Pisztáciafagylalt, wow!

No igen, nálunk a pisztácia abszolút tiltólistás. Az ok egyszerű, valószínűleg végtelen mennyiséget el tudnánk belőle fogyasztani, ez pedig nem csak a kalóriák szempontjából veszélyes, de a pénztárcánk sem örülne neki. Karácsony óta őrizgetem hét lakat alatt a brontei pisztáciámat, de így is rohamosan fogy, már csak néhány szem árválkodik a dobozka alján (kizárólag díszítési célra tartogatva). Amúgy sem egyszerű a küldetés, hiszen sótlan pisztáciát szinte lehetetlen kapni, vagy ha van is, én ugyan meg nem veszem annyiért. Ezért is örültem meg nagyon, hogy az Aldiban felfedeztem natúr pisztáciát, ráadásul teljesen emberi áron (990 Ft / 300 g). Férj erős tiltakozása ellenére már repült is a kosárba, a fejemben pedig felsejlett David Lebovitz (igen, fanatikus rajongója lettem) pisztáciafagylaltjának képe. Mint tudjuk, innen nincs visszaút, nem létezik akadály, fagyigépet izzít és hajrá!


Az egyik probléma a recepttel a pisztácia paszta, vagy pisztácia krém beszerzése. Utánanéztem, nemigen lehet nálunk kapni, ám David van olyan jó, és ajánl nekünk egy házilag is elkészíthető verziót. Ez a verzió az édes pisztáciavaj, melynek receptje Heidi csodás blogján található.


Hozzávalók a pisztácia pasztához:

100 g tisztított pisztácia (200 g a héjával együtt)
100 g tisztított mandula
120 g kristálycukor
100-120 ml forró víz
egy csipet só

Először a héjától megtisztított pisztáciát blansírozom. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, a forrásban lévő vízbe dobom a pisztáciát, egy percig forralom, majd leszűröm. Végezetül a forró pisztáciákat kicsúsztatom a héjukból. Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. :-) Ha a mandulán rajta van a vékony héja, azzal is elvégzem a műveletet, de én tisztítottat szoktam vásárolni. A mandulát és a pisztáciát elektromos aprítóban simára pürésítem. Hozzáadom a forró vizet és a csipet sót, tovább pürésítem. Ha túl sűrűnek találjuk, még nyugodtan hígíthatjuk egy kis vízzel. Végezetül édesítsük a cukorral. Érdemes közben kóstolni, hogy a saját ízlésünkre formáljuk. Javaslom, hogy ha megtehetjük, inkább készítsük csak pisztáciából. Ennek a verziónak azért maradt egy kis mandula íze, de nem rontotta el, viszont költségtakarékosabb.


Hozzávalók D.L. pisztáciafagylaltjához (750 ml lesz belőle):

500 ml teljes tej
65 g cukor
16 g étkezési keményítő
200 g pisztácia paszta
egy narancs reszelt héja (eredetileg néhány csepp citruslé)

Érdekes, hogy nem a hagyományos tojásos fagylaltalapot kell megfőzni hozzá, hanem egy semleges ízű, szicíliai puding alapot. Jelentem, kiválóan működik és villámgyorsan megvan. Ráadásul nem kell rettegni, hogy majd jól kicsapja a sárgáját a krém.

Tehát, a tejet felforralom, fél decit előtte félreteszek belőle. A félretett tejet simára keverem a cukorral és a keményítővel. Mikor felforr a tej, lezárom és gyorsan simára keverem benne a keményítős folyadékot. Nagyon gyorsan besűrűsödik. Ezt az alapot félreteszem hűlni. Mikor már nem meleg, beleforgatom a pisztácia pasztát és a gyümölcslevet vagy héjat. A fagylaltkrémet jól lehűtöm. Végül fagyigépbe öntöm és a gép már befejezi a folyamatot. Mivel a pisztácia pasztából még marad egy kicsi, a végén még azt beleforgatom, no meg néhány pisztáciadarabot is.


A fagylaltok nagymestere megint nem okozott csalódást, állati finom ez a fagyi!

Megjegyzések

  1. Hát ez is nagyon finom lehet,el is kanalaznék most belőle:))Annak ellenére ,hogy én is most posztoltam a fagyi receptemet.

    VálaszTörlés
  2. Pisztácia love:) Jöhetne egy-két gombóccal:)

    VálaszTörlés
  3. Hm, jöhet! Bud Spencer jut eszembe róla, jót mosolyogtam az emléken, és köszi a részletes leírást, így én is nekiállhatok! :)

    VálaszTörlés
  4. Tegnap este bizony kapott egy ismétlést, 1,3-as szorzóval a mennyiségekre, így még belefért a fagyigépbe. Élt 15 percet. :-)

    VálaszTörlés
  5. Ma megcsináltam a pisztáciapasztát (fél adag, 98%-ban pisztáciából)...nem jósolok neki túl hosszú életet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök!! :-) Majd számolj be mindenképp, hogy ízlett! Nekem is van egy üvegcse a hűtőben, de már nagyon nehezen fogom vissza magam, hogy ne járjak rá. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések