2011. július 31., vasárnap

Második hely és egy kedves díj




Ma több jó dolog is történt velem. Talán a legnagyobb örömhír, hogy "bohém kategóriában" a virágos-pálinkás limekrémemért második helyezést kaptam Vianne játékán.. Nagyszerű, mert Vianne meg fogja mutatni, hogyan kell csokoládét temperálni, bonbont készíteni és még haza is hozhatom. Nagy megtiszteltetés ez nekem, és külön öröm, mert egyedül bele sem mernék vágni az egészbe. Köszönöm!


Ezt a kedves díjat kaptam Petrától, Flórától és Pannától. Nagyon köszönöm nekik ezt a meglepetést, nagyon jól esett. Nagyon sokan megkapták már, ezért ajánlanám minden kedves olvasómnak!

2011. július 30., szombat

Kalózos kincses sziget torta


7 éves leányzónak készült, Lucának, akinek az volt a kérése, hogy kalózos, kék tortát szeretne. Először kalózfejet akartam csinálni, majd összeállt a fejemben egy kincses sziget képe. A díszítést előre legyártottam, hogy minden kiszáradjon, de nagyjából egy kétszer ekkora tortára kellett volna tenni, mert így kicsit zsúfolt lett, de minden lényeges kalóz elemet igyekeztem rátenni.

A víz kékre színezett tortazseléből készítettem.


A torta 28x 28 cm-es lett, belül sárga piskóta (6 tojásból) tejszínes mogyorókrémmel, ami Petra receptjéből kiindulva készült és nekem nagyon bejött.

Hozzávalók a krémhez:

1 cs. étcsokoládés pudingpor
1 cs. vaníliás pudingpor
6 dl tej
10 dkg vaj
400 g mogyorókrém (Nutellát nem kaptam, auchanost vettem és van olyan jó, mint a Nutella)
2 dl tejszín

A pudingot megfőztem, cukor nélkül, mert elég édes a mogyorókrém. Mikor kicsit hűlt, belekevertem a vajat és a mogyorókrémet. Hűtőbe tettem néhány órára. A 2dl tejszínt felvertem kemény habbá. A krémet robotgéppel fellazítottam és hozzákevertem óvatosan a tejszínt. A mogyorókrém íze megmarad, viszont ahhoz képest nem is olyan tömény.







Boldog szülinapot Luca!

2011. július 25., hétfő

Joghurtos sárgabarack jegesen, rebarbarával


A kép ugyan kevésbé mutatja, de jeges pohárkrémről van szó Sárgabarackkal, rebarbarával, pálinkával és karamellizált mandulával.

A krémhez 5 dl görög joghurtot, 2 dl tejszínt, 100 g cukrot és 350 g sárgabarackot összeturmixoltam. Belereszeltem némi fehércsokit. Fagyasztóba tettem, majd néhányszor átkevertem.

Közben egy pár sárgabarackot Zsindelyes barackpálinkába áztattam. 250 g rebarbarát úgy 1,5 cm-es darabokra vágtam és 60 g barnacukorral nagyjából 5 perc alatt megpároltam. Egy marék szeletelt mandulát 2 ek. cukorral karamellizáltam, ez. kb. 2 perc (kb. olyan, mint a grillázs, isteni!).

A pohár aljába kanalaztam a rebarbarás kompótból, erre a mandulát szedtem, majd a sárgabarackos, jeges krém, a pálinkába áztatott barack, még egy kis rebarbara és a tetejére egy jó adag a mandulából némi fehércsokival megszórva.

A pálinkás baracktól nagyon intenzív lett, a mandula pedig fantasztikusan ropog benne.

2011. július 23., szombat

Bulizós elefánt torta :-)


Külsőre, belsőre mindegy volt, hogy milyen, és ez a legjobb! Már gondolkodtam valami ilyesmiben, és végre megcsináltam. A fenti kép a végleges verzió, az alsó az első, ugyanis érte egy kis baleset a tortát, már a dobozban volt, mikor leesett. Így sikerült rendbehozni...


Belül sárga piskóta étcsokis krémmel. A tegnapi ítéletidőben nem volt bennem nagy indíttatás, hogy boltba menjek, így abból gazdálkodtam, ami itthon volt.



Két csomag étcsokis pudingot megfőztem 6 dkg cukorral, 5 dl tejjel, 2 dl tejszínnel és 5 dkg étcsokival. Majd belekevertem fél üveg málnadzsemet. Ment a hűtőbe, miután kihűlt robotgébbel fellazítottam, betöltöttem a tortába. A tortát kívülről is málnadzsemmel kentem meg, burkoltam díszítettem, majd reggel újra díszítettem a tetejét és összeszedtem a lefejezett elefántot.




Ez lett a kedvenc tortám...

2011. július 22., péntek

Sárga torta


Csak úgy készítettem, mert volt jó néhány kimaradt dolgom. Nem lett valami szép, de hát ilyen is van.

Belül málnalekvárral kentem meg, a krémbe pedig málnát szórtam.

Két krémet készítettem, az egyik vanília puding, 3 dl tejjel készítve, 10 dkg fehércsokival elkeverve. A másik étcsokis puding, szintén 3 dl tejjel és 5 dkg étcsokival.

Díj Mesitől :)


Mesitől kaptam ezt a díjat, ezúton is nagyon köszönöm, nagyon jól esett, és ez az első díjam. :-)

A feladat 10 blogtársamnak továbbadni, akiket nem régóta olvasok. Ha jól látom, már szinte mindenki megkapta, akiket nem régen olvasok, de azért ajánlanám Nekik:

1. Vianne
2. Desszertke
3. Panna
4. Petra
5. Tortabirodalom
6. Flóra
7. Erinacea
8. Ditta
9. Gabi
10. Pixie Pie

Persze mindenkit felsorolhatnék, akiket olvasok, mert mindenkinek jó kis bejegyzései szoktak lenni, ezért köszönet Nektek!

2011. július 21., csütörtök

Csupaszív torta


A külsejével kapcsolatosan annyi kérés volt, hogy szívecskés és szerelmes legyen. Remélem, sikerült.

Belül sárga piskóta trüffel krémmel. A piskótát málnalekvárral kentem meg, hogy kicsit ellensúlyozzam a krém édességét. A fondant alá baracklekvár került.

A pici felső rész piskótáját piros festékkel színeztem meg, hogy még szerelmesebb legyen. :-)

A nagy meleg megint az ellenségem volt, 35 fok volt kint, bent sem volt sokkal hűvösebb, így a fondant rettentően "izzadt", dehát így jár, aki nyáron süt tortát. :-)

2011. július 19., kedd

Málnás túrótorta


Sajnos nem volt elég ideje összeállni, így kicsit lefolyt, de ez az ízén cseppet sem rontott. A múltkori sütés nélküli barackos túrótorta olyan jól sikerült, hogy megcsináltam málnával és áfonyával. Nagyjából 10-15 perc alatt kész is van.

Hozzávalók:
450 g joghurt
500 g krémtúró
200 g porcukor
2 cs. zselatin fix
kb. 250-300 g málna és áfonya

75 g vaj
125 g kekszmorzsa
50 g szeletelt mandula

A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a kekszmorzsát és a mandulát (ehelyett lehet keksz is). Egy 22 cm-es, kivajazott, kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk és behűtjük.
A krémhez a joghurtot, a túrót, a cukrot és a zselatin fixet 1 percig robotgéppel keverjük. A krémet rákenjük a kekszes alapra. Még néhány órára visszadugjuk a hűtőbe. Fogyasztás előtt rászórjuk a bogyókat.

2011. július 15., péntek

Levendulás-epres fagylalt


És még egy teremtmény, amit Vianne játéka kapcsán készítettem. Julcsi barátném nagy kedvence lett. Megvallom, sokat hezitáltam, hogy a bazsalikomos lesz-e a kedvencem vagy ez, de én amellett tenném le a voksom, csak, hogy kiegyenlítsem az eredményt.

Szóval, lila Wilton festékkel megszíneztem a megolvasztott fehércsokoládét, belekentem a papírkapszliba, be a fagyasztóba.

A megszilárdult csokiburokba kanalaztam egy keveset a korábban eltett levendulás eperdzsememből.

A krémhez 2 dl tejszínt felforraltam, beledobtam 150 g fehércsokoládét, miután beleolvadt, kapott még 2 ek. szárított levendulát és hagytam ázni néhány órán át. Ezután leszűrtem és hozzákevertem egy kis lila ételfestéket, hogy látványban is emlékeztessen a levendulára. A kihűlt krémet a megdermedt dzsemrétegre kanalaztam, hagytam egy kis részt, hogy le tudjam zárni csokival, majd visszatettem a fagyasztóba. A csokikosarat a krém megdermedése után kivettem a fagyasztóból és lefedtem olvasztott tejcsoki és fehércsoki keverékével. Visszatettem még egy kicsit dermedni, majd jól befaltuk.

Virágos-pálinkás limekrém hidegen, csokoládékosárban


Hol is kezdjem? Annyi minden van benne, hogy a címben fel sem tudom sorolni pontosan. Tehát, felolvasztottam fehércsokoládét, amelyből csokoládékosarat készítettem. A csokiba kevertem zöld ételfestéket, majd az olvadt csokit belekentem a muffin kapszliba, fagyasztóba tettem.

A krémhez 2 dl tejszínt forraltam össze 150 g fehércsokoládéval és 3 lime lereszelt héjával. A krémet lehűtöttem.

Az előzőleg elkészített csokihüvelybe kanalaztam az akácos bodzadzsememből, melyet egy kicsi Zsindelyes bodzapálinkával kevertem el. Visszatettem a fagyasztóba, miután megszilárdult, a már kihűlt lime-os krémmel töltöttem fel. Ezt is szilárdra fagyasztottam, ezután egy nagyobb csepp olvasztott tejcsokit cseppentettem rá és megszórtam jégcukorral.

Fotóztunk, majd gyorsan elfogyasztottuk Julcsi barátnémmal.

Őszibarackos bazsalikomfagylalt, rozmaringgal grillezett barackkal


A legkedvencebb fagylaltom (vagy inkább jeges krémem) mind közül. Rajongok a bazsalikomért, de nem csak paradicsomszószhoz jó, őszibarackkal egyenesen nagyszerű! Ez is Vianne játékára készült.

Hozzávalók:

2 dl tejszín
150 g fehércsokoládé
másfél-két őszibarack
egy csokor bazsalikom
őszibarack a grillezéshez
rozmaringágak

A tejszínt és a fehércsokoládét összeolvasztottam. Beledobtam a forró folyadékba a bazsalikomot és az őszibarack darabkákat. Összeturmixoltam és szilikon muffin formába öntöttem (jobb híján :-) )Néhány órára betettem a fagyasztóba, majd forró vízbe állítottam a formát és kicsúsztattam belőle a helyes kis "gombócokat".

Az őszibarackot egy rozmaring ágacskára tűztem, majd meggrilleztem, míg karamellizálódott.

A forró barack és a jeges fagyi nagyszerűen passzolnak egymáshoz.

A lila, a fehér és a fekete...


A Vianne által kiírt kis versenyre készültem néhány jeges dologgal. Ez az egyik variáció.

Három "fagyiból" áll. Nem is igazán fagyinak nevezném, inkább "jégkrémnek" - persze itt sem a pálcikásra gondolok -, szóval valami a kettő között. Ezeket egy csokikapszliba töltöttem és még egy kis feketeribizli dzsemet öntöttem rá.

A lila rész a kedvencem, ez feketeribizli fagyi. Nekem ebben a hármasban ő az abszolút befutó.

Egy kisebb adaghoz:
100 ml tejszín
100 g görög joghurt
50 g tejföl
100 g feketeribizli dzsem (saját)
50 g porcukor
1 lime lereszelt héja

A fentieket egy keverőtálban botmixerrel összekevertem, majd egy dobozban ment a fagyasztóba, mikor elkezdett megfagyni, félóránként átkevertem néhányszor botmixerrel.
Az íze nagyon intenzív, a színe pedig csodás.

A fehér rész fehércsokoládé krém. Ez egy könnyű, hígabb rész, de nagyon jó!!!

Egy kisebb adaghoz:
100 g fehércsoki
100 g tejföl
100 g görög joghurt

A csokit megolvasztottam, majd összekevertem a tejföllel és a joghurttal. Egy dobozban ment ez is a fagyasztóba, mikor elkezdett megfagyni, félóránként átkevertem néhányszor botmixerrel.

A fekete rész egy fekete (bár inkább szürke) tejberizs-féleség.

Egy kisebb adaghoz:
5 dkg rizs (+ kétszer annyi víz)
2 dl tej
1 dl tejszín
1 dkg fehércsokoládé
1 tk. vanília kivonat
1 lime lereszelt héja
2 dkg. vaj
2 dkg porcukor
1 tk. Wilton fekete ételfesték

A rizst a kb. kétszeres mennyiségű vízzel majdnem teljesen készre főztem állandó keverés mellett. Mikor már puha, folyamatosan adagoltam a tejet és a tejszínt, hozzáadtam a vajat, a vaníliát, a lime héját, a csokit és a cukrot. Megvártam, míg kicsit besűrűsödik, belekevertem a festéket, dobozba tettem és ment a fagyasztóba. Néhányszor átkevertem botmixerrel.

A csokikapszlihoz étcsokit olvasztottam vízgőz fölött, papírkapszliba kentem, a fagyasztóba tettem , majd 20 perc után lefejtettem a papírt és ebbe töltöttem a fagyit. Ezt a trükköt Farkas Vilmosnál láttam, azóta is előszeretettel használom.

2011. július 13., szerda

Őszibarack dzsem


Hozzávalók:

1200 g tisztított, kimagozott őszibarack
500 g cukor
2 cs. 2:1 dzsemfix

A barackot megtisztítottam, kimagoztam, feldaraboltam, a 2/3-át leturmixoltam, a maradékot apró darabkákra vágtam. A barackot, a cukrot és a dzsemfixet összekevertem, felforraltam, 3 percig forraltam, majd sterilizált üvegekbe töltöttem. 5 percig fejjel lefelé pihentek és mentek a polcra.

2011. július 10., vasárnap

A család kedvence - mennyei krumplisaláta

Nagyon szeretjük, anyukám receptje. Még senki nem panaszkodott rá. :-)



Hozzávalók:
800 g megtisztított burgonya
2 fej hagyma (salátának való)
5-6 nagyobb savanyított uborka
5 dl tejföl
1 dl majonéz
1 tk. mustár
zeller ízlés szerint.

A krumplit falatnyi darabokra vágjuk, megfőzzük sós vízben, de ne főzzük túl. A hagymát vékony szeletekre vágjuk. A tejfölt a majonézzel, a mustárral elkeverjük, beleszórjuk a hagymát, az apró kockákra vágott uborkát és belereszeljük a zellert. A megfőtt krumplit beleforgatjuk és ha szükséget, utólag is megsózzuk.

Barackos túrótorta sütés nélkül, hőségriadó idején




Ha már tegnap az őrületesen meleg konyhában raboskodtam, ma nem akartam. Azért egy villámgyors, sütés nélküli kis finomság belefért.

Hozzávalók:
250 ml barackos joghurt
250 g krémtúró
100 g porcukor
1 cs. zselatin fix
1 nektarin

75 g vaj
125 g kekszmorzsa
50 g szeletelt mandula

A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a kekszmorzsát és a mandulát (ehelyett lehet keksz is). Egy 22 cm-es, kivajazott, kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk és behűtjük.
A krémhez a joghurtot, a túrót, a cukrot és a zselatin fixet 1 percig robotgéppel keverjük. Beleforgatjuk a barackszeleteket. A krémet rákenjük a kekszes alapra. Még néhány órára visszadugjuk a hűtőbe. A tetejére még szórhatunk mandulát.

Feketeribizli dzsem


Nem rajongok a feketeribizliért, de ez a dzsem nagyon finom lett. Ha már úgyis nagy dzsemkészítésben voltam, bevállaltam a szezon végén egy adagot. Az egyetlen hibája, hogy rengeteg idő a szemezgetés. Ami nagy előnye viszont, hogy nincsenek zavaró magocskák.

A ribizlit tehát leszemeztem, megmostam, kimértem kb. 1300 g-ot, leturmixoltam, összekevertem 500 g cukorral és 2 ek. citromlével. Felforraltam, forrt 3 percig, üvegbe töltöttem, lezártam és 5 percre fejre állítottam, majd ment a polcra, ahol azóta is ebben gyönyörködöm, mert szinte teljesen fekete lett.

Barackos málnadzsem


Hmmm, szuperfinom kombináció, mert a barack édessége ellensúlyozza a málna savanykásságát. De praktikus oka is van, a málna drága, a barack olcsó.

Hozzávalók:
650 g málna
600 g barack (én őszibarackot és nektarint vegyesen használtam, a súly a megtisztított gyümölcsre vonatkozik)
500 g cukor
1 cs. 2:1 dzsemfix (Dr. Oetker)
1/2 cs. citromsav (Dr. Oetker, de patikában is vehetünk)

A málnát beáztattam, átmostam, leturmixoltam, átpasszíroztam. A barackot megtisztítottam, a felét leturmixoltam, a másik felét apró darabokra vágtam. Összekevertem a gyümölcsöt a cukorral, a dzsemfixszel és a citromsavval. Felforraltam, 3 percig forraltam, sterilizált üvegekbe töltöttem és 5 percre fejre állítottam. Nagyon guszta és finom lett.

Maci pogi


Túrós pogácsa
nagyjából minden hétvégén készül, mert a férjem ezt hordja reggelire. Már kicsit unom, ezért egy kicsit változtattam a figurán. :-)

Olívás-fetás pogácsa rozmaringgal és bazsalikommal.


Az előző fetás pogit variálva készült el ez a finom kis variáció. A tésztába belegyúrtam két jó marék felkarikázott olívabogyót, egy ág felaprított rozmaringot és egy csokor bazsalikomot. A tetejére füstölt sajtot szórtam.

Fetás pogácsa


Fincsi, bár kicsit tömör pogi, Loránál találtam a receptet, csak medvehagymával. Mivel ennek a szezonja már lecsengett, anélkül sütöttem.

Hozzávalók:
500 g liszt
1 cs. instant élesztő
1,5 dl tej
1 tk. cukor
1 tk. só
100 g vaj
250 g feta sajt
100 g tejföl
1 tojás

A hozzávalókat összekeverjük, összegyúrjuk, dagasztjuk. Letakarjuk és 1 órán át pihentetjük. A meleg hellyel nem volt gond, mert elmebeteg módjára kitaláltam, hogy sütök az eleve 28 fokos konyhában.
Az egy óra elteltével kinyújtottam, széltében és hosszában harmadolva hajtogattam. Megint pihent 15 percet, majd újra elvégeztem a műveletet és még egyszer. Ezután kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem tojással, a tepsin még kelt 15 percig, majd 180 fokos, előmelegített sütőben sült 20 percig.

2011. július 6., szerda

Hortenzia torta, avagy lilának indult csokis-áfonyás torta


A nővérem jött pesztrálni Barnust, amíg nem voltunk itthon, persze a születésnapján kértük meg rá. Ugyan már kapott egy tortát, de azért készítettem még egyet. Ez volt az egyik ok, a másik pedig, hogy megérkeztek a Sőregitől rendelt dolgaim. Tiszta Karácsony volt! Alig vártam a csomagot, gyorsan kibontottam és mindent áttanulmányoztam, a pici fiam meg odáig volt a dobozért, így mindenki jól járt...




