2011. április 30., szombat

Narancsos eperdzsem

Még ugyan nem szabadföldi az eper, de ez engem nem nagyon zavar.

Remek kis eperdzsemet sikerült készítenem. Még sohasem próbáltam, ezért a Dr. Oetker Dzsemfix hátulján lévő receptet használtam.

Hozzávalók:

1250 g tisztított eper (kicsit több is lehet, mert nagy valószínúséggel lesz benne rohadt is)
350 g cukor
1 csomag (25 g) Dr. Oetker 3:1 Dzsemfix
1/2 csomag Dr. Oetker citromsav
És ami már az extra volt, két nagy narancs héja

Először is alaposan megmossuk az epret, megtisztítjuk és félbe, negyedbe vágjuk őket.
Összekeverjük a cukorral és egy kicsit állni hagyjuk. (Mondjuk ilyenkor készíthetjük elő az üvegeket.)
A lecukrozott eper levet ereszt. Ekkor már átönthetjük egy lábasba. Keverjük bele a dzsemfixálót, a citromsavat és forraljuk fel. A forrástól számítva 3 percig folyamatos keverés mellett főzzük. Amikor elkészült, üvegbe töltjük (a habot leszedjük, ha van), szalicilt szórunk a tetejére és lezárjuk az üveget. (A leírás szerint nem kell tartósítószert használni, elég ha peremig töltjük az üveget és a lezárás után öt percre megfordítjuk.)


Négy kis üveg lekvár lett, plusz egy kicsi nasi :-). Nagy előnye, hogy a gyümölcstartalma nagyon magas és mindössze fél óra kell az elkészítéséhez.

Az édes pogácsával nagyon finom.

2011. április 29., péntek

Vilmos és Cate

Lezajlott a várva-várt esküvő. Az esküvő utáni fogadásra két torta is készült, a készítő Fiona Cairns, a munkái megtekinthetők ITT.

2011. április 28., csütörtök

Almás-rebarbarás pite

Hozzávalók:

5 szál megtisztított rebarbara
2 alma
10 dkg barnacukor
egy citrom leve
két diónyi vaj
2 tojás
2 dl tejszín
2 ek. keményítő

A tésztához:

12.5 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor
1 tojás
5 dkg  hideg vaj
5 dkg cukor

A tésztát összegyúrjuk vagy késes robotgépben összeállítjuk, fóliába csomagoljuk és minimum fél órát pihentetjük hűtőben.

A rebarbarát 1 cm-es darabokra vágjuk és a megtisztított és szeletekre vágott almával egy diónyi vajra dobjuk egy lábasban. Hozzáfacsarunk egy citromot, rászórjuk a cukrot, ha kell, akkor egy kis vizet is adhatunk hozzá és 2-3 percig pároljuk. A tojást a tejszínnel és a keményítővel kissé felhabosítjuk.
A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk és egy kb. 20 cm-es formába helyezzük. Megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Közben a gyümölcsöt leszűrjük és a kimaradt levet a lábasban beforraljuk, míg karamelles nem lesz, ekkor mehet hozzá a másik diónyi vaj. A tésztát ezután kivesszük, ráöntjük a tejszínes masszát, a gyümölcsöt és a karamelles öntetet. 160 fokos sütőben további 20 percig sütjük.

  Mindenből maradt ki egy kicsi, így egy mini áfonyásat is készítettem, ez is nagyon jó lett.

Narancsdzsem

Hozzávalók egy adag dzsemhez (kb. 6 kis üveghez elegendő):

6 narancs (olyan, aminek a héja is használható)
3 alma
70 dkg cukor
3 dl víz
szalicil





A narancsokat jó alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük vagy citrushámozóval lekaparjuk (ez a biztonságosabb, így az ujjunk biztosan ép marad). A fehér héjat késsel levágjuk róla, ezekből még kipréseljük a levet. Az almákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk.


 A 3 dl vizet és a 70 dkg cukrot összekeverjük és felforraljuk, ha már forr, beleöntjük a narancshéjat és további 20 percig mérsékelt tűznél forraljuk (közben néha keverjük meg).
Eközben a narancsokat apró kockákra vágjuk, ha van benne mag, azokat kiszedjük.

A húsz perc elteltével hozzáadjuk az almát és a narancsot és tovább főzzük a lekvárt már gyakoribb keverés mellett. Az alma szét fog benne főni, ez adja a zselés állagot.




 Mikor már nagyjából egynemű és egyre nehezebb keverni, akkor lezárjuk és még forrón sterilizált üvegekbe töltjük, egy késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére és lezárjuk az üveget, mehet is a polcra.


Tippek:

Az üvegeket helyezzük egy fém tálcára mielőtt a dzsemet beleöntjük, ez jól vezeti a hőt, így nem csattan el az üveg a forró folyadéktól.

Ha már használt üveget használunk újra, ellenőrizzük, hogy nem sérült-e, illetve, hogy a kupak jól zár-e (vizet öntünk bele, lefelé fordítjuk és megrázogatjuk).

Citrommal is elkészíthető a dzsem, ha nagyok a citromok, ugyanez az arány, ha kisebbek, adjunk még hozzá. Ez kicsit sötétebb lesz, mint a narancs.

Vegyesen is használhatunk citromot és narancsot, így is kiváló.

Vékonyan kenve használjuk a lekvárt, így finom. Ez nem az a kanalazós fajta dzsem.

2011. április 27., szerda

Almás-boros kacsamell

Nem vagyok nagy húsevő, de erre azért bármikor kapható vagyok.

Két kacsamellet a bőrös oldalán beirdalunk, megfűszerezzük (én egy Jamie Oliver fűszerkeveréket szoktam használni, ebben szárított citromhéj, babérlevél és só van). Forró serpenyőbe tesszük pici olajon a bőrös oldalával lefelé, mikor kissé megpirult, megfordítjuk és néhány percig sütögetjük a másik oldalát is.
Egy jénai edénybe megtisztított almaszeleteket helyezünk, ráöntünk kb. 1-1,5 dl fehérbort (ha nincs vörös is jó), majd erre az ágyra fektetjük az elősütött kacsamelleket. Az edényt lefóliázzuk és 180-200 fokos sütőbe tesszük nagyjából 45 percre. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát és így pirítjuk tovább a húst még 10-15 percig, néha megforgatjuk. Amikor elkészül a kacsa, kivesszük a sütőből, a húsokat kiszedjük egy tányérra, az alján lévő almás szószt pedig egy lábasba. A zsírt amennyire tudjuk, leszedjük a tetejéről, összepépesítve az almát egy diónyi vajjal, egy löttyintésnyi borral és a kacsához használt fűszerekkel besűrítjük. A kacsamellet szeletekre vágjuk, rászedjük a sós almamártást.

2011. április 26., kedd

A maradék húsvéti sonka sorsa

A sonkát nem én főztem (ezúton is köszönöm), anyukámnál töltöttük a Húsvétot, de a maradékkal már kellett valamit kezdeni.

Így az utolsó két szelet sonkát forró serpenyőben megpirítottam, dobtam mellé egy diónyi vajat, egy marék mirelit zöldborsót, egy újhagymát, két kis paradicsomot és némi őrölt borsot. Néhány percig együtt párolódtak. Steak krumplival tálaltam.

2011. április 25., hétfő

Rózsahegyek, pillangók, miegymás...

Rebeka unokahúgom első születésnapjára készült a torta.

Az alsó szint sárga piskóta, a középső és a felső szint kakaós piskóta.

A krém egységes volt, trüffel, a recept zseniális, Farkas Vilmostól van, annyit változtattam, hogy narancsossá varázsoltam, mivel a csoki és a narancs a kedvenc ízkombinációm.

Egy biztos, a fondant alá nem jó használni a trüffelt, mert csúszik rajta a fondant és össze-vissza szakadozik, a fehér alatt pedig egy kicsit át is üt, de mivel agyon volt dekorálva a torta, ezt el tudtam rejteni. 

A díszítés 25 rózsa volt, kb. 20 pillangó és nagyjából egymillió kicsi pötty az alján.

A narancsos trüffelkrémet így készítettem: 

Egy liter tejszínt (Hulalát hahsználtam) felforraltam 10 dkg cukorral és három narancs reszelt héjával. Eközben megolvasztottam vízgőz felett 70 dkg étcsokoládét. Mikor a csokoládé teljesen elolvadt és a tejszín is felforrt, levettem őket a tűzhelyről és simára kevertem. A kész krémet - ami nagyon híg - hagytam kihűlni, majd éjszakára hűtőbe tettem. Másnap a megdermedt krémet robotgéppel kis fokozaton felhabosítottam. Olvastam, hogy nem szabad sokáig keverni, mert kicsapódik a krém, de nem is kell, elég hamar kenhető lesz. A krém elég volt a három emelethez, a bevonáshoz és még maradt is.



A piskótalapokat házi készítésű narancsdzsemmel kentem meg, hogy még intenzívebb legyen a narancsos íz, majd megtöltöttem a krémmel.

Azt hiszem, a jövőben gyakran fogom használni a krémet, mert nagy kedvenc lett.

És az ünnepelt pici lány...










A fondant marcipán ízű lett, mert a készítésénél kevertem bele egy kis mandula aromát.

2011. április 17., vasárnap

Pillangós torta

Ez a torta is Barnus keresztelőjére készült, csak kevésbé fiús, viszont sok kimaradt rózsaszín fondant volt itthon... Belül fehér piskóta és karamellás-csokoládés krém volt.

