2012. május 22., kedd

Gyömbéres-mákos eperdzsem

Ez nem az a lekvár amiből tucatszám teszek el, de azért néha érdemes egy kicsit szabadjára engedni a fantáziánkat.


Hozzávalók:

1000 g tisztított eper
50 g mák
175 g kristálycukor
175 g finomítatlan nádcukor
25 g 3:1 dzsemfix
2 tk. őrölt gyömbér
2 narancs lereszelt héja


Az epreket vágjuk nagyobb darabokra és nagyjából pépesítsük egy botmixerrel vagy kézzel. Tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a mákot, a narancshéjat, a gyömbért és a két evőkanál kristálycukorral elkevert dzsemfixet. Állandó keverés mellett forraljuk fel, adjuk hozzá a maradék kristály- és nádcukrot. Forraljuk fel ismét, főzzük egy-két percig, majd adagoljuk a kész dzsemet sterilizált üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre 5 percre.


Nektek milyen ötletetek van az eper mellé?

15 megjegyzés:

  1. Ez tetszik nagyon, imádom az epret, csak úgy :), eszem, eszem...., aztán már megint venni kell, és még mindig nem csináltam belőle semmit!
    De találsz a blogomon egy szuper epres sütit - Habos epres -, nagy kedvenc, és nagyon gyors az elkészítése:

    http://relaxotour.blogspot.com/2011/05/habos-epres.html

    VálaszTörlés
  2. Brutális mák-eper, hogy eddig miért is nem jutott eszembe lekvárba?!:)Köszi:)

    VálaszTörlés
  3. hűűűűű, nem semmi :) A mák még nekem sem jutott eszembe lekvárba. Én csak "klasszikusan": csokival-rebarbarával, ill bodzavirággal.. de még hátha jön vmi ihlet;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a csokis nem jött be, de rebarbarával jöhet. Idén meg nekem is nagyon fáj a fogam némi bodzásra. :-)

      Törlés
  4. Ez mennyire különlegesen finom lehet, hmmm, pirítósra, reggel... most elfogadnám így a kávé mellé nagyon :-) Én tavaly simán sárgabaracklekvárba tettem mákot, az is nagyon finom lett, de ezt az izgalmas receptet mindenképpen ki fogom próbálni, érzem a csontjaimban :-) Eper mellé én még kísérleteznék a bodzával is, szerencsére éppen együtt van szezonjuk, hétvégére tervben is van :-)

    VálaszTörlés
  5. Na ez igazán különleges!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól hangzik ez a mákos párosítás!
    Ez még nem volt: friss bazsalikom. Nagyon jó párosítás eperrel, mind lekvárban, mind gyümölcssalátában. Meg persze a rebarbara, de az már felmerült :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Támogatom a felvetést! :-) A bazsalikom kitűnő az eperrel, kaptam is néhány receptet a legutóbbi játékhoz, ha gondolod, kukkantsd meg : http://katucikonyha.blogspot.com/p/minden-ami-eper-verseny-receptjei.html

      Törlés
  7. én a mákot barackkal párosítottam eddig, de ezt ki kell próbálnom! köszi!

    VálaszTörlés