamellás torta

Napjaink egyik legdivatosabb alapanyaga a sós karamella. Nem is csoda, hiszen őrületesen finom. A só még jobban kiemeli a karamella ízét, viszont ellensúlyozni tudja a tömény édességét. Egy aranyszabály van, csak kiváló minőségű sóval dolgozzunk (pl. fleur de sel vagy maldon, a lényeg, hogy az olcsó tengeri sóval nem lesz jó).

Nos, ez a torta csak úgy hirtelen felindulásból készült barátoknak, így a díszítést erősen hanyagoltam. Viszont a belseje hat vékony lap puha, kakaós piskótát rejt, közte vékony réteg sós karamellával, ami mindenért kárpótol.


Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek), a felsorolt hozzávalókból kétszeres mennyiséget kell majd venni:

3 nagy bio tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a tortaformában, 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

A fenti piskótát ismét elkészítem.

A rácson kihűtött egész piskótákat három-három lapra vágom, félreteszem.


Hozzávalók a sós karamella krémhez:

70 g cukor
30 ml víz
180 ml zsíros tejszín
20 g méz
8-10 g maldon só
250 g fehér csokoládé
40 g puha vaj
14 g porított kakaóvaj, de ez elhagyható

A cukrot és a vizet egy lábasban felteszem melegedni, nem szükséges kevergetni. Közben a tejszínt, a mézet és a sót egy másik edényben összeforralom, félreteszem. Mikor a cukor barnás színűvé válik és karamellizálódott (vigyázat, ne égjen), leveszem a tűzről és óvatosan, folyamatos keverés mellett hozzáadagolom a forró tejszínt. Elkeverem benne a fehér csokoládét. Végezetül, mikor testhőmérsékletűre hűl, simára keverem a puha vajjal és a kakaóvajjal.

(Eredeti recept: Andrew Garrison Shotts, Praliné Zsuzsi tolmácsolásában, megtekinthető ITT.)

Összeállítom a tortát: a tortagyűrű aljára helyezek egy lap piskótát, ezt vékonyan megkenem a sós karamella kb. hatod részével, így rétegezem tovább a tortát. A formával együtt hűtőbe teszem a félig kész tortát, hogy jól összeálljon. Leválasztom a tortakarikát, és meglocsolom a tortát 90 g étcsokoládé és 45 g vaj összeolvasztott keverékével, melyet az oldalán is eloszlatok. A közepére szórok még néhány szem maldon sópelyhet, a szélére pedig a kimaradt sós karamellával megtöltött csészéket helyezem el.

Tálaljuk csak úgy magában vagy vanília fagylalttal, esetleg egy jó adag tejszínhabbal.



Megjegyzések

  1. Kár, h nincs kép a felvágott tortáról! És az a kérdésem, h a krém az ugye elegendő a 18 centis tortába? Nagyon megcsinálnám, de nincs olyan sóm! :-( Amúgy irtó jól néz ki, gratula!

    VálaszTörlés
  2. Igen, kár, de minden olyan gyorsan történt... :-)Elegendő, igen, tényleg nem kell sok a lapok közé. Jó a himalájai is, vagy fleur de sel, bármi, biztos könnyebben hozzájutsz Angliában. De sima tengeri sóval tényleg nem jó, próbáltam... :-(

    VálaszTörlés
  3. Éppen most fogyott el Fleur de sel-em.Kár, pedig megcsináltam volna...Nagyon guszta, főleg azok az apró csokicsészék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a csészéknek külön sikerük volt! :-) Ahogy beszerzed az utánpótlást, próbáld ki! :-)

      Törlés
  4. Én sima tengeri sót darálok a muscobado karamellába és nem ront rajta. A legfinomabb karamella, amit valaha életemben ettem. És ez a torta is nagyon ínycsiklandó! Kipróbálásra kívánkozó édesség! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a muscovado karamella azért kicsit más tészta szerintem, mivel ott a cukornak van nagyon jellegzetes íze, ami egy sima kristálycukornak, mint ami ebben van, nincs meg. Én mondjuk abba is maldont használok, mert imádom a sópelyheket.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések