2011. október 31., hétfő

Gumimacis, M&M's-es csoki a törpéknek

Már beígértem az unokaöcséimnek, hogy készül nekik valami. A fehér csoki alap, a gumimaci is, miért is ne legyenek együtt?

A fehércsokit temperáltam, az előmelegített formába töltöttem, beleszórtam a gumimacikat, majd az M&M's bogyókat.


Szóval ez lett belőle, remélem, ízleni fog nekik, bár efelől nincs kétségem.

Chilis-kakaóbabos bonbon, az első bonbon!!

Végre beszereztem mindent, ami szükséges a bonbonozáshoz. A csoki már rég megvolt, kakaóvajat kaptunk múltkor Vivitől, forma megvan, csak a maghőmérő hiányzott, de pénteken sikerült azt is beszerezni. Már csak elhatározásra és erőre volt szükségem. A nővérem eljött szombaton, jól bevásároltunk az Ázsiában, majd nekiálltunk. Kiplakátoltam a konyhát, minden megvolt lépésről-lépésre Vianne instrukciói alapján.


Elsőként ezek a bonbonok készültek, chilivel és kakaóbabos ganache-sal töltve.

Hozzávalók:

250 g 74%-os étcsokoládé
1% porított kakaóvaj
100 g karamellizált kakaóbab-töretes étcsokoládé
100 ml tejszín
fél chili
néhány chiliszál

A ganache-hoz felforraltam a tejszínt, a tördelt csokira öntöttem, simára kevertem, a chiliszálakat belevágtam.

A csokoládét temperáltam, elkészítettem a csokihüvelyeket (erről most nem írnék bővebben, hiszen Vianne blogján bárki elolvashatja), mini chilikockákat szórtunk bele, rá a ganache, hűtő és jött a bonbonok lezárása. Egy órányi izgulás, hogy kidobtunk-e feleslegesen egy csomó pénzt és elpazaroltunk-e egy csomó időt, de NEEEEEEM! Egy óra elteltével minden csapkodás nélkül gyönyörűen kipotyogtak a kis bonbonok. Akkora öröm járt át, hogy ez tényleg sikerült és nekem?!

Jelentem, a csokoládé roppant a számban! Tényleg nagyon tuti ez a kakaóvajas temperálás.

Végül egy kép a konyháról, hogyan mertem nekiállni. Persze közben készültek a táblás csokik is, erről majd később és persze macaronok a kimaradt ganache-ból (mert miért ne?!).



Új szerelmem van, hamarosan jönnek a további apróságok. :-)

2011. október 27., csütörtök

Sütőtökös muffinok - VKF


A sütőtök másik feléből muffinok készültek, mondhatom, jó döntés volt. Nagyon. J.O. recept alapján, persze egy kicsit másképp, VKF-re.

A sütőtök inkább viselkedik jó ízű sárgadinnyeként, nincs sült tök íze egyáltalán.

Hozzávalók:

400 g kimagozott, megtisztított sonkatök nagyobb darabokra vágva
175 g barnacukor
4 tojás
300 g liszt
fél csomag sütőpor

50 g szeletelt mandula
175 ml olaj
2 zöld kardamom
1 tk. őrölt fahéj
fél vaníliarúd

A tetejére, ha akarunk
étcsokoládé és levendula

A nyers sütőtököt késes robotgépben pépesítsük (ennek hiányában le is reszelhetjük), adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a sót, a fahéjat, a kardamom megtört magjait, a vanília kikapart belsejét, az olajat, a lisztet, a sütőport, a sót és a mandulát (egy részét megőrölte a robotgép, de maradtak szeletek is). A masszát - ami szerintem hígabb, mint a szokásos muffin tészta - szedjük kapszlikba és 180 fokos sütőben 25 percig süssük. (Nagyjából 16 jól megtermett muffint kapunk.)

A tetejére tehetünk cukormázat, vagy olvasztott csokoládét, megszórva egy kis levendulával, de hagyhatjuk csupaszon is, így is pompás. Nem száraz, ruganyos, könnyű, tökéletes őszi sütemény! :-)

2011. október 26., szerda

Sütőtökös rizottó (VKF)


Kicsit sem vagyok sütőtök rajongó, csak nyersen szeretem, esetleg főve, de sülve semmiképp. Ez a rizottó viszont mennyei volt, annak ellenére, hogy sült tök is került bele. Jamie Oliver ihlette vega rizottó, tuti! ;-)

Ha már volt itthon egy tök, a VKF-re is neveznék vele, amit ezúttal Zizi szerkeszt.

Hozzávalók:

200 g kerek szemű rizs
1 fej finomra aprított lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olívaolaj
6 dl zöldség alaplé (ebből kb. másfél deci lehet inkább száraz fehérbor)
50 g vaj

50-60 g parmezán (esetleg egy kis cheddar)

1 ek. olasz fűszerkeverék
egy fél sütőtök (kb. 600 g)
fél fej fokhagyma

A sütőtököt vékony szeletekre vágva tepsibe tettem, megsóztam, megspricceltem egy kis olajjal, rászórtam az olasz fűszerkeverékből (mellesleg Vianne-tól kaptam és fantasztikus), mellé helyeztem a fél fokhagymát keresztben félbevágva. A tepsi ment az előmelegített sütőbe 45 percre.

Miután megsült a tök, elkészítettem a rizottót. Az olívaolajon megpirítottam a finomra vágott lilahagymát, a fokhagymát, rádobtam a rizst, sóztam és tovább pirítottam. Az alaplevet kanalanként elkezdtem hozzáadni, mindig hagytam, hogy beszívja. (Ha bort használunk, azzal kezdjük.) Mikor már majdnem puha, hozzákevertem a sütőtök egyik felét felaprítva. Tovább adagoltam az alaplevet, míg megpuhult a rizs. A végén beledobtam a vajat, a sajtot, a sütőtök másik felét felkockázva és a mellette sült fokhagymát, ami csodásan intenzív ízű. Még egy kis parmezán ment a tetejére, majd jól befaltuk az utolsó falatig.

2011. október 23., vasárnap

Barnabás első szülinapi tortája


Édes Barnusom 25-én egy éves lesz, hihetetlen! Úgy elrepült ez az utóbbi egy év, már megértem, amikor anyukám erről beszél. Ma ünnepeltük a család egyik részével Barnus szülinapját és a nagynénjéét is, mégsem voltunk elegen ahhoz, hogy valami hatalmas tortát készítsek, így kicsiben gondolkodtam, kár volt. :-)

Topsy turvynak indult, de nem jött össze, túl kicsiben próbáltam megoldani és amúgy is minden összeesküdött ellenem. Ez még csak az első tortája volt, lesz még, mert ünnepeljük még a család másik felével, majd az jobban sikerül (remélem). :-)

A macifej Barnus kedvence, így az került rá marcipánból, rögtön le is csapott rá. :-)

Belül narancsos trüffelkrém volt.



Barnus, Timi, Isten éltessen Titeket sokáig!

2011. október 20., csütörtök

Szárított paradicsomos-magvas ciabatta

Még 16-án este készültek ezek a kis ciabatták, a Limara által is népszerűsített kenyér világnapja alkalmából. Mivel az ajándékozás volt az egyik célja, vittem belőle Julcsi barátnémnak is, remélem, ízlett. :-)



Hozzávalók:

250 g sokmagos rozsliszt
250 g kukoricaliszt
500 g BL-80 kenyérliszt
3 cs. porélesztő
2 ek. barnacukor
2 ek. só
550-600 ml meleg víz
50 ml olívaolaj (ennek fele a szárított paradicsom fűszeres olaja)
7-8 szárított paradicsom
50 g natúr tökmag
50 g napraforgómag

A kenyértésztát elkészítettem így. Az olajat az alapanyagok összegyúrásánál adtam hozzá.
Az első kelesztés után belegyúrtam a felaprított szárított paradicsomot és a magokat. Jól összegyúrtam, kinyújtottam, formára vágtam, újra kelesztettem és 180 fokos sütőlen 25 perc alatt készre sütöttem.

Talán nem is igazi ciabatta, de nekünk már az marad. :-)

2011. október 17., hétfő

Fügelekvár


Kaptam egy jó adag fügét, így gondoltam egy adag lekvár ebből is készülhetne. Nem is levár, inkább mézszerű lett, mivel rengeteg cukor került bele, mert csak 1:1-es dzsemfixet kaptam.

Hozzávalók:

800 g füge
800 g cukor
1 cs. 1:1 dzsemfix

A fügét megmostam, feldaraboltam, elkevertem a cukorral és a dzsemfixszel. Összeturmixoltam, felforraltam, állandó keverés mellett 3 percig rotyogtattam, üvegekbe töltöttem, lezártam, fejre állítottam 10 percre.

Négy kicsi üveg lekvár lett, majd jó lesz valamire. :-)

2011. október 15., szombat

Csokis, kicsit nugátos macaron


Ma ismét nekiálltam a macaronnak. Múltkor felbátorodtam a zserbósnál, mert egész jól sikerültek. Ma azért ezt nem mondhattam el. Valamit nem jól csináltam. Vagy a cukorszirup volt túl meleg, vagy amit inkább gyanítok, hogy a tojásfehérjét nem, amit félig kell felverni az elején nem vertem fel eléggé. Kicsit laposak lettek, de azért lett talpuk. :-)


Ismét a Chriesinél szereplő receptet használtam.

A macaronokhoz:

2 szobahőmérsékletű tojásfehérje (80 g, de ha csak 75g, nem katasztrófa :-) )
100 g cukor
25 g cukor
100 g porcukor
100 g finomra darált mandula
35 ml víz
+2 tk. cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:

1 dl tejszín
70 g étcsokoládé (88%)
30 g mogyorónugát


A töltelékhez felforraltam a tejszínt, levettem a tűzről, belekevertem az összetört csokoládét és a nugátot. Ment a hűtőbe, majd a kis puffancsokba.

A macaronokhoz az egyik tojásfehérjét (kb. 40g) egy csipet sóval és a 25 g cukorral félkeményre verjük. Közben készítsük el a cukorszirupot. Ehhez 100 g cukrot 35 ml vízzel felteszünk melegedni (nem kell kevergetni, hozzányúlni). Amint eléri a 110 fokot (a cukor feloldódik a vízben, bugyogva forraljuk kb. 25 mp-ig), nagyon vékony sugárban, folytonos robotgépes keverés mellett adjuk hozzá a félig felvert fehérjékhez. Addig keverjük, amíg ki nem hűl. (Ez nagyjából 12-15 perc.)

A másik fehérjét lazítsuk fel egy villával és keverjük bele az előzőleg átszitált mandula, kakaó és porcukor keverékébe. Az előző lépésben kikevert fehérje egy részével lazítsuk fel a mandulás masszát, majd óvatosan forgassuk bele a maradék fehérjét is. Töltsük a masszát habzsákba, sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kis köröket (kb. 2 cm), szárítsuk min. 30 percig a macaronokat (szerintem nem árt neki még néhány perc). A sütőt légkeveréssel melegítsük elő 140-150 fokra (nekem a 140 jött be, de ezt sütője válogatja), 13-15 percig süssük a macaronokat. Hagyjuk pihenni kicsit a tepsin mielőtt leszedjük őket. Beletöltjük a krémet, összeragasztjuk őket.


A nugát szinte egyáltalán nem érződik benne :-(, a csoki magas kakaótartalma elnyomja teljesen, ezt azért sajnálom, de a krém meg kell, hogy ellensúlyozza a habcsók töménységét. Majd legközelebb! :-)

Van tippetek, hogyan lehet elérni élénk színű macaront? Mit keverjek bele, a Wilton gél nagyon nem jött be nekem.

Bevállalós bejegyzés és díj


M@rti
felhívására reagálva most megmutatom. Én nagyjából mindent megmutatok a blogon, amit készítek, mert ez egyfajta napló is, amit vissza tudok nézni, hogy lássam a fejlődést.

Én a blogírásom kezdetétől csak két tortámat nem mutattam be, az egyiket nem is tudom, mert kép sem készült róla. A másik egy Focus. Kb. 2 hónap tortázás után próbáltam ki, olyan fondant került rá, ami épp akadt itthon. Soha nem akartam, hogy napvilágot lássanak ezek a fotók, de most felbátorodtam. :-)

Íme a "mű":


Idézném a nővéremmel folytatott levelezésemet (mindketten boldog fókatulajdonosok vagyunk):

"én: Na ezért nem készítek többé Focust... Inkább csak vezetem :-))

R.: Könnyesre röhögtem magam. :)))))))) Amúgy aranyos, elöl F1, hátul F2, a szín viszont el van találva, a legnépszerűbb F1 színkód volt! :-)

én: Szerintem olyan, mint egy (vagy inkább két) totálkáros focus, amit celluxszal ragasztottak össze. De az íze azért nem volt rossz (legalább). :-) Persze látni sem bírtam, így rögtön félbevágtam és vittem J.-nak. :-)

R.: Szóval, ha javasolhatom, a Focust, ne rakd fel az oldalra…! :P :D :D :D "



Akkor még az volt az elméletem, hogy egyben ki lehet faragni a piskótát. Az íze tényleg jó volt legalább. :-)

Egyébként a hátulját egész jól eltaláltam. :-)



Ezt a díjat pedig Pannától és Petrától kaptam, csak kicsit elmaradtam vele, nagyon köszönöm Nektek!!!

