2012. január 16., hétfő

Egzotikus torta

Sajnos nem sikerült egyben lefotózni, de azért mindenképp megosztást érdemel, mert nagyon-nagyon finom. :-) A pótkarácsonyi vacsoránkra készítettem, de nem akartam, hogy túl édes legyen. A datolyaszilvával ez volt az első találkozásom, Levendulalánynál olvasgatva kaptam kedvet hozzá. Tényleg igazán finom, mint egy szuper barack. Emellett van még benne nagy kedvencem, a passiógyümölcs, gránátalma, áfonya, lime.


Az alap kakaós piskóta, de ezúttal nem választottam szét a tojásokat, így is teljesen jó, hiszen a sütőportól megemelkedik kicsit, így a kidomborodó részt azért levágtam.

Hozzávalók a piskótához (22 cm-es tortaformában készítve):

140 g cukor
145 g liszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1/4 cs. sütőpor
75 ml olaj
75 ml tej
2 nagy tojás


A cukrot és a tojásokat a sóval fehéredésig keverjük robotgéppel, hozzáadjuk a tejet és az olajat, illetve a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. Keverjük sima masszává, sütőpapírral bélelt aljú formában 175 fokon süssük 20 percig. A kihűlt piskóta tetejét vágjuk le egyenesre. Tegyük vissza az elmosott tortaformába.

A kakaós piskótára került egy réteg étcsokis ganache, ehhez 100 ml tejszínt forraljunk fel, öntsük rá 75 g 70%-os étcsokoládéra, keverjük simára, hűtsük 1-2 órát. Ha kihűlt, kenjük a piskóta tetejére.


A krém receptjével bajban vagyok, mert nem találom a cetlit, amire lefirkantottam, lehet, hogy Barnabás a bűnös? Szóval, talán ezek voltak benne:

250 g mascarpone
200 ml tejszín
egy rúd vanília
150 ml maracujalé
200 g fehér csokoládé
1 cs. zselatin fix

A mascarponét, a vanília kikapart magjait, a maracujalét és az olvasztott fehér csokoládét simára keverjük. Hozzáadjuk a zselatin fixet, egy percig keverjük robotgéppel. A tejszínt felverjük, óvatosan a mascarponés krémhez forgatjuk, kihűtjük. Ha már jó állagú a krém, keverjük át és kenjük rá újabb rétegként a piskótára. Tegyük hűtőbe néhány órára.

A következő réteg egy lime-os krém volt, amit a málnás-zöldcitromos bonbonhoz is készítettem.

Hozzávalók:

25 ml állati tejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)
25 g lime zselé
100 g fehér csokoládé

A tejszínt forraljuk össze a lime zselével, öntsük rá a felkockázott fehér csokoládéra és keverjük simára. Fél óra hűtés után kenjük rá a krémet az előző réteg tetejére.

Még rövid ideig hűtsük, majd halmozzuk rá a gyümölcsöket.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, annyira szépen néz ki! Megkóstolnám biztosan!

    VálaszTörlés
  2. Hmmm:))))

    Tudod, nem vagyok nagy tortás, de erre biztos nem bírnék nemet mondani!

    VálaszTörlés
  3. M@rti, bevallom, itt már másnapos volt. Ezért is jó a khakiszilva, egyáltalán nem barnult és szottyadt meg.

    Vivi, nem is klasszikus tömény torta. :-)

    VálaszTörlés
  4. Könnyű a kicsire ráfogni? Nagyon guszta! Finom lehetett a tortátok!

    VálaszTörlés
  5. Éva, de tényleg mindent eltűntet. :-) (A torta utolsó szeletét is.) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép lett! Imádom a gyümölcsös "dolgokat"!

      Törlés
  6. Tényleg szép, és finom krémes, gyümölcsös:) Szeretem az ilyeneket.

    VálaszTörlés
  7. Tortaszeletről ilyen közeli képet tilos készíteni! Most jól megkívántam. Kínzás. Ez kérem kínzás. ;DDDD
    Szuper, Kata! Megint valami kedvemre valót rittyentettél. "Milkacsokiimádó" férjnek is bejött? :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem is nagyon bejött, megismétlendő kategória! :-)

    Petra, Férj egy szeletkét megevett, de nem kért repetát... Elvégre olyan fura dolgok vannak rajta, mint gránátalma, khakiszilva... :-)

    VálaszTörlés
  9. Másnaposan, szeletelve is irtó jól néz ki, úgyhogy ne bánd a teljes fotó hiányát. :) Jól hangzik nagyon, tetszik a gyümölcsözön a tetején.

    VálaszTörlés