2012. augusztus 27., hétfő

Dupla sajtos mekrojál itthon, "Le az E-kkel!"

A Dizájnmenzán újabb feladat elé állított Bea minden lelkes játékost. Ebben a hónapban az E betűs ételekkel számolunk le. Mivel egyébként is várakozott némi hamburgerhús a fagyasztóban, nekiláttam, hogy itthon reprodukálja Férj kedvencét a dupla sajtos mcroyal szendvicset. Megjegyzem, nem ártott volna előtte egy képet megnézni, hogy a zsemlét csak kettőbe vágjam.

Volt néhány tanulsága a dolognak:

- továbbra sem tudok marhahúst sütni
- a kontakt grillt megint bedobozolom egy évre, mert a hús fele ráégett
- havi egyszer ezentúl is belefér egy mekizés E betűk ide vagy oda. Kb. 3 óra meló volt vele, majd 3 óra szellőztetés a melegben, hajmosás a szag miatt, és én továbbra is inkább grillezett padlizsánnal és cukkinivel töltöttem meg a zsemlémet
- de a legfontosabb, hogy Férj nagyon szeretett érte, azért meg még jobban, hogy ő ehette meg az összes húst.


Hozzávalók (kb. 10-12 húspogácsához):

700 g darált marhahús (Gál Józsinál beszerezve, de ne ezt vegyétek, meg nem volt a legszebb, válasszatok inkább hátszínt hozzá és ott daráltassátok finomra)
1 ledarált zsemle (kb. 100-120 g zsemlemorzsa)
1 tojás
kb. 70 g frissen reszelt parmezán
só, bors, ízlés szerinti fűszerek
1 ek. mustár
1 nagy fej vöröshagyma
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma

cheddar sajt
mustár, ketchup
ecetes uborka (szigorúan két szelet, mekis módra)
paradicsom
újhagyma

hamburgerzsemle

Először összeállítom és megsütöm Limara receptje alapján a nyolc zsemlét.

Miközben kel a tészta, nekiállok a húsnak. A hagymát és a fokhagymát alacsony lángon megfonnyasztom némi olívaolajon nagyjából öt perc alatt. Közben elkészítem a zsemlemorzsát. Egy nagy tálban befűszerezem a darált húst, hozzáadom a hagymát, a tojást, a mustárt, a zsemlemorzsát és a parmezánt. Jól összegyúrom a masszát, majd megformázom a húspogácsákat. Egy órára hűtőbe teszem a húsokat egy sütőpapírral bélelt tálcán.

Egy serpenyőben olajat melegítek, mikor felhevül, kisütöm a húspogácsákat, mindkét oldalukon nagyjából 5-5 percet kapnak.

A zsemléket felvágom, kicsit megpirítom, megkenem mustárral, ráhalmozom a hagymát, rá a húst, a sajtot, hogy kicsit megolvadjon, majd jöhet a paradicsom, az uborka és a ketchup is. Végül egy újabb adag belevaló. Kb. 15 cm magas lett a szendvics. :-)


(A hamburger receptje eredetiben Jamie Oliver: Jamie vacsorái c. könyvéből van - Park Könyvkiadó)


4 megjegyzés:

  1. Brutális...király:)
    Én is habit csináltam tegnap, a friss ketchuphoz alap:)
    Én a húst kevés zsiradékon tefalban sütöm, a grillezős serpenyőm nekem is szénné égeti a húst:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, a végén én is a vastag ikeás serpenyőmben sütöttem. Pont eszembe jutottál közben a ketchuppal, épp előtte láttam, itthon csak nyomi bolti volt. :-(

      Törlés
  2. Annyira jó lett! Remélem azért sikerült mostanra kiszellőztetni a lakást! Nagyon köszi a játékot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszi, megint nagyon jó a téma! Persze, azért már nem úszunk a hamburgerszagban. :-)

      Törlés