Továbbítani szokás ezeket a díjakat, ezért a remek játékért M@rtinak továbbítom, akinek amúgy remek a humora.

2011. október 14., péntek

Csúcsbonbonok születése, és én ott lehettem! :-)

Petra beszámolt már csokoládékalandjainkról, ami tényleg hatalmas élmény volt. Még a nyáron, Vianne jeges finomságok versenyén nyertük a lehetőséget Petrával, hogy elmehetünk Vivihez és közösen készíthetünk vele bonbonokat. Alig vártuk, hogy jöjjön a hűvös idő és sort keríthessünk a dologra.

Vivi nagyon figyelmesen az általa készített rózsalikőrrel várt minket. Erről csak annyit, hogy még Karácsony előtt elkészül nálam is, mert ez valami fenomenális. (Előre szólok, sok hasonló jelző lesz még. :-))

A konyha olyan, mint amilyennek elképzeltem, stílusos, mint Vivi. Terülj-terülj asztalkámmal várt minket, amin minden volt, amit szokott használni. Csupa különleges alapanyag, fűszer, gyümölcs, virág, csokoládé és legalább egy tucat polikarbonát forma. Mindent megkóstolhattunk és kiválaszthattuk, mi kerüljön a csokira.

Vivi temperálta nekünk a fehér csokoládét, ebből készült a táblás csokoládénk. A szórást már mi végeztük, az egyik felére került kandírozott gyömbér (ami nekem a csúcs) és kandírozott citromhéj. A másik felét kakaóbab-törettel és kandírozott jázminnal szórtuk meg.



A csokik mentek a hűtőbe, majd egy óra múlva egyszerűen kifordultak a formából. Csodás látvány volt, főleg azután, hogy én múltkor vagy ötvenszer odacsaptam a formámat itthon, mire kijött a formából. :-)

Itt mutatnám meg az egyik szülinapi ajándékomat, amit Julcsi barátnémtól kaptam, egy ChocoMet! Tulajdonképpen mi is ilyet készítettünk, csak más feltéttel. Nagyon örültem, hiszen háromféle liofilizált gyümölcsöt is kóstolhattam (epret, málnát és feketeribizlit).


A táblás csoki után jött az igazi fortély, hogyan készülnek a bonbonok.


Nagyon koncentráltam miközben készült a csokihüvely.


Petra bevállalta, hogy temperálja a második adag csokit (nagyon bátor volt és persze ügyes).


Én is megpróbáltam, na ebből jutott a formába, a bútorra és a padlóra is Vivi nagy örömére. (Bocsi! :-))


Az első adag bonbon ment a hűtőbe.


Petrával javítgattuk a burkot, ahol túl vékony lett. (Szóval a javítgattuk enyhe túlzás, én inkább fotóztam. :-))


Mindegyik bonbon megkapta a töltelékét, a talpát és visszamentek a hűtőbe. Ekkor kóstoltunk két korábban készült bonbont, bodzaszörpöset (Nyami!) és vörösboros-diósat, ami egyszerűen mennyei volt (ezt mintha Erinacea Facebook oldalán láttam volna).

De lássuk, amiket mi készítettünk (a ganache-t már előre elkészítve kaptuk):

Az első egy Pixie-ihlette csoda, csillagánizsos ganache (amit megszerettem) rétegelve aszalt körtével, közte mogyoró krokant.


A második egy levendulás cseresznyelekvárral és levendulás ganache-sal töltött bonbon, a rétegek között kakaóbab-törettel.


A harmadik, amiről csak szuperlatívuszokban tudnék írni, sáfrányos ganache, kandírozott gyömbérdarabkákkal.


A sáfrányért odáig vagyok, nálunk gyerekkoromban (és azóta is) mindig sáfránnyal készült a rizs, de már el tudom tőle vonatkoztatni, ezentúl megy a krémekbe is! Micsoda kombináció!

