Zöldburger

Már ígértem, csak kicsit beteg lett a gép, szóval egy kis csúszással, de megérkezett! Hihetetlenül laktató, óvatosan fogyasszátok.

Ameddig egyáltalán nem ettem húst, nagyon bosszantott, hogy szinte sehol sem lehet vegaburgert kapni nálunk, vagy ami volt, azt telerakták nyers zöldséggel, szóval a nyers szeletelt gomba úszott a paradicsomban, uborkában és hagymában. Egy alternatívát mutatnék azoknak, akik szeretik a zöldséget vagy szeretnék a családdal megszerettetni.


Hozzávalók (10 nagyobbacska darabhoz):

900 g zsenge zöldborsó (még mirelit)
1 tojás
50 g pecorino sajt
180-200 g másnapos kenyér
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor medvehagyma
rengeteg zöldfűszer (még ez is fagyasztott, Aldiban árult keverékekből, petrezselyem, metélőhagyma, metélőfokhagyma, kakukkfű, lilahagyma, kapor, turbolya...)
1-2 ek olívaolaj
1 ek. vaj
só, bors


Az olajat és a vajat összemelegítem, a zöldborsót, a fokhagymát és az aprított zöldfűszereket 5-10 perc alatt megpárolom, sózom, borsozom. Késes darálóban a szikkadt kenyeret morzsásítom, hozzáadom a tojást, a zöldborsót, összepépesítem, belereszelem a pecorinot.

A masszát összegyúrom, pogácsákat formázok belőle, kicsit pihentetem. 1,5-2 dl olajat felforrósítok, kisütöm benne a pogácsákat (közben vegyük vissza közepesre a hőmérsékletet), papírtörlőre szedem.

Dijoni mustáros majonézzel, jó sok hagymával, paradicsommal és egy kis rágrillezett kecskesajttal ízletes csemege.

Óriási sikere volt Férjnél is, akinek azért kellett hozzá sütni némi füstölt tarját:


Limara-féle hamburgerzsemlét sütöttem mellé, próbáljátok ki, őrületesen jó!

Megjegyzések

  1. Szuper jól néz ki:) Jópár éve én sem ettem húst, 4 éven keresztül. Nálunk egyébként nem az a gond, hogy nem eszik meg a zöldséget, megeszik, néhány kivétellel, csak legyen hozzá hús. Én is ezt a zsömlét sütöm már jó ideje, tökéletes:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is hasonló a helyzet, ezért kapott bele némi húst, szerintem egy szelet kisütött baconnel megőrizhető a családi béke. :-)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a recept, el fogom készíteni!

    VálaszTörlés
  3. Juj nyamm! Remélem van itthon zöldborsó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Noémi, nálunk biztos nem lesz egy darabig ismétlés, kómásra zabáltuk magunkat belőle. :-)

      Törlés
  4. Kicsit átgondoltam, mivel ugye a zöldborsót nem szeretem, de ez a vegaburger, most kimondottan felkeltette az érdeklődésemet, szóval azt hiszem nálunk is el fog készülni, mondjuk brokkolival. Kiváncsi lennék úgy milyen.

    VálaszTörlés
  5. Lilla, bizony, nálad kizáró ok az a szegény borsó. :-) Szerintem babbal sem lehet rossz, esetleg frissen fejtett zöld szemű babbal, kicsit később. A gombát sem szereted... :-) Én még répára gondoltam.

    VálaszTörlés
  6. Izgalmasan hangzik! A zsömlék szuperek,én is sütöttem már ezt. Limarának csak jó receptjei vannak...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most teljesen rákattantam, annyira puha, még másnap is... :-)

      Törlés
  7. De jó már vártam, csak most tudtam jönni megnézni :) Tuti szeretném :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések