2012. március 20., kedd

Mogyoróvajas bonbon

Nemrégiben, mikor láttam Emőkénél, hogy milyen pofon egyszerű házilag mogyoróvajat készíteni, elhatároztam, lesz mogyoróvaj és belőle természetesen bonbon. Aztán többször is meghiúsult a projekt, mert a mogyoró folyton eltűnt a szekrényből (biztosan van egy kis elefánt valahol a konyhában). Miután sikerült egy zacsi mogyorót megmentenem, elkészült az első kis adag mogyoróvaj, nagyon király lett! Ment is bonbonba. Az alábbi recepthez már boltit használtam, szerencsére nem volt benne semmi E vagy tartósító, szóval meg mertem venni.


Hozzávalók (21 db-hoz):

220 g 80%-os Callebaut étcsokoládé vagy 46%-os madagaszkári tejcsokoládé (utóbbi édessége jobban ellensúlyozza a mogyoróvaj sósságát)
1%-nyi porított kakaóvaj

100 g sós földimogyoró vagy 3 ek. mogyoróvaj
2-3 kocka tejcsokoládé (amennyiben az étcsokoládés burok mellett döntünk)

A mogyoróvajhoz a sós földimogyorót elektromos aprítóban rövid szünetekkel 2-3 percig őröljük, míg krémes lesz, majd tegyük be a hűtőbe, ezt akár néhány nappal előbb is elkészíthetjük.

A csokoládét a kakaóvajjal temperálom, elkészítem a bonbonhüvelyeket. Az étcsokoládés verziónál mindegyikbe adagolok néhány tejcsokoládé forgácsot, majd nyomózsákból beleadagolom a mogyoróvajat, helyet hagyva a lezárásnak. Rövid időre hűtőbe teszem, majd lezárom a maradék újratemperált csokoládéval. 30 perc hűtő, majd kifordítom az elkészült finomságokat a formából.


Hálás, gyorsan elkészíthető finomság!

18 megjegyzés:

  1. Ez is meg az előző bonbon is csodafinom lehet! Annyira szép fényes a csokiburok, hogy ámulok a profizmusodon!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kis hűtő neki és máris oda a csillogás. :-) Profizmus? Inkább nagy idézőjelek! :-))

      Törlés
  2. De jó is lenne ha ez ilyen könnyen menne ahogy leírtad! Nagyon guszta és finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kívánatos bonbonokat csináltál!

    VálaszTörlés
  4. Úgy szeretnék én is ilyen finomságokat készíteni :)

    VálaszTörlés
  5. A mogyoróvaj sós? Meglepett...
    A bonbon nagyon szép, mindig elámulok a fényes burok láttán. Nagyon tudsz:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat, bizony, sós, Férj még a kolbászos kenyér alá is képes kenni. :-)

      Törlés
  6. Hmmm...mogyoróvaj! :) imádás, nagyon megszerettem, főleg csokival! Tuti választás! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?! Tök jól ellensúlyozzák egymást.

      Törlés
  7. Nagyon szép és finom bonbonokat készítesz.
    Örülök, hogy volt lehetőségem megkóstolni és annak is nagyon örülök, hogy találkozhattunk.:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gesztenye, nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat! Én is nagyon örülök a személyes találkozásnak, annak a megmaradt pralinénak meg végképp! :-) Köszönöm a szép ajándékodat is!

      Törlés