2011. június 27., hétfő

Csokoládés eperdzsem

Három adag eperdzsem után már valamit variáltam volna, így jött a csokoládé ötlete. Kb. 1100 g tisztított epret nagyobb darabokra vágtam, elkevertem 300 g cukorral és egy csomag 3:1 dzsemfixszel, 3 percig forraltam, elzártam, hozzákevertem 100 g aprított étcsokoládét, üvegbe raktam, fejjel lefelé várakoztak 10 percig, majd átcsüccsentek a kispolcra.

Palacsintával, tejberizzsel, pohárkrémbe kiváló. Kicsit édeskés, de finom! :-)

Bogyós lekvár

Nem igazán tudnám más névvel illetni, mert ebben aztán minden volt.
1250 g piros bogyós gyümölcs (eper, cseresznye, ribizli, fekete ribizli, málna), 350 g cukor és egy csomag 3:1 dzsemfix.
A gyümölcsöt előkészítjük, rászórjuk a cukrot, összekeverjük, lábasba rakjuk, hozzákeverjük a dzsemfixet, 3 percig forraljuk, mehet az üvegbe, fejjel lefelé pihennek 10 percig és irány a polc. (Akit zavar a ribizli és a málna magja, átszűrheti.) amúgy nagyon egészséges, nem csak finom, mert tele van antioxidánssal.

2011. június 26., vasárnap

Pink torta

Magunknak, csak úgy gyakorlásképpen sütögettem kicsit, ez lett belőle:




Belül sárga piskóta, étcsokis trüffelkrémmel, amibe némi pirított mandulát szórtam. Kívülről csak baracklekvárral kentem meg, és már bánom, hogy a krém alá nem kentem, mert nagyon jó volt. A belső szeletelés kicsit aránytalan lett. :-)


Kívülről most nem házi készítésű fondant került, hanem unidec (marcipán helyettesítő massza), mivel jó hűvös volt, most nagyon jó volt vele dolgozni.






Belülről...

Mandulás-aszalt szilvás pulykamell


A legutóbbi aszalt szilvás pulyka is nagyon jó volt, de nekem kicsit sok a bacon. Így most nem töltögettem, hanem rétegeztem. A pulykamellet vágjuk vékony szeletekre (mi most fedeztük fel, hogy fagyasztva szuper vékony szeleteket lehet vágni), sózzuk, borsozzuk, süssük elő serpenyőben. Rétegezzük tűzálló tálba, szórjuk meg egy kis fokhagymával, hagymakarikával, jöhet rá az aszalt szilva, reszelt füstölt sajt és szeletelt mandula. Előmelegített 200 fokos sütőben készre sütjük.

2011. június 24., péntek

After eight torta 1.0


After eight próbatorta, bár inkább after sevenre sikerült. A nővérem szülinapjára after eight ízű tortát kért, ezért úgy döntöttem, mielőtt nekivágok, tartok egy főpróbát. Sárga piskótát sütöttem, három részre vágtam, megkentem összeolvasztott étcsoki és tejszín keverékével, hogy a csokiréteg meglegyen és erre kentem a mentolos krémet.

A krémhez felforraltam 2 dl tejszínt, mikor felforrt, beledobtam 150 g fehércsokit, de ez inkább legyen 200 g, mert így híg maradt és ezekhez jött egy tk. borsmenta kivonat, illetve egy kis zöld ételfesték. Egy éjszaka alatt kihűtöttem, felvertem lassan, a csokival megkent piskótára kentem.

A bevonattal nem sokat törődtem, mivel próbatorta, ez látszik is... Az after eightes dobozon lévő óra motívumot próbáltam kivágni nem sok sikerrel.

Remélem, a tesóm tortájánál jobban sikerül a krém.

Fokhagyma krémleves


Az egyik kedvenc levesem, eleinte csak Karácsonykor készült cipóban, de azt már elhagytam, mert akkor nem fér más a gyomrunkba. Kb. negyed óra alatt kész van és fantasztikus!

Hozzávalók:
1 fej fokhagyma
1 fej hagyma
5 dl víz
2 dl tejszín
1 zöldségleves kocka
olívaolaj
1 tk. liszt
1 tk. citromlé
szerecsendió (elhagyható)

A hagymát felaprítjuk, olívaolajon megpirítjuk, rádobjuk a felaprított fokhagymát, kicsit ezt is megpirítjuk. Egy tk. lisztet szórunk rá, felengedjük 5 dl vízzel, beledobunk egy zöldségleves kockát, lefedve tovább főzzük úgy 10 percig. A végén felengedjük a tejszínnel, jól elkeverjük, egy kicsi citromlevet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval szórjuk meg. Jól összeturmixoljuk, kivájt, pirított cipóba töltjük (na, ez nem volt most itthon) és gyorsan felfaljuk.

2011. június 21., kedd

Pöttyes torta


Belül csokis piskóta, ami most valamiért össze-vissza töredezett. A krém pedig kétféle volt, mert nem lett volna elég az egyik, viszont időm és alapanyagom nem volt egy tisztességes trüffel- vagy karamellkrémhez. Az egyik joghurtos-cseresznyés volt, a másik csokipudingos-cseresznyés. Idő hiányában ennyire tellett, ezért nem voltam nagyon elájulva tőle.


Nagyon boldog szülinapot Krisztián!

Cseresznyés fagylalt

Na végre kipróbáltam a fagylaltkészítést. Még soha nem próbálkoztam, fagyigépem meg nincs, így olyat kerestem, ami gép nélkül is elkészíthető. Vianne blogján találtam hasonló receptet, persze ott bonbon formájában van, így gondoltam, kipróbálom kicsit más arányokkal.


4 dl tejszínt összeforraltam 170 ml sűrített tejjel, forráspont után lezártam és hozzáadtam 60 g kockázott fehércsokoládéval és simára kevertem. Néhány szem kimagozott cseresznyét dobtam bele és kb. 4 dkg étcsokit belereszeltem (na, ezt megtehettem volna később is, hogy ne olvadjon bele), dobozba öntöttem, fagyasztóba tettem és fél óránként villával átkevertem. (Persze a tortasütés miatt jól ráfelejtettem és csak négyszer kevertem át, jobb lett volna legalább hatszor, hogy krémesebb legyen.) Azért fincsi lett!

2011. június 18., szombat

Fehér-fekete túrótorta eperrel


Fekete-fehér tortám már volt, ezért lett ez most fehér-fekete. Egyszerű díszítést szerettem volna.




Belülre epres túrókrémet tettem, ehhez fél kg krémtúrót, 12 dkg porcukrot, vanília kivonatot, egy citrom reszelt héját és egy pár kanál eperdzsemet egy csomag zselatin fixszel összekevertem, majd eperszeleteket tettem rá.








Természetesen a pöttyök nem hiányozhattak az oldaláról. :-)

Laura tortája


Mini tortácska, belül a jól bevált karamellás krémmel és sárga piskótával.

A külsejére vonatkozóan annyi kérés volt, hogy ne legyen rajta egy rózsacsokor :-) és legyen ráírva az ünnepelt neve. Ki kell találnom valamit ezekre a kicsi tortákra, mert ilyen kicsi felületen nehézkes nagy dolgokat kitalálni. Nem voltam vele elégedett, nem olyan lett, mint amilyennek elképzeltem. Dehát ilyen is van... Azért remélem, tetszett.

2011. június 17., péntek

Jótékonysági felhívás!

