Kávés-kakaós macaron

Igen, vállalom, függő vagyok, macaron függő. Inkább elkészíteni szeretem, mint megenni, egyszerűen nem tudok vele leállni. Ezúttal kávés-étcsokoládés ganache ellensúlyozza az édességet. Próbáljátok ki, nyerő páros!


Hozzávalók:

100 g őrölt mandula
100 + 80 g porcukor
20 g cukrozatlan kakaópor
1 tk. őrölt kávé
37-40 + 37-40 g tojásfehérje (pihentetett vagy mikróban 5 mp alatt felmelegített - mindkét módszerrel próbáltam, nem éreztem különbséget)
30 g víz
egy csipet só

A ganache-hoz:

100 ml állati tejszín (30%-os zsírtartalmú)
150 g 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
4-5 ek. instant kávé

A 100 g mandulát, a 80 g porcukrot és a 20 g kakaóport kávédarálóban nagyon finomra őrölöm (láthatóan nem teljesen sikerült), hozzáadom a kávét, majd beleszitálom a keveréket egy tálba. Beleteszem az egyik adag tojásfehérjét, de még nem keverem el.

100 g porcukrot és a vizet közepes lángon felteszem forrni, hogy cukor szirupot kapjak. Közben a másik adag tojásfehérjét egy csipet sóval alacsony fokozaton közepesen kemény habbá verem. Mikor a cukorszirup eléri a 118 fokos hőmérsékletet, óvatosan hozzáadom a fehérjéhez folyamatos keverés mellett. További 10-13 percig keverem.

A porcukros-kakaós mandulát a fehérjével elkeverem. Kis adagokban hozzákeverem a szirupos fehérjét, addig kevergetem keverem egy spatulával, míg azt felemelve már nem szakad a massza, hanem krémesen le tudom csurgatni. Egy-két percig pihentetem, majd habzsákból 2,5-3 cm-es köröket nyomok belőlük sütőpapíros sütőlemezre. Sütés előtt legalább 30 percig pihentetem, szárítom.


A ganache-hoz a tejszínt felforralom a kávéval, leveszem a tűzről és simára keverem benne az étcsokoédét, lehűtöm.

140 fokos sütőben (légkeveréssel) 12-13 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha a tetejét óvatosan végigsimítva elég szilárdnak érezzük. Kiveszem a tepsit, 10 percig hagyom azon hűlni a korpuszokat, majd egy késsel felszedem a kis félgömböket. Nyomózsákból közé adagolom a krémet és összeragasztom őket.

Megjegyzések

  1. Guszta! Ezidáig ilyet még nem sütöttem, de elképzelem hogy nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Én is sütöttem Húsvétra, de valahogy most nem jött össze, csak pici talpacskák lettek, de apukám azt mondta ennél jobb nincs:-))
    Nagyon szépek lettek:-)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de szép! Nekem is neki kellene állnom már a macarongyártásnak :))

    VálaszTörlés
  4. Csodásak! :-) Én még soha nem mertem macaront sütni... Félek tőle,hogy kudarc lesz... Pedig annyira megkóstolnám, még sose ettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, én is csak most kezdem egalizálni a siker-kudarc arányt. De mikor sikerül, valami csodálatos érzés! :-)

      Törlés
  5. Átérzem a "problémát" ;) Én is folyton sütögetném, bár a macaron nap egy időre visszafogott :) Kávésat én szilveszterkor csináltam, jól jött az ébrendmaradás érdekében :)

    VálaszTörlés
  6. Nálam is 1:1 az arány, a sikerült:nem sikerült mértékét tekintve.
    Már nagyon régóta tervezem a harmadik próbálkozást! Hátha...
    Ezek nagyon szépek! :-)

    VálaszTörlés
  7. Én majd akkor merek próbálkozni, ha különórás kurzuson elsajátíthatom nálad.... :DDDDD
    Gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  8. Ezek nagyon szuperek:) Mostmár egyre inkább úgy érzem nekem is ki kell próbálnom, hátha én is függő leszek:) Csak ne faljam fel az összest. Egy nyugodtabb napomon megpróbálkozom vele:)

    VálaszTörlés
  9. Te nagyon ügyes vagy, először a torták aztán a bonbon most meg a macaron :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések