2012. február 20., hétfő

Vaníliás-epres bonbon

Ez a bonbont Praliné Zsuzsi ihlette, mert folyton felpiszkálja a fantáziámat a mindenféle pöttyös fehér csokoládé burkokkal. Teljesen mást terveztem, ám végül ilyen lett. Sajnos kicsit vastagra sikerült a csokihüvely, az a fránya fehér csoki...


Hozzávalók 24 db bonbonhoz:

240 g fehér csokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj
1 rúd vanília

50 ml tejszín (állati, 30%-os zsírtartalmú)
100 g fehér csokoládé
1 rúd vanília
kb. 8-10 szelet liofilizált eper

A tejszínt felforralom a vanília kikapart magjaival és a héjával (ezt később kidobom), hozzáadom a 100 g aprított csokoládét és homogén állagúra keverem, hűtőben pihentetem.

A fehér csokoládét a kakaóvajjal temperálom, olvasztás közben hozzáadom a másik rúd vanília kikapart magjait. Elkészítem a bonbonhüvelyeket. A kihűlt ganache-ba belemorzsolom az eperszeleteket, nyomózsákba töltöm és a mélyedésekbe adagolom, helyet hagyva a talpaknak. Félóra hűtés után az újratemperált csokoládéval lezárom, 45 perc hűtés után kifordítom a formából.


A végére pedig a már-már szokásossá vált melléktermék rovat szereplője:


A bonbonok lezárása után visszamaradt kevéske csokoládét alu kapszlikba töltöttem, mindegyik közepébe biggyesztettem egy-egy szem áfonyás joghurt bevonatú mazsolát.

12 megjegyzés:

  1. De jó pöttyös lett! :)) És a töltelék is szuper! A fehér csoki buroknál nekem is pár próbálkozás után sikerült csak vékonyabbra (még most se tökéletes mindig), szokni kellett, hogy több ideig kell hagyni kicsurogni a csokit. De aztán olyan jó buli pöttyözni, csíkozni, színezni a fehér csokit :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem adom fel véglegesen, mert nagyon szép mikor pöttyözve van. :-)

      Törlés
  2. Ezek a bonbonok is csuda szépek, csodállak értük!

    VálaszTörlés
  3. Csodásak lettek ezek a bonbonok, de nekem a "mellékterméked" is nagyon megfelelne kóstolónak!

    VálaszTörlés
  4. Még a melléktermék is csodaszép, nemhogy a főtermék:)

    VálaszTörlés
  5. De cukik! A maradékot nyugodtan küld el nekem :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm lányok! :-) Ha nincs kedvetek bonbonozni, simán csak a mellékterméket készítsétek el bármivel! :-) Alukapszli kapható pl. a Corában.

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép bonbonok, úgy szeretnék én is ilyen szépeket csinálni...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, aranyos vagy, de ezeket azért elég vastag burkúra készítettem. :-)

      Törlés
  8. Jaj de guszta!
    Az epret hol veszed? Lányom epermániás, a tortájába tennék majd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Orsi! Goodwillnél, de csak nagy kiszerelésben van (200 g), ez kb. 5000 Ft mindenképp ez éri meg legjobban, de van a Fővám téren, az Ázsiában is, ez kevésbé jó minőségű, mert kicsi kockák. Az Exclusike Produktnál is van, de ott annyira drága, hogy semmiképp ne vegyél.

      Törlés
  9. Nagyon szépek a képek és úgy meg is kóstolnám őket ;)

    VálaszTörlés