Talán sokan nem tudják, de Budapesten működik egy óvoda, melybe hajléktalan gyermekek járnak. A kicsik minden nap tiszta ruhát és élelmet kapnak, és fürdetik is őket. Az óvodának, a gyermekeknek nagy szüksége lenne 98-146-os méretű ruhákra és 24-35-ös cipőkre, mondta el Szabóné Förhétz Krisztina óvodavezető. Az ovi 2004-ben szükségből nyílt, hiszen a szabályok szerint az óvodákba csak olyan gyermek vehető fel, akinek lakcíme, tartózkodási helye van. A szakemberek szerint a fedél nélküli gyermekek száma Magyarországon közel ezer fő, ők lakásnak nem minősülő helyiségekben, például pincékben húzzák meg magukat. A pesti hajléktalanóvodába egész Budapestről viszik a gyerekeket. Az ovi reggel hétkor nyit, a gyerekeket először megfürdetik, aztán tiszta ruhába öltöztetik, és enni kapnak, mert nagy részük délután négytől másnap reggelig nem eszik. Nincs mit. Az óvodavezető szerint az ő kis óvodásainak az a legnagyobb örömük, ha van mit enni. Minden ételt megmutatnak nekik, ha lereszelnek egy káposztát, azt is, mert volt olyan kicsi például, aki úgy érkezett hozzájuk, hogy kizárólag a krumplit ismerte. Tartós élelmiszernek és játékoknak is örülnének az óvodában.
Aki tud ruhákat és cipőket küldeni, az alábbi címre juttassa el: Wesley János óvoda 1086 Budapest, Dankó u. 11.

Pizza Margherita

Szerintem nincs ember a földkerekén, aki ne ismerné a pizzát. Az én kedvencem a Margherita.
Arövid történet, miért is Margherita:
"A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza." (Forrás: Wikipédia)

A recept két nagy pizzához:
A tésztához 50 dkg Bl-65-ös lisztet, egy csomag instant élesztőt, 1 ek. sót, 1 ek. cukrot, 75 ml olívaolajat és 250 ml langyos vizet jól összekeverünk, dagasztjuk. Letakarjuk és pihentetjük kb. 20-30 percet. Eközben előkészítjük a feltétet. Reszeljünk sajtot, karikázzuk a mozzarellát és a paradicsomot.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük paradicsomszósszal, rátesszük a sajtot, a paradicsomot és a bazsalikomleveleket (én még néhány fehérhagyma szeletet is dobtam rá) és előmelegített, 25 fokos sütőben 10-12 percig süssük.

Ha idén nem is nyaralunk Olaszországban, legalább egy kis hangulatidézésnek jó.

2011. június 14., kedd

Édesszájú, lusta asszony pohárkréme

Ha van lusta asszony rétese, akkor bizony van lusta asszony pohárkréme is. Elkészítési idő: 5 perc. Hozzávalók: minden, ami épp a kezünkbe akad.

Tehát, kimaradt piskótakocka a fagyasztóból (jegesen), vaníliapuding (forrón), feketeszeder (jegesen), áfonya (jegesen), mandulaszeletek, csokikorong, eperdzsem.

4 pohár lett, de persze gyorsan befaltuk ketten. :-)

2011. június 13., hétfő

Áfonyás brownie


Eredetileg inkább blondie-t szerettem volna készíteni, de fehércsoki nem volt itthon, így lett brownie.


Az áfonya a kedvenc gyümölcsöm, így ez került bele.


A blondie-t még mindig jobbnak tartom, no de azért ezt sem szólom le annyira.




Hozzávalók egy 23 cm-es formához:

200 g vaj
200 g étcsokoládé (nekem a fele kakaóbab töretes volt)
150 g cukor
3 tojás
200 g liszt

125 g áfonya

A vajat és az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk. Robotgéppel elkezdjük keverni, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sót és a lisztet. Simára keverjük. Beleforgatjuk az áfonyaszemeket.

180 fokon 35 percig sütjük.

A nővérem megcsinálta feketecseresznyével és mandulával, na ez is szuper lett.

cseresznyével

2011. június 11., szombat

Barnabás-napi karamelltorta

Ma Barnabás napja van. Így az én édes kicsi fiam ma ünnepli első névnapját. Ugyan ő nem evett a tortából, de ebből az alkalomból készült.

Először próbálkoztam kis figurákkal, ez látszik is, van mit gyakorolni.











Belül karamellás krém volt, én most kóstoltam először tortában, és bátran merem a jövőben is használni.

2011. június 10., péntek

Narancsos trüffeltorta kék-fehérben

Picike torta.

Hoztam a formám, a pöttyök, a rózsák és a gyöngyök nem hiányozhatnak, akármennyire is kicsi a torta.








Belül sárga piskóta 2 tojásból és narancsos trüffelkrém étcsokiból és a házi narancslekváromból.

Az aljával megint nem vagyok elégedett, elkövettem az a hibát, hogy unidecet használtam, ami nekem túl lágy és nyúlós, csak azért szeretem, mert nagyon tiszta fehér a színe, de nem nagyon fogom használni.





Végszóként pedig Isten éltessen Maik!!!

2011. június 6., hétfő

Aszalt szilvával töltött pulyka

A recept pofon egyszerű, a pulykamellet megmossuk, felszeleteljük, a szeletekbe zsebet vágunk, beletuszkolunk 3 szem aszalt szilvát, baconbe göngyöljük, 45 percig 200 fokos sütőben fólia alatt sütjük, majd még negyed órát fólia nélkül. Fűszert én nem tettem rá. Nyami!

A hétvége másik alkotása egy Ford Focus torta volt, ezt azonban nem osztanám meg, mert katasztrofális lett. Autó formájú tortát soha többé!!! :-(((

2011. június 4., szombat

Mentás eperdzsem

Nem mondom, hogy az utolsó variáció az eperre, mert tart még az eperszezon. Sajnos alig sikerült másfél kiló gyümölcsöt szedni a "szedd magad" akcióban. Budakeszit idén nem ajánlom, mert ami gyümölcs volt, az elég apró és éretlen volt.



A recept: ezúttal egészben hagytam az epreket, néhányat széttrancsíroztam kézzel tisztítás után. Az eper 1200 g volt tisztítva, ment hozzá még fél kiló cukor, fél zacskó citromsav, egy csomag 2:1 dzsemfix és egy evőkanál borsmenta kivonat. Felforraltam, 3 percig hagytam forrni, üvegbe töltöttem, lezártam és fejre állítottam néhány percre.

2011. június 3., péntek

Fekete-fehér karamelltorta

Csak egyszerűen fekete és fehér, Julcsi barátosném lebeszélt mindenféle pöttyökről, karikákról stb.

A torta Era barátném anyukájának készült, aki remélem, örülni fog neki.

Belül csak karamellás krém volt, ami végre jól sikerült, nem szenvedtem vele, pont olyan lett az állaga, amilyennek lennie kell.

A nagy meleg ellenére (mert persze közben gőzerővel sütötte Julcsikám a csokis cookie-kat) a fondant jól működött és egész elégedett lettem a borítással.

  


A krémet Farkas Vilmosnál láttam, aki videót is tett közzé a készítéséről, ezért ezer köszönet.




650 ml állati tejszínt felforraltam (fontos, hogy ne növényi legyen). 325 g cukrot egy magas falú lábasban karamellizáltam, amikor sima lett, óvatosan több részletben, folyamatos keverés mellett (sütőkesztyűben)hozzáadtam a tejszínt. Lehúztam a főzőlapról és belekevertem 250 g fehércsokit. Néhány órán át hűlt, majd felvertem, betöltöttem a tortát, kívülről is megkentem és burkoltam.


Gyöngyike, Isten éltessen sokáig!!! :-))

2011. június 2., csütörtök

Szivecskés, rózsás torta


A kollégáimnak (azaz ideiglenesen felfüggesztve :-)) volt egy kis meglepetés. Belül ugyanaz, mint az előző, trüffel és karamell. A tortadömping utolsó darabja. :-)





 

Piros-fehér torta


Belül sárga piskóta és két fajta krém. Az egyik karamellás, a másik ércsokis trüffel. A burkolat unidec, szenvedős, a már 30 fokos meleg miatti problémákkal...

Borostyán torta

Mini torta karamelles krémmel. A krém nem lett az igazi, valószínűleg nem hagytam neki elég időt, hogy kihűljön, meg persze a 30 fok a konyhában sem lehetett előny.

Kívülről unidec-kel burkoltam, már este, amikor 20 fok lett, így gyönyörűen működött, de napközben a 30 fokos melegben nem - ez egy másik tortámon meg is látszik...



A díszítés igen egyszerű lett, eredetileg csak itthonra készült, majd a férjem lenyúlta, és nem a neki szántat vitte el...