Persze fel lettünk pakolva bonbonokkal, még van egy pár darab, de nem szándékozom túl sokáig tartogatni. :-) Petrától kecskeméti barackpálinkát kaptunk, ami nem valószínű, hogy sokáig meglesz, mivel nagy pálinka rajongó vagyok. Vivitől pedig megkaptam még extra ajándékként a Toszkánából hozott spagetti fűszerkeveréket, ami nagyon-nagyon finom és intenzív, már főztem vele!

Lányok, nagyon köszönöm Nektek ezt a fantasztikus élményt, remélem, találkozunk még!

2011. október 12., szerda

Csokiszilánkos torta


A nővérem egy nagyon kedves üzletfelének készítettük ezt a tortát születésnapjára, aki nagyon szereti a csokoládét, így abszolút csokis lett. A tortát a tesóm csinálta, a díszítést én.

Belül 3 tojásos kakaós piskóta volt. Ehhez a szokásos piskótát készítettük, 50g liszt helyett Szerencsi kakaóport használva. A Szerencsivel tuti jó lesz, a lényeg, hogy jó minőségű legyen a kakaó, különben morzsás lesz a piskóta.

A krém tonkababos trüffelkrém, narancslekvárral megbolondítva, pluszba néhány marcipángolyót rejtettem bele.


A torta unidec borítást kapott, amit az új airbrush-sal fújtam körül bordó festékkel. Középre kerültek a már ismerős csokoládészilánkok, amiket transzferfóliával varázsoltunk különlegessé.

2011. október 11., kedd

Torta olaszos hangulatban


A hétvégén volt szerencsém megismerkedni két nagyszerű bloggerinával, az egyikük Vianne, a Levendula&Csokoládé blog szerzője, a másikuk Petra, a Reformkori konyha szerzője. Nekik készült ez a kis torta.


A tortát Vivi toszkánai utazása miatt készítettem ilyenre. Teljesen meg voltam lőve, hogy milyen legyen, csokoládéval kapcsolatos, olaszos, levendulás, emellett döntöttem.


Belül nagy kedvencem, a tonkabab kapott ismét főszerepet. A piskóta kakaós-tonkababos, a krém szintén tonkababos trüffel volt.

Kívülre unidecet és marcipánt gyúrtam össze, ettől kicsit darabos lett, úgy is mondhatnám, hogy rusztikus hatású, viszont nem lett sima, ez nekem kevésbé tetszett.


A torta természetesen csak mellékszereplő volt a sok csodás bonbon mellett, amit készítettünk, illetve kóstoltunk.

Ezúton is köszönöm a lehetőséget, hatalmas élmény volt, látni, hogyan dolgozik Vianne, meg persze az, hogy kipróbálhattuk. Hamarosan láthatjátok, miket készítettünk.

Túrós blinc, egy újabb istennői lépcsőfok


Egy újabb Nigella recept a "Hogyan váljunk házi istennőkké" című szakácskönyvből. Mióta megkaptam ezt a könyvet (úgy 3-4 éve), szemezek ezzel a finomsággal, olyannyira, hogy meg van törve a szakácskönyv ezen a bűvös oldalon. Tegnap rászántam magam, nem bírtam tovább. Biztos a hűvös miatt, de most akármikor jöhet a palacsinta.

N. írása szerint egy egy Magyarországról származó, zsidó recept, mindenesetre én még nem hallottam róla.

A palacsintához nem N. receptjét használtam, hanem a hagyományos palacsinta receptjét.

Hozzávalók a palacsintához:


2 tojás
20 dkg liszt
4 dl tej
1 ek. cukor
egy jó löttyintésnyi vanília-kivonat
egy kis olaj


Az összetevőket összeturmixoltam, kisütöttem a palacsintákat, de mindegyiknek csak az egyik oldalát sütöttem meg.

Hozzávalók a töltelékhez:


350 g tehéntúró
200 g krémsajt
1 nagy tojás
50 g finom szemű kristálycukor
1/2 citrom lereszelt héja
néhány csepp vanília-kivonat

A töltelék hozzávalóit sima krémmé keverjük. (Megint egy egyszerű lépés.)

A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra és vegyünk elő egy tűzálló tálat, amibe bele fog férni 12 db kis palacsintabatyu és vajazzuk ki.

Most következik a palacsinták betöltése. A palacsintát fordítsuk a megsült oldalával lefelé és kanalazzunk a közepébe 1-2 ek. tölteléket. A hozzánk közel eső részt hajtsuk fel, majd jobbra indulva hajtsuk rá minden oldalról a tésztát. Helyezzük a 12 kis batyut a kivajazott edényünkbe és kenjük meg olvasztott vajjal. Süssük 20-25 percig.

Hozzávalók az áfonyaszószhoz:


200 g fekete áfonya (lehet fagyasztott is)
45 g kristálycukor
1 citrom leve
2 tk. keményítő

Tegyük egy lábasba az áfonyát, a cukrot és a citromlevet, forraljuk fel. Hagyjuk kb. 3 percig forrni, majd keverjük bele a keményítőt és további fél perc alatt sűrítsük be.

A palacsintákat tálaljuk ki, szórjuk meg fahéjas porcukorral, a tetejére pottyantsunk egy jó evőkanál hideg tejfölt és folyassunk rá a szószból.


Nagyon kalóriadús, nagyon laktató, de garantáltan istennővé válunk tőle! :-)

/Az eredeti receptet itt találtam: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké, 166-168. o., Szukits Könyvkiadó, 2007/

Töltött gomba


Ez az egyik olyan tuti húsmentes étel, amit az én jó uram is megeszik szemrebbenés nélkül. Régen rengeteget készítettem, most felelevenítettem.

Hozzávalók 2 személyre:

4 óriási fej csiperkegomba
kb. 6-7 fej közepes barna vagy fehér csiperke / laska vagy ami épp jólesik
1 fehér hagyma
2 paradicsom
1 paprika (én kaliforniait használtam, de mindegy milyen)
400 g tejföl

bors
pirosarany
kb. 20 dkg reszelt sajt (nálam füstölt mozarella és parmezán keveréke)
4 szem burgonya

A tölteni való gombákat megtisztítjuk és egy kiolajozott tűzálló edénybe tesszük. Az apróbb gombákat aprítsuk fel. A hagymát egy kis olívaolajon futtassuk meg, szórjuk rá a gombát, borsozzuk, sütögessük nagy lángon. Mehet rá a pirosarany és a paprika, majd a paradicsom, kb. 5 percig pároljuk, sózzuk meg, adjuk hozzá a tejfölt, kicsit sűrítsük be. A megtisztított burgonyákat felkarikázzuk, a gombák köré szórjuk. A gombás "szötty" sűrű részét kanalazzuk a gombafejekbe, a többit öntsük köré, szórjuk meg a reszelt sajttal, 30 perc a 200 fokos sütőben és kész.

2011. október 9., vasárnap

Rozsos zsömik


A cseresznyés focacciahoz kapcsolódik a recept, ők lettek a kis melléktermékek. Egy adag kenyértésztát készítettem, a fele ment a cserkókhoz, ezekből meg helyes kis zsömléket készítettem.

Hozzávalók:

1/2 adag kenyértészta:
500 g jó minőségű kenyérliszt (nálam 250 g BL 80-as búzaliszt és RL 190-es teljes kiőrlésű rozsliszt, javaslatom, hogy ehhez inkább csak a fehér lisztet használjuk, így kicsit savanykás lett a rozstól a tészta)
kb. 3 dl langyos víz
másfél csomag szárított élesztő (Dr. Oetker, 7 g-os csomagok)
1 ek. barnacukor
1 ek. só
egy kis liszt a behintéshez

Elkészítettem a kenyértésztát (részletek ITT), kinyújtottam kb. 3 cm vastagságúra, felszabdaltam, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt meg is sültek a kis tünemények.


Még egy kis finomság a végére, fügés, parmezános pirítós. A kenyeret/bucit felszeljük, megpirítjuk, vajazzuk, nyomjunk szét rajta egy jó érett fügét, parmezánforgáccsal szórjuk meg és még egy kicsit pirítsuk.

Cseresznyés focaccia


A cím bevallom, rövidített, az eredeti recept címe: "Édes cseresznyés focaccia reggeli hangulatban". Jamie Oliver receptje, csak annyit mondok, nagyon tuti!


Én fél adagot készítettem, egy jó nagy (kb. 25 cm-es focacciahoz elég is bőven ennyi).