Belülre lila piskótát terveztem, de vesztemre tettem bele egy kanál kakaót is, ami jól bebarnította. A piskótába étcsokis trüffelkrémet töltöttem és áfonyaszemeket potyogtattam. Baracklekvárral kentem meg, fondant-nal burkoltam. Nem túl édes, finom csokoládétorta lett.


Ramó, boldog szülinapot!

2011. július 4., hétfő

VW torta


Kicsi torta, belül epres joghurtkrémmel. Remélem, fincsi lett. A díszítés igen egyszerű, VW jel és az oldalán stilizált bogarak.

Zoli, Isten éltessen sokáig!

2011. július 2., szombat

Alex torta


Kis késéssel, de megünnepeltük Benedek unokaöcsém ötödik születésnapját. Valami különlegessel szerettem volna meglepni, de a Thomas vagy a Villám Mcqueen torta nekem még túl bonyolult lett volna. Így maradt Alex a Madagaszkárból. Néhány hónapja láttam Petránál és nagyon megtetszett, akkor el is határoztam, hogy egyszer megpróbálom elkészíteni. Jó néhány órás munka volt, még szerencse, hogy anyukám segített.
Reméltem, hogy felismerhető lett, nagyon izgultam, hogy tetszeni fog-e az ünnepeltnek. Eljött a köszöntés ideje, mire Benedek megszólalt: "Hú, egérke!". Kínos csend... "Nem, nem, nézd meg jobban! Ki ez?" Megint kínos csend... Közben már súgtunk... "Teletubbie!! Oroszlán!" ...ŐŐŐŐŐ... Nem, nem (itt már kétségbe estem). Már annyira kínos volt, hogy megmondtuk, de nem esett le neki. Állítólag csak régen látta és már biztosan elfelejtette... :-(


A sörény résznél kókuszkrém volt, a fej pedig étcsokis trüffellel volt töltve. Ehhez annyi hozzáfűzni valója volt: "Baromi finom, olyan az íze, mint a légy.". Ezt értse mindenki úgy, ahogy akarja, amúgy finom volt.

A trüffel krém: 2 dl tejszínt felforraltam, 15 dkg étcsokit belekevertem, fagyasztóban kihűlt, felvertem fokozatosan.

A kókuszkrémhez: 15 dkg porcukrot, 20 dkg tejport, 15 dkg vajat, 10 dkg kókuszt, 2 dl tejet összekeverünk robotgéppel. Hűtőben pihentetjük néhány órán át, majd megint felverjük és kenjük. Elég keményre hűl. (A krém Ildyco egyik receptjéből kiindulva készült.)

After eight torta 2.0


Elkészült a nagy after eight torta. Ami pedig a legjobb hír: nem folyt ki a krém!!! :-) A nővérem kb. 4 hónapja "megrendelte" a szülinapi tortáját. Adott volt hát a feladat, hogy megalkossam. Jelentem, nagyon ízlett neki, amivel nagyon boldoggá tett.




A krémhez:

4 dl tejszín (állati, 30%-os)
40 dkg fehércsoki
3 tk. borsmenta kivonat
2 cs. zselatin fix (biztos, ami tuti :-) )
zöld ételfesték

A tejszínt felforraltam, beletettem a kockázott csokit, simára kevertem. Fagyasztóban hűlt néhány órát, de még mindig elég folyós volt. Hozzáadtam a borsmenta kivonatot, az ételfestéket és a zselatin fixet. Robotgéppel kemény krémmé vertem. Lassan kezdjük, folyamatosan gyorsítsunk.

A piskótalapokat megkentem étcsoki és tejszín összeolvasztott elegyével, erre jött a krém. Vajas krémmel kentem meg kívülről, erre jött az unidec.