2012. február 26., vasárnap

Kávés-kardamomos bonbon


Szokásommá vált, hogy ha nem nescafét keverek magamnak, kardamommal készítem a kávét, próbáljátok, ki, isteni! Innen jött hát az ihlet... A kardamom mellesleg nem csak csuda finom, de még egészséges is!



Hozzávalók (24 db bonbonhoz):

250 g amazonasi 60%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

70 ml tejszín (állati, legalább 30%-os zsírtartalmú)
80 g 35%-os papuai tejcsokoládé
4 szem zöld kardamom
5-6 tk. instant kávé

A tejszínt felforralom a zöld kardamom megtört magjaival, belekeverem a tejcsokoládét és a kávéport. Homogén állagúra keverem a ganache-t, lehűtöm.


Az étcsokoládét temperálom a kakaóvajjal, elkészítem a bonbonhüvelyeket, rövid hűtés után nyomózsákból beleadagolom a ganache-t, helyet hagyva a talpaknak. 30-40 percre visszateszem a hűtőbe. Újratemperált csokoládéval lezárom a bonbonokat, újabb 30 percig hűtöm, majd kifordítom és kipotyogtatom az elkészült bonbonokat.


Kesernyés a kávétól, bódítóan fűszeres a kardamomtól, kellhet ennél több? :-)

16 megjegyzés:

  1. Húha, ez igazán csábító...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Lilla! :-) Itthon csak én csábulok...

      Törlés
  2. Nagyon szépet és finomat alkottál megint. A képek nagyon jók:-))

    VálaszTörlés
  3. Csodásak a képek (különösen az 1. nagyon tetszik)! Nagyon különleges ízkombináció lehet, megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :-) Nekem nagy kedvencem az biztos.

      Törlés
  4. A kardamom ízét nem ismerem, de a kávét szeretem, úgy hogy nem utasítanám vissza:-) Nagyon szépek a bonbonok, olyan fényesek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól megy a kardamom a kávéhoz, szóval biztosan szeretnéd! :-)

      Törlés
  5. Nagyon szépek lettek, a fotók meg egyenesen szuperek! Én is készítettem már kardamomos-kávés bonbont, csak kardamomos kávélikőrrel. Állítólag ez az ízpárosítás a törököknél tipikusnak számít.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pixie, köszönöm! :-) Tényleg törökös beütésű, így, hogy mondod. Van olyan, hogy kardamomos kávélikőr?! Te jó ég, olyan nekem kell! :-)Most látom, hogy te készítetted, na ezt tuti megcsinálom!

      Törlés
  6. Micsoda fotók! Fel is falnám a bonbonokat egytől-egyig, az biztos! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Jó kóstoló lennél, az biztos! :-)

      Törlés
  7. De jó lett az új fejléc :)
    Nézz be hozzám kérlek, van ott valami neked :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adél, köszi, ma jön a torta is. :-) Köszönöm a díjat! :-)

      Törlés