Hozzávalók:

1/2 kg érett cseresznye (tudom, hol van az már... nálam a fagyasztóban)
2 púpozott ek. vaníliás cukor
60 g vaj
egy kevés szeletelt mandula
+
1/2 adag kenyértészta:

500 g jó minőségű kenyérliszt (nálam 250 g BL 80-as búzaliszt és RL 190-es teljes kiőrlésű rozsliszt, javaslatom, hogy ehhez inkább csak a fehér lisztet használjuk, így kicsit savanykás lett a rozstól a tészta)
kb. 3 dl langyos víz
másfél csomag szárított élesztő (Dr. Oetker, 7 g-os csomagok)
1 ek. barnacukor
1 ek. só
egy kis liszt a behintéshez


A kenyértésztát készítsük el először. Leírás hozzá ITT.

A második dagasztásnál formáljuk kerekre a tésztánkat, kb. 3-4 cm magasra készítsük. Az ujjainkkal nyomkodjuk meg a tészta tetejét és szórjuk rá a kimagozott cseresznyéket. Hintsük meg a vaníliás cukorral, kockázzuk rá a vajat, szórjuk rá a mandulaszeleteket. Kelesszük meg a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Langyosan együk, kicsi vajjal megkenve vagy egy kis vanília fagylalttal. A tetején karamellizálódik a cukor, közben beleolvad a vaj, mintha egy friss cseresznyelekvár sülne rá a kenyerünkre. Ami meg megmarad, mehet a fagyasztóba.

Így készítek kenyértésztát

Kipróbáltam a kenyérsütést. Gép és tapasztalat nélkül, egyedüli segítségem Jamie Oliver leírása volt, ami bejött. Nagyon lelkes vagyok, mint minden újdonságnál, a variációk száma végtelen és izgalmas.




Hozzávalók egy adag kenyértésztához:

1 kg jó minőségű kenyérliszt
kb. 6 dl langyos víz
30 g friss élesztő vagy 3 tasak 7 g-os szárított élesztő
2 ek. cukor
2 ek. tengeri só
egy kis liszt a behintéshez

* A lisztet egy jó nagy tálba kimérjük vagy a munkalapra halmozzuk. A közepébe fúrjunk lyukat. Öntsük a a víz felét a kis kútba, dobjuk bele az élesztőt, a cukrot, a sót, és keverjük el egy villával.

* Folyamatosan omlasszuk be a falat a kút körül és keverjük morzsalékosra a tésztát. Közben a maradék vizet is adagoljuk hozzá. (Nem biztos, hogy mindre szükség lesz.) Jó alaposan dolgozzuk össze a masszát, közbenmár kipakolhatunk a tálból a munkalapra.

* Dagasszuk meg a tésztát, nyomkodjuk, gyúrjuk 5-7 percig, míg rugalmas és selymes lesz, közben minden feszültséget kidolgozhatunk magunkból.

* A tészta tetejét lisztezzük be és egy lisztezett tálba tegyük át, fedjük le egy tiszta konyharuhával. Meleg, huzatmentes helyen kelesszük duplájára, minimum 30 perc alatt.

* A megkelt tésztából szuszakoljuk ki a levegőt, 30 percig dögönyözzük. Ilyenkor ízesíthetjük, tölthetjük, felszabdalhatjuk, csavarhatjuk, amit csak akarunk. Ha megformáztuk, jöhet a nagyon fontos, második kelesztés. Takarjuk le a már tepsire rakott tésztát, újabb fél-egy órán át kelesszük. Megint a kétszeresére fog nőni, szóval hagyjunk helyet, hogy kibontakozhasson a tészta. Fontos, hogy ilyenkor már ne piszkáljuk a tésztát.

* Süthetjük a második kelesztés után a kenyeret. Előmelegített sütőbe csúsztatva addig süssük, míg a megsült kenyér feneke kongó hangot ad, ha megpaskoljuk.
A kisült péksütinket kicsit pihentessük, majd még langyosan lakjunk be belőle. A maradék mehet a fagyasztóba.

Nekem nagyon bejött, de nem is a recept a lényeg, hanem az élvezet, hogy mi sütjük azt, amit aztán megeszünk. Nagyszerű érzés!

2011. október 5., szerda

Díj Pannától


Pannától kaptam ezt a sokoldalú bloggereknek járó díjat, nagyon köszönöm neki.

Én Levendulalánynak továbbítom, aki a Kifli és levendula blog szerzője és hihetetlenül kreatív, valamint sokoldalú, így pont illik hozzá ez a díj. :-)