Málnás-csokoládés macaron

Sajnos nem dicsekedhetek még vele, hogy ismét sikerült, ezek a darabok még a tonkababos macaronokkal együtt készültek. Remélem, hamarosan már neki merek állni egy újabb adagnak. :-)


Chriesi
receptjét használtam.

Hozzávalók (kb. 20 db összerakott macaronhoz):

40+40 g tojásfehérje (nálam két tojás, de ha kisebbek, akkor inkább törjünk fel egy harmadikat is)
100 g porcukor
100 g mandula
100 g kristálycukor
25 g kristálycukor
35 g víz

A macaron készítés alapja, hogy a tojások fehérjét öregíteni kell (1 napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy 2-5 napig hűtőben), na én próbáltam mindkettőt, ugyanúgy nem sikerült. Nekem leginkább az a gyors megoldás vált be, hogy bedobtam a mikróba 750W-on 10 mp-re.
A szeletelt mandulát (ez szárazabb, mit az egész, ezért érdemes ezt használni) finomra darálom, majd összekeverem a 100 g porcukorral és együtt ismét átdarálom őket. A cukros mandulát egy tálba szitálom. (Ehelyett vásárolhatunk készen mandulalisztet is, csak sokkal drágább.)
100 g kristálycukrot a 35 g vízzel alacsony fokozaton felteszek forrni. Nem kell kevergetni, nem fog odaégni, a cél, hogy közepesen sűrű cukorszirupot kapjunk.
40 g tojásfehérjét elkezdek felverni robotgéppel, közben hozzáadom a 25 g cukrot, félkeményre verem.
A szirupot közepes lángon 110 fokig melegítem. Ez nagyjából 5 percig tart. Hőmérő nélkül is megállapítható, hogy mikor van kész, ha már az összes cukor eltűnik, teljesen egynemű a szirup, hagyjuk még nagyjából fél percig forrni.
A szirupot folyamatos robotgépes keverés mellet vékony sugárban hozzáöntöm a félig felvert fehérjéhez, ezután magas fokozaton 10, de inkább 15 percig folyamatosan keverem, hogy jól besűrűsödjön.
Miután kész a szirupos fehérje, a másik 40 g fehérjét villával fellazítom, hozzákeverem a cukros-mandulás keverékhez, hogy masszává álljon össze. Hozzáadom a szirupos fehérjét, egyneművé keverem óvatos mozdulatokkal.
Nekem ekkor még kicsit folyós volt, de néhány percig pihentetjük, szépen összekapja magát. Ezalatt két tepsit kibélelek sütőpapírral, habzsákba töltöm a masszát és viszonylag nagy helyközökkel 2-3 cm-es köröket nyomok a tésztából. Pihentetem 40-60 percig, majd 145 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt készre sütöm. (A hőmérséklet és a sütési idő sütőtől függően változhat!)
Kiveszem a sütőből, pihentetem a papíron, majd kenőkéssel alányúlok és összepárosítom őket.


Hozzávalók a málnás ganache-hoz:

100 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
100 g 86%-os étcsokoládé (Cote d'Or, brut)
1 tk. természetes málna aroma
néhány szem liofilizált málnaszem

A tejszínt a málna aromával felforralom, leveszem a tűzről, a csokoládét hozzáadom és homogén állagúra keverem. A kiválasztok egy korongot, nyomózsákból a közebére adagolok egy kis ganache-t, rámorzsolok némi liofilizált málnát, ráhelyezem a másik felét és óvatosan összeillesztem őket.

Ennek a változatnak is osztatlan sikere volt. :-)

Megjegyzések

  1. Én nem tudom mi nem sikerült ezeken... Szerintem nagyon szépek és a fotó is csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, nem, nem úgy értettem, hogy ezek nem sikerültek, csak, hogy azóta nem sikerült készítenem, mióta a legutóbbi macaronos bejegyzésem született (ez meg azokkal együtt sült).

      Törlés
    2. Rossz hetem van, fáradt vagyok, na de ennyire? :) :) :)

      Törlés
  2. Szerintem is nagyon szépek lettek! Átugorhatok egy darabért?:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra, sajnos már egy hete elfogyott. :-) De legközelebb...

      Törlés
  3. DE JÓ, MILYEN FINOMAK LEHETTEK!:)

    VálaszTörlés
  4. Azt hittem egy macaron torta!! :DDD Nagyon is szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is, macaron minitorta. :-) Köszönöm! :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések