2012. május 8., kedd

Céklás-mákos bonbon

Lakik a messzi Svájcban egy bloggerina, aki él-hal a cékláért és a mákért. Olyan dolgokat hoz össze egy ételben, amikre földi halandó még álmában sem gondol. Ő Chriesi, a mandulasarok blog szerzője. Nagyon szeretem a receptjeit, többek között ő "tanított meg" macaront sütni, de neki köszönhetem azt is, hogy a céklát és a mákot megszerettem. Tehát íme a Chriesi által inspirált, Praliné Zsuzsi színes játékára készített egyik bonbonom:


Hozzávalók (a bonbonok egy 6 db-os műanyag tojástartóban készültek):

33 g Valrhona rózsaszín csokoládé (csak színezett, nem ízesített)
33 g Valrhona kék csokoládé (csak színezett, nem ízesített)
33 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

25 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú)
40 g fehér csokoládé
1 tk. céklapor
2 tk. mák

(díszítés: kandírozott orgona)


A ganache-hoz a tejszínt a céklaporral és a mákkal felforralom, leveszem a tűzről, elkeverem benn a fehér csokoládét, félreteszem hűlni.

A háromféle csokoládét összeolvasztom, temperálom, elkészítem a kicsit előmelegített tojástartókban a bonbonhüvelyeket, hűtőbe teszem 10 percre. A ganache-t nyomózsákból a mélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a talpaknak, 40 percre visszateszem szilárdulni a hűtőbe. A maradék újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, 20-30 perc hűtés után kifordítom őket a formából. Egy csepp olvasztott csokoládét pöttyintek a tetejükre, mákkal szórom meg és odaragasztom a szépséges kandírozott orgonát.


Szolgálati közlemény: rövid szünet következik, nem leszek egy ideig netközelben. De utána ígérem, finomságokkal térek vissza! :-)

11 megjegyzés:

  1. Húúú ez ez ez ez ez egy CSODA!!! Zseniális vagy én megmondtam már párszor, de mondom most is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De drága vagy! Jó volt az ihlető! :-)

      Törlés
  2. Érdekes lehet az íze, megkóstolnám szívesen. :)
    A színe pedig nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A színe nekem is, igazából mák íze van, a céklapornak nincs cékla íze, de a mák is jó! :-)

      Törlés
  3. Nagyon huszta, és várunk vissza a sok-sok finomsággal együtt!

    VálaszTörlés
  4. Egyszerűen nem bírok betelni a bonbonjaiddal:)cékla-mák csak jó lehet:)Várlak vissza:)

    VálaszTörlés
  5. Kandírozott orgona, cékla, mák és még bon-bon is! Hű micsoda íz lehet! Nagyon helyes gömböcök! :o)

    VálaszTörlés
  6. Hű, de szépek! Biztos finomak is!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon érdekes összeállítás, Gratulálok!

    VálaszTörlés