Narancsos-mákos macaron

Persze, kitalálom, hogy mák kerül a macaron tésztájába, aztán meghátrálok. :-) Na jó, azért a töltelékbe ment rendesen. Szegénykéim nem lettek a legszebbek, de higgyétek el, annál finomabb!


A bonbon után következzék a majdnem ismétlés macaron formájában:


Hozzávalók (kb. 20 db összerakott macaronhoz):

40+40 g tojásfehérje (nálam két tojás, de ha kisebbek, akkor inkább törjünk fel egy harmadikat is)
100 g porcukor
100 g mandula
100 g kristálycukor
25 g kristálycukor
35 g víz
+ egy tk. mák (de nem igazán pöttyözte be ezt a mennyiséget)

A macaron készítés alapja, hogy a tojások fehérjét öregíteni kell (1 napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy 2-5 napig hűtőben), kivételesen 7 napig pihent, de nem éreztem különbséget. Gyors megoldás, ha bedobjuk a fehérjéket a mikróba 750W-on 10 mp-re.
A szeletelt mandulát (ez szárazabb, mit az egész, ezért érdemes ezt használni) finomra darálom, majd összekeverem a 100 g porcukorral és együtt ismét átdarálom őket. A cukros mandulát egy tálba szitálom, hozzáadom az egy tk. mákot (elhagyható). (Ehelyett vásárolhatunk készen mandulalisztet is, csak sokkal drágább.)

100 g kristálycukrot a 35 g vízzel alacsony fokozaton felteszek forrni. Nem kell kevergetni, nem fog odaégni, a cél, hogy közepesen sűrű cukorszirupot kapjunk.
40 g tojásfehérjét elkezdek felverni robotgéppel, közben hozzáadom a 25 g cukrot, félkeményre verem.

A szirupot közepes lángon 110 fokig melegítem. Ez nagyjából 5 percig tart. Hőmérő nélkül is megállapítható, hogy mikor van kész, ha már az összes cukor eltűnik, teljesen egynemű a szirup, hagyjuk még nagyjából fél percig forrni.
A szirupot folyamatos robotgépes keverés mellet vékony sugárban hozzáöntöm a félig felvert fehérjéhez, ezután magas fokozaton 10, de inkább 15 percig folyamatosan keverem, hogy jól besűrűsödjön.

Miután kész a szirupos fehérje, a másik 40 g fehérjét villával fellazítom, hozzákeverem a cukros-mandulás keverékhez, hogy masszává álljon össze. Hozzáadom a szirupos fehérjét, egyneművé keverem óvatos mozdulatokkal.
Nekem ekkor még kicsit folyós volt, de néhány percig pihentetjük, szépen összekapja magát. Ezalatt két tepsit kibélelek sütőpapírral, habzsákba töltöm a masszát és viszonylag nagy helyközökkel 2-3 cm-es köröket nyomok a tésztából. Pihentetem 40-60 percig, majd 145 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt készre sütöm. (A hőmérséklet és a sütési idő sütőtől függően változhat!)
Kiveszem a sütőből, pihentetem a papíron, majd kenőkéssel alányúlok és összepárosítom őket.


Hozzávalók a mákos töltelékhez:

30 g darált mák
egy kezeletlen narancs lereszelt héja
75 ml tejszín (állati, 30%-os)
150 g fehér csokoládé

A tejszínt a mákkal és a narancshéjjal felforralom, lehúzom a tűzről és belekeverem a fehér csokoládét. Hűtőbe teszem, amíg besűrűsödik. A krémet nyomózsákból a korpuszokra nyomom, majd összeillesztem őket.

Megjegyzések

  1. Profi macaronos lettél! Nagyon szuper az ízesítés. A mákos narancsos bonbon is bejönne. :)

    VálaszTörlés
  2. Egyszer már én is szívesen megkóstolnám :D

    VálaszTörlés
  3. Szegénykék nem az igaziak, de azért elfogyott valahogy. ;-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések