2011. november 30., szerda

Fehérboros-makadámdiós bonbon

Már ígértem, hát íme megérkezett a diós-vörösboros bonbon inverze.


Anyukám névnapjára készítettem ezeket a kis finomságokat. Jóval visszafogottabb, mint vörösboros nagy testvére, de legalább ugyanazt a hatást váltja ki. Figyelem, nagyon óvatosnak kell lennünk, mert a makadámdió és körte keverékét pikk-pakk be is falhatjuk készítés közben, annyira jó.

Hozzávalók:

250g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

30 g makadámdió
egy aszalt körte / egy marék aranymazsola (csak az nekem most nem volt itthon)
25 ml tejszín
50 ml fehérbor (nagyon finom egri leányka, millió köszönet érte Süni, fantasztikus!)
100 g fehér csokoládé


A tejszínt felforraltam a fehérbor felével, a fehér csokoládéra öntöttem, homogén állagúra kevertem, közben hozzáadtam a bor másik felét is. A körtét és a makadámdiót mixerben összepépesítettem. A ganache-hoz kevertem, betettem hűlni a hűtőbe.

A csokoládét temperáltam, elkészítettem a bonbonhüvelyeket, kis hűtés után beletöltöttem a fehérboros tölteléket nyomózsákból, vissza 15 percre a hűtőbe. A maradék csokoládét újratemperáltam, lezártam a bonbont. Egy óra hűtés után kipottyantak a formából a kész bonbonok (egy kivételével, ami egy kis hajszárítózás után megadta magát).


A környezet tavaszias, de nem bírtam megállni, hogy ne tegyem köré az előző nap kapott gyönyörű virágokat. :-)

2011. november 29., kedd

Vianne őszi bonbonja, ahogy én készítettem, mert annyira szeretem... :-)

Akkor kóstoltam Vivi őszi bonbonját, mikor nála voltunk bonbonozni. Hú, nagyon beleszerettem, étcsokoládé, vörösbor, dió, mazsola, csodás, harmonikus ízek. Még éppen ősszel, november végén el is készítettem, megérte...


Az eredeti receptet nem másolnám le, ITT találjátok. Az arányokon nem változtattam, csak én belekevertem a diós-mazsolás keveréket a ganache-ba és mindegyikbe tettem még néhány darabka diót.

Elkészült az inverze is, hamarosan jön, az már recepttel... :-)

2011. november 28., hétfő

Maracujás-lime-os bonbon (Gesztenyének ajánlva)


Vagy ha jobban tetszik, passiógyümölcsös-zöld citromos bonbon. Döntse el mindenki, hogy szeretné nevezni. :-) Nekem nagyon bejött, frissítő, üde kis bonbon. Az ajánlás pedig Gesztenyének szól a múltkori értekezésünk után, amiből kiderült, hogy a nagyon keserű csokoládét szereti. :-)


Passiógyümölcsre a Culinarisban bukkantam, persze nem lehetett otthagyni. Először fehér csokoládéval képzeltem el, de inkább a 85%-os étcsoki mellett döntöttem, azt hiszem, jól.


Hozzávalók (12 db-hoz):

125 g 85%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

100 g fehér csokoládé
50 ml tejszín
2+1 passiógyümölcs
1/2 lime lereszelt héja


2 maracuját összeturmixoltam, átszűrtem, hogy csak a leve maradjon meg. A tejszínt felforraltam a reszelt lime héjjal, a fehér csokira öntöttem, simára kevertem, közben hozzáadtam a gyümölcslevet. Ameddig a csokoládéval foglalkoztam, ment pihenni a hűtőbe.

A csokoládét temperáltam, elkészítettem a forma felében a bonbonhüvelyeket. Mindegyik mélyedésbe kanalaztam kicsit a megmaradt maracujából (a kicsit roppanós, savanykás magvakra ekkora mennyiségben cseppet sem zavaró ráharapni a bonbonban). Ráadagoltam a ganache-t, hűtöttem, míg kissé megdermedt. Lezártam a bonbonokat az újratemperált csokival, fél óra hűtés után szépen kipotyogtak. A csokiburokért odáig voltam, hogy csillogott, gondolom, a magas kakaótartalomnak köszönhetően. Ezért is a sok kép, bocsi... :-)

2011. november 26., szombat

Részeges körtvélyes bonbon újragondolva, fügével...


Igen, igen, nemrég volt, most újra "terítékre" került, csak kicsit újítottam, mert egy ici-picit száraznak találtam. A másik ok, hogy annyira izgatta a fantáziámat az a kis pohárkába félretett citrusos fügelekvár, hogy nem hagyhattam árválkodni a hűtőben.

Hozzávalók:

250 g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1% porított kakaóvaj

1 szem aszalt körte
2 cl körtepálinka (jófajta Zsindelyes)
50 g marcipán
2 ek. citrusos fügelekvár

A felaprított aszalt körtét beáztattam néhány órára a pálinkába, hogy jó részegre szívja magát. A csokoládét temperáltam, elkészítettem a csokihüvelyeket, kicsit hűtöttem. A körtedarabkákat beosztottam a kis mélyedésekbe, mindegyik kapott egy csík fügelekvárt a tetejére, rányomkodtam a marcipánt, 20 perc hűtés, lezártam a bonbonokat, újabb 30 perc hűtő. Kipotyogtattam a bonbonokat a formából.

2011. november 25., péntek

Sorsolás és a nyertes

Megtörtént a sorsolás, természetesen Barnabás húzta ki a nyertest. Nagyon köszönöm Nektek a sok megjegyzést, igyekszem mindenkinek eleget tenni. Nem is húzom tovább az időt, íme a két sikeredett kép a sorsolásról (a képek áthelyezése közben lefagyott a gép, szóval ennyi maradt...).




A nyertes: PETRA! Gratulálok! A csomit majd küldöm!

Nagyon megtetszett a játék, szóval lesz még, várlak majd Titeket!

Ma délután véget ér a játék!


Ma 17 óráig tart még a játék, részletek ITT. Utána sorsolás!

2011. november 24., csütörtök

Gyömbéres-rózsavizes bonbon

Az elejére a szokásos szolgálati közlemény: péntekig ITT jelentkezhettek a játékra.


Nemrégiben beszereztem egy üveg rózsavizet, érik is a rózsalikőr a kamrapolcon, aminek a receptjét Vianne blogján megtalálhatjátok. Gondoltam, mi lenne, ha bonbonba is használnám, de amikor még csak a rózsavíz volt a ganache-ban nagyon nem ízlett. Próba szerencse, adtam még hozzá fahéjat, narancshéjat, mellégondoltam a kandírozott gyömbér fűszerességét. Ez lett a második helyezett a toplistámban (nem mintha már annyiféle bonbont készítettem volna... :-) ), van benne valami, ami keleties melegséget idéz, persze a fűszerek...


Hozzávalók:

250 g ecuadori 70%-os étcsokoládé
1% porított kakaóvaj

100 ml tejszín
250 g fehér csokoládé
2 ek. rózsavíz
1 tk. őrölt fahéj
2 narancs lereszelt héja
4 szem kandírozott gyömbér

A felforralt tejszínt a fehér csokoládéra öntöttem, simára kevertem a rózsavízzel. Hozzáadtam a fahéjat és a reszelt narancshéjat. Hogy ne legyen zavaró a narancs héja a kis késes "prittyentőmben" összeturmixoltam, jól be is sűrűsödött. A csokihüvely elkészítéséig hűtőbe tettem.
A csokoládét temperáltam a kakaóvajjal, elkészítettem a bonbonhüvelyeket, rövid hűtés után belepotyogtattam néhány apró kocka kandírozott gyömbért, erre nyomtam a rózsás ganache-ból, 45 percig hűtöttem, majd újratemperált csokoládéval lezártam a bonbont. 45 percnyi újabb hűtés után szépen kipotyogtak a kis finomságok.

Ahhoz képest, hogy mennyi intenzív íz van benne, mégis nagyon harmonikus kis bonbon született.

2011. november 23., szerda

Epres-rózsaborsos csokoládétábla + PÉNTEKIG TART MÉG A JÁTÉK!

Aki még nem jelentkezett a játékra, megteheti péntekig ITT.


Nálam, mint már tudjátok, ez a sorsa a kimaradt csokoládénak bonbonozás után. :-)

A temperált csokit a formába töltöm, kiütögetem a légbubikat, lehúzom habkártyával a felesleges csokoládét a forma széléről és gyorsan megszórom finom, robogós liofilizált eperrel, szárított citromhéjjal és rózsaborssal. Nagyjából 30 perc a hűtőben és szépen kifordul a formából.

A végére pedig egy kis ráadás, csokitábla eperrel és hópelyhekkel, azoknak, akik a rózsaborsot nem szeretik, de a hóesést igen. :-)

2011. november 22., kedd

Egyszerű mandulamuffin


Adél játéka ürügyén sütöttem ezt a kis sütit, ami azt hiszem beállhat a karácsonyi sütik sorába is.

A recept eredetileg Nigellatól van, természetesen az istennős szakácskönyvből, csak ott torta formájában van. Én csak fél adagot mertem készíteni, hogy be ne faljam az egészet. Végre kipróbálhattam a Vivivel barterezett, gyönyörűséges papírkapszlikat is. :-)


Hozzávalók 12 db-hoz:

250 g puha vaj
250 g lágy marcipán
80 g cukor (eredetileg 150 g)
1/4 tk. mandula aroma
1/4 tk. vanília-kivonat
6 nagy tojás
150 g sütőporos liszt (sima liszt + 1/3 tk. sütőpor)


Késes robotgépben a vajat, a marcipánt, a cukrot, a mandula aromát és a vanília-kivonatot keverjük simára. A tetőnyíláson keresztül egyenként adjuk hozzá a tojásokat, közben mindig keverjük kicsit. Szórjuk hozzá a sütőporos lisztet, keverjük simára. Szedjük át a tortaformákba vagy a muffinkapszlikba, 170 fokon süssük 25 percig a kapszliban, 40-50 percig tortaformában.

Én még sütés előtt megszórtam szeletelt mandulával és pici cukorral. Tálalhatjuk porcukorral és egy nagy marék bogyóval (pl. málna), de lekvárral, fagyival, csokimázzal is jó.

2011. november 21., hétfő

Millenium falcon torta, még négy napig tart a játék!


Az elejére egy gyors szolgálati közlemény, ha még nem jöttetek, gyertek játszani IDE!

A lényegre térve, ez a torta most vagy tetszik valakinek vagy nem. Én nagyon szeretem a Csillagok Háborúját, szóval mindenképp lelkesen mutatom meg.

Nagyon vártam, hogy elkészíthessem. Star Wars ügyben két témát tudtam ajánlani, Halálcsillag vagy Ezeréves sólyom, emellett döntöttek. Mindkettő nagy kihívás (nekem). Olyannak kell lennie, mint az eredeti, de minden részletet úgysem tudok megformázni, még egy aggályom volt, még mindig nincs fekete airbrush festékem, szóval gélt hígítottam, de ez szemcsés és eldugítja az airbrush-t, de annyit mégis ki tudtam préselni, hogy a kellő hatás meglegyen.


Belül sárga piskóta volt tejszínes mogyorókrémmel.

Sütöttem egy 26 cm-es piskótát 4 tojásból, mellé pedig egy szögleteset 3 tojásból. Úgy döntöttem, nem egy nagy lapból faragom ki, hanem inkább összerakom. Ennek csak annyi hátránya volt, hogy a kiálló részekbe krém alig került, inkább csak ragasztás gyanánt. De ez a krém nem nagyon bírja a terhelést, nem akartam kockáztatni. De a középső tortarészt nyugodtan tölthetjük. A burkolást is külön csináltam meg, úgy ragasztottam / rögzítettem szívószállal hozzá utólag a külön burkolt elemeket.

Hozzávalók a krémhez:

1 cs. étcsokoládés pudingpor
1 cs. vaníliás pudingpor
6 dl tej
10 dkg vaj
400 g mogyorókrém
2 dl tejszín (ezúttal növényi, mert az állatit nem tudtam felverni...)

A pudingot megfőztem, cukor nélkül, mert elég édes a mogyorókrém. Mikor kicsit hűlt, belekevertem a vajat és a mogyorókrémet. Hűtőbe tettem néhány órára. A 2dl tejszínt felvertem kemény habbá. A krémet robotgéppel fellazítottam és hozzákevertem óvatosan a tejszínt. 8zt a receptet még régen találtam Petra blogján, azóta is nagyon bejön.)

Nagyon remélem, hogy tetszett az ünnepeltnek a torta (10 éves fiatalembernek), FÉRJ 5,5/10-re értékelte. Haladunk. Én az irányítókabinnal nem voltam megelégedve, így sikerült.

Egy kis személyes megjegyzés a végére, természetesen Barnussal kapcsolatos. :-) Nem lehet elég korán elkezdeni a nevelést, pici kora óta úgy visszük fürdeni, hogy közben a Darth Vaderes dallamot dúdoljuk neki, képzelhetitek, mennyire cuki volt, mikor néhány hónapja először hallotta a tévében, felismerte, de nem tudta mire vélni. :-) Mint látjátok, már most lenyűgözi a film, ez kérem genetika! :-)


2011. november 20., vasárnap

After eight bonbon


Nagyon egyszerűen elkészíthető töltelék, nekem kicsit jobban is ízlik, mint a bolti, talán a fehér csokoládé miatt.

Hozzávalók:

250 g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1% porított kakaóvaj

200 g fehér csokoládé
100 ml tejszín
3 tk. borsmenta kivonat

A ganache-hoz a tejszínt felforraltam, az aprított fehér csokoládéra öntöttem, homogén állagúra kevertem, hozzáadtam a borsmenta kivonatot. Ment a hűtőbe egy kis zacskóban.




A csokoládét temperáltam a kakaóvajjal, a formába öntöttem, kiütögettem a légbuborékokat, kicsit állni hagytam (kb. 30 perc), amíg perem képződött. Kifordítottam a formát, kicsi ütögetéssel rásegítettem, hogy minden felesleges csokoládé távozzon. Lefelé fordítottam és öt percig így hagytam, hogy egyenletes burkot kapjak. 10 percre betettem a hűtőbe, betöltöttem a krémet a kis csokihüvelyekbe, visszatettem a hűtőbe 30 percre. A maradék csokoládét újratemperáltam, lezártam a bonbonokat, lehúztam a csokit a forma felszínéről, 45 perc hűtés után kipotyogtak szépen a formából.

2011. november 18., péntek

Whiskys-tonkababos bonbon, ha még nem jöttetek, gyertek játszani!


Mindkét játék tart még, hiszen nem értük még el a 10 000-et. Mivel az eddigi játékosok főleg bonbonokra vágynak, íme egy kis kényeztetés. :-)

Már biztos van vagy két hete, hogy nem esett szó a blogon a tonkababról. :-) Na most pótolom. :-) Nem mintha fel kellene dobni bármit is, amiben tonkabab van, hiszen annyira intenzív, de mégis késztetést éreztem, hogy keressek valamit, amivel mégis harmonizál. Nem csak a csokoládét szeretem nagyon, de a jó whiskynek sem tudok ellenállni, így esett a választásom a kedvencemre, a Jurára. A Jura valószínűleg a legfinomabb megfizethető kategóriájú skót whisky, nagy becsben tartjuk, de azért egy kicsit csepegtethettem a töltelékbe.

Hozzávalók:

250 g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín
125 g 35%-os tejcsokoládé (Vianne tanácsára, köszi! :-) )
20 ml Jura whisky
1 tonkabab

A tejszínt felforraltam a belereszelt tonkababbal, a tejcsokira öntöttem, simára kevertem, elvegyítettem benne a whiskyt.

Az étcsokit temperáltam, az előkészített formába öntöttem, a légbuborékokat kicsapkodtam, kicsit hagytam állni, kicsepegtettem a felesleget, kicsit lógott fejjel lefelé, majd néhány perc hűtés következett, hogy megszilárduljon a csokihüvely. Betöltöttem a ganache-t, ismét hűtő 30 percre, újratemperált csokoládéval lezártam. Még félóra hűtés után kipotyogtattam a kész bonbonokat.

Nekem nagyon bejön, ahogy robban a számban a whisky, majd szétárad a tonkabab íze...

2011. november 17., csütörtök

NYEREMÉNYJÁTÉK KÉT AJÁNDÉKCSOMAGÉRT

Az egyik ok, hogy hamarosan elérjük a 10 000 oldalmegjelenítést, ami tudom, hogy nem valami óriási szám, de higgyétek el, nekem rengeteget jelent. Ezúton is köszönöm Nektek, hogy benéztek és olvasgatjátok a blogomat. Nálam csak egy ember örül ennek jobban, ő pedig a FURAFÉRJ :-). Rögtön javasolta, hogy ajándékozzuk meg azt, aki a tízezredik oldalmegjelenítés képét elküldi nekünk.

Tehát: akinél megjelenik a 10 000-es szám, nyomjon egy Print Screen gombot, másolja be nekem egy e-mailbe a képet. A nyereménye a következő kis csomag, amely vaníliát és liofilizált epret tartalmaz:


(Amennyiben nem veszi észre az illető vagy nem küldi el nekem, két nappal a szám elhagyása utánig, ki fogom sorsolni a csomagot a másik játék résztvevői között 25-én.)


A másik játékot a 200. bejegyzésem tiszteletére rendezem. Ha olvassátok a blogomat, tudjátok, hogy szinte mindenről beszámolok, ami a konyhámban történik, ezért igen sok bejegyzés születik. Biztosan nem lesz ez mindig így, de egyelőre sok időm van. :-)

Tehát a lényeg: ha még nem regisztráltál rendszeres olvasónak, kérlek, tedd meg. A másik feladat: írd meg ehhez a bejegyzéshez kommentben, hogy mi tetszik/nem tetszik a blogban, mit szeretnél látni, olvasni, miből készítsek többet. Szóval a véleményetek érdekel. Előre is nagyon köszönöm Nektek!

Persze nem vagyok hálátlan, a következő csomagot nyeri az a szerencsés, akit kisorsolunk: egy üveg szarvasgombás olívaolaj, egy csomag csillagánizs, egy csomag kandírozott gyömbér (nyamííí), egy CHOC-O-LAIT forrócsokoládé kocka (na, ezt az egekig magasztalom).


A JÁTÉK VÉGE: 2011.11.25. 17:00, SORSOLÁS: 18:00.

Szeretettel várlak Titeket a játékban!

"Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös..."


Mint látjátok, nem egy pohárka vörös pezsgőről van szó. :-) Az egyik kedves kolléganőm kért meg, hogy süssek tortát az anyukájának, a lényeg, hogy legyen élénk piros, semmiképp se rózsaszín. A végén, egy félig lebontott díszítés után, ami nagyon nem tetszett, ez lett belőle. Csak reménykedem, hogy tetszik és elég vörösre sikeredett.


Belül étcsokoládés trüffelkrémet kapott és sárga piskótát.

Sajnos megint este tudtam csak fotózni, így a színe nem az igazi...

2011. november 16., szerda

Mogyorós-nugátos bonbon


A kérés annyi volt, hogy valami, tömény, nugátos bonbont készítsek. Annyira nem lett azért tömény, a kis ropogós mogyoródarabkák meg külön jólesnek benne.

A nugátos tölteléket Gesztenyénél találtam hozzá.

Hozzávalók:

250 g 74%-os étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

100 g nugátkrém
50 ml tejszín
1 ek. mogyoró krokant

A temperált csokoládéval kialakítottam a csokihüvelyeket, kihűtöttem, beleszórtam mindegyikbe egy kis adag mogyoró krokant. A nugátkrémhez felforraltam a tejszínt és simára kevertem a nugáttal, kis pihentetés után betöltöttem a mélyedésekbe, hűtöttem kicsit, majd lezártam a bonbonokat. 45 perc hűtés után kipotyogtattam a kész bonbonokat a formából.

2011. november 15., kedd

Narancsos-karamellás bonbon

A tölteléket a tortákban is használt karamell krém ihlette, egy kis naranccsal fűszerezve. Aki szereti a karamellt, ezt imádni fogja!


Hozzávalók:

250 g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

100 ml tejszín
50 g cukor
40 g fehér csokoládé
1-2 ek. kandírozott narancshéj kocka

A tejszínt felforraltam. A cukrot egy lábasba tettem, hagytam karamellizálódni (nem kell kavarni, piszkálni, tudja a dolgát), levettem a lángról, kis adagokban, óvatosan hozzákevertem a tejszínt. Mikor már egynemű, a csokit is belekevertem, lehűtöttem.

A csokoládét temperáltam, feltöltöttem vele a formát, kb. 3 percig hagytam állni, hogy kialakuljon a csokihüvely. Kifordítottam, kiütögettem a felesleges csokit, lehúztam habkártyával, lefelé fordítva 5 percig állt, majd betettem a hűtőbe még 10 percre, hogy teljesen megszilárduljon. A mélyedésekbe szórtam a kandírozott narancshéjból, ráadagoltam a karamell krémet, helyet hagyva a lezárásnak. Egy órát várakozott a hűtőben. A csokoládét újratemperáltam, lezártam a bonbonokat, még egy óra a hűtőben és kipotyogtak a kis finomságok.

2011. november 14., hétfő

Ibolyás-feketeribizlis csokoládétábla


A hétvégén elvitt a Jóuram a Culinarisba. Természetesen kandírozott ibolyát feltétlenül kellett vennem. :-) 100 g temperált étcsokit a formába töltöttem, kiütögettem a buborékokat óvatosan, lehúztam a szélekről habkártyával a felesleget, megszórtam liofilizált feketeribizlivel, kandírozott ibolyával és kandírozott citromhéjjal. 30 perc hűtés után kifordítottam a formából.

2011. november 13., vasárnap

Kávékrémes bonbon


Nem vagyok tejcsoki rajongó, de ez a töltelék megkívánta. Az étcsokit túlzásnak éreztem volna, valószínűleg jól döntöttem, mert ez mennyei lett. Mérsékelt mennyiségben igenis helyet fog kapni a tejcsoki is az életemben. :-)

Eredetileg úgy terveztem, hogy lesz egy kesernyés kávékrém, a világos réteg pedig ánizsos lesz, de egy picurkát sem vette át az ánizs ízét, így ki is hagyom a receptből. :-)


Hozzávalók:

250 g madagaszkári 46%-os tejcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

100 ml tejszín
60 g fehér csokoládé
50 g étcsokoládé
3 ek. jó erős kávé

A felforralt tejszín felét homogén állagúra kevertem a fehér csokoládéval, ment a hűtőbe.
A tejszín másik részt az étcsokira öntöttem, simára kevertem, közben mellé adagoltam a kávét, ez is ment pihenni a hűtőbe.

A tejcsokit temperáltam, elkészítettem a csokihüvelyeket, a formákat nagyjából félig megtöltöttem a fehér csokoládés krémmel, erre adagoltam a kesernyés kávékrémet helyet hagyva a talpaknak. 45 percig pihent a hűtőben, majd az újratemperált csokival lezártam a bonbont. Egy óra hűtés után kipotyogtak a szépségek a formából.

Olyan mint egy (nagyon) felturbózott kapucínerszelet. :-)

2011. november 11., péntek

Hokkaido kalács


Eddig nem hittem el, hogy tudok kalácsot sütni, soha nem is próbáltam, de erről annyi jót olvastam, hogy ki kellett próbálnom, miután felbukkant Trollanyunál is. Ő szépséges kelt tésztákat készít szinte minden nap, na de ez valami különleges.

Nincs kenyérsütőm, amiben dagaszthattam volna, sem kenyérformám, szóval akit eddig csak ez tartott volna vissza, nosza, tessék kipróbálni! :-)

A tésztához:

2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
pici só
2 ek. burgonyapehely / tejpor - nekem egyik sincs itthon, ezért a gyerkőc tápszeréből tettem bele :-)
3 ek. cukor
60 dkg liszt (én sima BL-55-ös lisztet használtam, de azt hiszem, kenyérliszt is lehet)
egy csomag porélesztő

A száraz hozzávalókat egy nagy tálba tettem, mélyedést formáltam a közepébe, ide szórtam a cukrot és az élesztőt, majd beleütöttem a tojást. A tejet és a tejszínt meglangyosítottam. A robotgép dagasztóvilláival nagyjából összegyúrtam, majd kivettem a munkalapra és kézzel folytattam, úgy öt percig dagasztottam, szép ruganyos, selymes lett a tészta. Lisztezett, magas tálba tettem, letakartam, meleg helyen másfél órát kelesztettem. Ezután jól átgyúrtam, hogy kipuffogja magából a levegőt, négy részre vágtam, mindegyik részt kicsit átgyúrtam és egyforma négyzetekre nyújtottam. Betöltöttem őket, felcsavartam, sütőpapírral bélelt tortaformába tettem, letakarva újabb másfél órát kelt. Megkentem a tetejét hideg tejjel, 180 fokra előmelegített sütőben (csak alsó-felső sütés), 40-45 percig sütöttem. (Sok helyen olvastam, hogy félidőben letakarják, hogy ne égjen meg a teteje, nekem erre nem volt szükségem, de azért figyeltem.) A sütőből kivéve még egyszer lekentem tejjel, hagytam kicsit hűlni, a végén pedig jól megkóstoltuk mindet, ugyanis négy ízesítéssel készült.

Íme belülről:


Az első rész marcipános-narancsos volt. Ehhez néhány deka lehűtött marcipánt lereszeltem, megszórtam vele a kalácsot, ment még rá némi kandírozott narancshéj is.


A második rész csokis-narancslekváros lett, jó vastagon megkentem narancslekvárral, erre szórtam a csokilencsét. Kicsit kifolyt az alján a narancslekvár, karamellizálódott, megszavaztuk kedvencnek! :-)


A harmadik mogyorókrokanttal és mogyorónugáttal volt töltve, nagyon tuti!


Végül pedig az elmaradhatatlan fahéjas rész. A tésztát vastagon megszórtam fahéjjal, cukorral és vajat daraboltam rá. Nekem bejött...

Szerintem egyáltalán nem macerás recept, ami esetleg kimarad meg mehet a fagyasztóba, felmelegítve is ugyanolyan jó volt.

2011. november 10., csütörtök

Ajándék Gesztenyétől és nyeremény Mummytól


Még októberben jelentkeztem Éva ajándékozós játékára. A játékban az előttünk lévőtől kaptunk ajándékot és az utánunk következőnek adtunk. Így tegnap nálam is csengetett a postás (természetesen kétszer). Meghozta a nagy borítékot. Nagy izgalommal nyitottam ki a Gesztenyétől kapott csomagot. Nálam jobban talán csak Barnus izgult, hogy mikor kaparinthatja meg azt a nagyon érdekes pukkanós borítékot. Gesztenye nem aprózta el, küldött egy nagy rakás transzferfóliát és nagyon helyes kapszlikat a bonbonokhoz. Ezúton is nagyon köszönöm Neked ezt a rengeteg klassz ajándékot, igyekszem a lehető legjobban hasznosítani őket! Az ajándékok mellett volt ez a helyes kis szarvas dísz, aminek a hátulján Gesztenye karácsonyi jókívánsága olvasható, biztos helye lesz a karácsonyfán.


Én Aledának ajándékoztam, remélem, mihamarabb megérkezik hozzá is a kis boríték, mert már egy hete úton van, izgulok, hogy odaérjen épségben. :-)

Éva, köszönjük Neked ezt a jó kis játékot, Gesztenye, Neked pedig a fantasztikus ajándékokat!


A másik, amivel csengetett még múlt héten a postás, a Mummynál nyert ajándékok voltak. Az egyik hercegnője húzta ki a nevemet, ráadásul a szülinapomon, szóval igazi meglepi volt. Íme az ajándékok, egy csomag K2 (ami már el is fogyott Matukánál :-) és egy receptfüzet. Mummy, nagyon köszönöm a szép és hasznos ajándékokat!

2011. november 9., szerda

Sütőtök torta


Tök torta készült, az ötletet Zsuzsi blogján láttam, nagyon megtetszett, így megcsináltam. Gondoltam ne csak kívül, hanem belül is legyen tökös, szóval piskóta helyett most a nemrég készített sütőtökös muffinok receptjét használtam. A lapok közé pedig tonkababos étcsokis ganache került.


Nagyon élveztem a készítését és egész gyorsan megvolt. Sikert aratott a vendégségben (vagy csak azt mondták :-) ), még azoknak is ízlett, akik nem szeretik a sütőtököt (én sem igazán).

Hozzávalók:

400 g kimagozott, megtisztított sonkatök nagyobb darabokra vágva
200 g barnacukor
4 tojás
300 g liszt
fél csomag sütőpor

50 g dió
175 ml olaj
2 zöld kardamom
3 darabka kandírozott gyömbér
1 tk. őrölt fahéj
fél vaníliarúd

A ganche-hoz:

300 ml tejszín
200 g étcsokoládé
fél tonkabab reszelve

A nyers sütőtököt késes robotgépben pépesítsük (ennek hiányában le is reszelhetjük), adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, a fahéjat, a kardamom megtört magjait, a vanília kikapart belsejét, a gyömbért, az olajat, a lisztet, a sütőport, a sót és a diót (egy részét megőrölte a robotgép, de maradtak darabkák is). A masszát - ami szerintem hígabb, mint a szokásos muffin tészta - két részletben süssük meg 18 cm-es tortaformában, 180 fokos sütőben 25 perc alatt.

A ganache-hoz forraljuk fel a tejszínt, öntsük az étcsokoládéra, keverjük homogén állagúra, reszeljük bele a tonkababot és hűtsük néhány órán át.


A tömör tésztát öt lapra vágtam, előbb faragtam, aztán betöltöttem, lehűtöttem, megkentem vajkrémmel, erre jött az unidec. Kicsit még formázgattam, majd lefújtam airbrush-sal.

Kár, hogy elfelejtettem a belsejéről képet készíteni, mert jól nézett ki.