Maracujás narancslekvár

Bizony hozzám is megérkezett Dolce Vita gyönyörűséges szicíliai narancsa. Idáig egy adag lekvárt sikerült készítenem egy kis maracujával bolondítva. Hihetetlenül aromás és illatos a narancs, csak ajánlani tudom.


A tavaly már jól bevált recepten nem változtattam. Bizony, rengeteg cukor, még több idő, de megéri!

Hozzávalók:

8 db narancs (kezeletlen héjú)
4 nagyobb vagy 5 kisebb alma
20 dkg maracuja püré (vagy friss maracuja leve, esetleg magja)
90 dkg cukor
4 dl víz
szalicil


A narancsokat megmosom, citrushámozóval leszedem a héját (természetesen le is lehet reszelni), majd eltávolítom a fehér részt. Ha nagyon vastagok a köztes hártyák, kifilézem és apró darabokra vágom. Erre most nem volt szükség, mert nagyon érett volt a narancs és nagyon vékonyak a hártyák. Ennek ellenére egyáltalán nem keseredett meg a lekvár. Az almát lereszelem, összekeverem a naranccsal és a maracuja pürével.

A cukorból és a vízből szirupot főzök (a lényeg, hogy a cukor oldódjon fel), majd beledobom a lereszelt narancs héját és 20 percig közepes lángon forralom. Néha meg kell keverni, hogy ki ne fusson.

A fenti szirupba beleöntöm a gyümölcshúst és jó sokáig főzőm viszonylag sűrű kevergetés mellett. Nagyjából 40-50 perc főzés után elfövi a habját a lekvár és besűrűsödik, ekkor lezárom a főzőlapot és sterilizált üvegekbe adagolom a kész lekvárt. Mindegyik tetejére szórok egy késhegynyi szalicilt, lezárom és kész.


Ebből az adagból öt közepes üvegnyi lekvár lett. Semmiképp se főzzünk ennél nagyobb adagot egyszerre, mert a pektin nem oldódik ki jól az almából nagyobb mennyiségnél és elválik a gyümölcs húsa és leve.

Megjegyzések

  1. Szuperfinom lehet! És micsoda címke!!

    VálaszTörlés
  2. Zsuzsi az! Bár a passió eléggé elbújik a háttérben, de ellensúlyozza a keserédességet. Címke innen: http://www.jamlabelizer.com/

    VálaszTörlés
  3. Szuper jamek! Szuper képek! Szuper címkék!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi drága, bár még a te kis címkéid hátra vannak, no majd a nyári befőzéskor. :-)

      Törlés
  4. Nagyon szép színe van! Még lekvárfőzésre nem mertem elszánni magamat, de talán majd a közeljövőben és talán pont ezt.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra, biztos simán megy, az egyik legegyszerűbb dolog lekvárt főzni, csak mosogatni kell, de ennyi. Én dunsztolgatni sem szoktam, soha nincs baja.

      Törlés
  5. Aztaaa, csak ámulok és bámulok (te időközben elvégeztél valamilyen fotótanfolyamot, mert egyre hihetetlenebb képeid vannak). Naagyon csúszna ez a narancs-passió kombó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adél, nálatok bezzeg mindig van kiváló narancs, gondolom... Irigykedem is. :-) (Dehogy is, csak próbálkozok. :-) )

      Törlés
  6. Hűű:)) es ez a címke!!!;))
    Nalam is keszult lekvar, meg sokat kandíroztam is, meg ázik a narancslikőr. Várom a következő szàllítmànyt:) tegnap hívtam őket de mèg nem tudjàk mikor jön

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vivi, klassz a másik címke is, nézd meg őket (http://www.jamlabelizer.com/). Látod, te simán feldolgoztad, nekem meg még mindig van, bár most készült egy adag narancs crud, isteni! :-) A likőr nagyon izgat!

      Törlés
  7. De gyönyörű színe van! Legközelebb, ha narancslekvárfőzésre adom a fejem, jövök a receptért:-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon klassz lett, szuper a címke:-))

    VálaszTörlés
  9. Csodálatos! A címke pedig szuper! Máris megnézem!

    VálaszTörlés
  10. Tetszik a recepted. Jövőre bevetem ;) Idén már van narancs lekvárom :) Ja és az üvegen a matrica is csuda jó :) Te csináltad?

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jól néz ki ez a címke és bár csak héba-hóba jutok mostanában nethez, ezt nem hagyhattam szó nélkül :) Persze látom legutolsó "ittlétem" óta sem tétlenkedtél, a bonbonjaid is szuperek :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések