2012. február 28., kedd

Rizstorta

Mikor megvettük a Zila torta formát, nem hagyhattuk ki, hogy ne vegyünk némi kóstolót is a cukrászdában. Nekem a málnás rizstortára esett a választásom, nagyon-nagyon finom volt, azóta is erre éheztem. A legszimpatikusabb receptet Maxnál találtam, aki biztos sikert ígér a recepttel. Nem tévedés, így is van! A torta összeállításán csak kicsit változtattam.


Hozzávalók (16 cm-es formához):

A piskótához:
1 db tojás
22,5 g cukor
32,5 g liszt
7,5 g vaj
egy csipet só

A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és a cukorral nem túl kemény habbá verem. A vajat megolvasztom, óvatosan belekeverem. A tojássárgáját is belekeverem óvatosan. Beleforgatom finom mozdulatokkal az átszitált lisztet, tortaformába teszem, 160 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.

A rizskrémhez:
50 ml víz
250 ml teljes tej
60 g kerek szemű rizs
50 g cukor
10 g vaj
fél rúd vanília
fél citrom lereszelt héja
12,5 g zselatin
150 ml + 50 ml habtejszín

A víz és a tej keverékében felteszem főni a rizst egy csipet sóval, a citrom lereszelt héjával, a vanília kikapart magjával és héjával. Folyamatos keverés mellet 15-20 perc alatt készre főzöm a tejberizst. A végén belekeverem a cukrot és a vajat, félreteszem hűlni. 50 ml tejszínben feloldom a zselatint, felforrósítom, de nem kell felforralni. A tejberizst kis adagonként folymatos keverés mellett hozzáadom, hagyom hűlni. A 150 ml tejszínt kemény habbá verem, félreteszem.

A sárgakrémhez:
75 g porcukor
2 tojás sárgája (ha dupla adagot készítünk, akkor elegendő összesen 3)
175 ml teljes tej
20 g kukoricakeményítő
fél rúd vanília

A porcukrot a tojássárgákkal habosra keverem, hozzáadom a fél rúd vanília kikapart magjait, a keményítőt és a tejet. Egy fazékba öntöm és sűrűsödésig főzöm. Ezt is lehűtöm.

A zselatinos rizst összekeverem a sárgakrémmel, nagy mozdulatokkal belekeverem a felvert tejszínt.


A tortaformából kiveszem a piskótát, elmosom, majd visszahelyezem a piskótát, rászedem az összes krémet, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap szépen leválasztom a tortáról a formát, megszórom gyümölccsel (bizony, nem bírtam ellenállni a műepernek, került rá az is), egy pici zselatinos vízzel meglocsolom, hogy ne essen össze a gyümölcs.

Zila formába is készült, szóval mindjárt dupláztam is az adagot, hamarosan azt is mutatom.

Próbáljátok ki, mennyei süti!

Maxnak pedig köszönet a finom receptért!

16 megjegyzés:

  1. Isteni lehet! Meg fogom sütni valamikor.

    VálaszTörlés
  2. Csodás és biztosan nagyon finom !

    VálaszTörlés
  3. De szép! A gyümölcsök a tetején vonzzák a tekintetet!

    VálaszTörlés
  4. Azt hiszem meg van a következő áldozat a zila formámhoz. Nagyon tetszik ez a recept. Várom a zilás képeket...:)

    VálaszTörlés
  5. Hát ez egyszerűen mesés! Csodás! :)

    Gratula a 100-hoz ;)

    VálaszTörlés
  6. Hát, ez pazarul néz ki! Ha még finom is :)...

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a kedves szavakat, nagyon aranyosak vagytok! Tényleg nagyon jól esik!

    VálaszTörlés
  8. Csodásan néz ki és imádom a rizses édességeket! :)

    VálaszTörlés
  9. Mesés látvány:) Imádom én is a finom krémes rizses édességeket:)

    VálaszTörlés
  10. Szia Katuci!
    Szépségével és nagyszerűségével ez lett nálam a nap kedvence:))
    Sok gyönyörű dolgot láttam tőled ezeken az oldalakon. Ezért szeretnélek megajándékozni egy bloggdíjjal. Kérlek lépj be hozzám, nézd meg:
    http://ugymintotthon.blogspot.com/2012/03/blogdij-3.html
    Üdv: Timi

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm, a rizs téma megunhatatlan! :-)

    Timi, nagyon szépen köszönöm a díjat!

    VálaszTörlés
  12. ez lesz a kis unokám szülinapi tortája.

    VálaszTörlés