Hozzávalók a krémhez:

1 cs. étcsokoládés pudingpor
1 cs. tejkaramellás pudingpor
6 dl tej
4 dkg étcsokoládé
3-4 dkg vaj
4 ek. cukor

A kétfajta pudingot együtt megfőzzük. Amikor kész, belekockázzuk a csokoládét és a vajat, hagyjuk kihűlni.
25 cm-es sárga piskótát sütünk, rácson kihűtjük. három részre vágjuk, megkenjük a lapokat sárgabaracklekvárral és a krémmel. Kívülről vajas krémmel kentem meg (5 dkg vaj és 5 dkg porcukor kikeverve)és fondant-nal borítottam.

Babakocsis torta keresztelőre

Barnabás keresztelőjére sütöttem ezt a tortát, belül sárga piskóta és a legutóbb jól bevált mandulás, vaníliás, fehér- csokoládés krém volt.


Hozzávalók a krémhez:

3 dl tej
4 dl tejszín
1 cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor
2 ek. cukor
4 ek. keményítő
10 dkg fehércsokoládé
5 dkg szeletelt mandula

A pudingport, a keményítőt, a cukrot egy kicsi tejjel simára keverjük. A maradék tejet a tejszínnel összekeverve elkezdjük melegíteni, mikor már majdnem felforr, hozzáadjuk a pudingos keveréket, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát. A forró krémbe belekeverjük a felkockázott csokoládét és a mandulát, hagyjuk hűlni.

25 cm-es 4 tojásos piskótát sütünk. A piskótát három részre vágjuk, megkenjük lekvárral (én citromot választottam) és megkenjük a krémmel. Kívülről vajas krémmel (5 dkg vaj, 5 dkg porcukor és 2 kanál a krémből mandula nélkül) kentem meg és fondant-nal borítottam be.

2011. április 11., hétfő

Mandulatorta

 A sógornőm születésnapjára készült, amolyan "kísérleti" torta. Másodszor használtam fondant, most jobban sikerült, mint az első. A tészta és a krém is próbálkozás volt.
A szív alakú felső rész mandulás-kakaós piskótából van, közte csokoládés-marcipános krémmel, az alsó rész sárga piskóta fehércsokis, illetve vaníliás mandulakrémmel.

A piskóta alapreceptje Kiskuktától van ITT olvasható. Az alsó lap 4 tojásból készült, kb. 40 percig sütöttem 175-180 fokon.

A felső szívhez ugyanezt a receptet használtam, a lisztből leszámoltam 2 kanállal és kakaóporral pótoltam. Került még bele kb. 3 dkg szeletelt mandula is. Ezt csak 20 percig kellett sütni. Végezzünk tűpróbát!

A felső rész krémjét a következőképpen készítettem: 3 dl tejjel megfőztem egy csomag étcsokoládés Dr. Oetker pudingot, 2 ek. cukorral, mikor kész lett, dobtam bele kb. 5 dkg vajat és belereszeltem 10 dkg marcipánt, jól elkevertem, hagytam kihűlni (néha meg kell keverni). A kakaós piskótát kettévágtam, megkentem citromdzsemmel, rákentem a krémet és ráborítottam a tetejét. Kívülről megkentem vajas krémmel (10 dkg vaj és 10 dkg porcukor habosra keverve - ez az egész torta bevonásához elegendő), majd ráhelyeztem a fondant borítást. 


Az alsó részhez két krémet is készítettem, mivel a piskótát három részre vágtam, és nem lett volna elég az egyik fajta. Az alsó krém 3 dl tejjel készült vanília puding, belekevertem 5 dkg vajat és 3 dkg száraz serpenyőben megpirított mandulát. A felső krémhez feltettem melegedni 4 dl főzőtejszínt 2 ek. keményítővel, miután felforrt, belekockáztam 15 dkg fehércsokoládét, levettem a tűzről, és még tovább kevertem. Mivel híg maradt, egy csomag Dr. Oetker zselatin fixszel felvertem, így megkeményedett (kétszer ennyi keményítő kellett volna...). A piskótát megkentem narancslekvárral, majd a krémekkel, kívülről a vajas krémmel, majd fondant-nal borítottam.

Az alsó tortába szúrtam három félbe vágott szívószálat, így tettem rá a tetejét, hogy biztosan megtartsa. Végül díszítettem (ezt túlzásba vittem, dehát kísérleti torta volt vagy mi...).

2011. április 5., kedd

Pizza


Hozzávalók:

600 g finomliszt
400 g búzadara
2 cs. instant élesztő (Dr. Oetker)
650 ml meleg víz
2 ek. olívaolaj
1 ek. só

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A tésztához a lisztet, a sót és az élesztőt tegyük egy nagy tálba, készítsünk egy kis mélyedést a közepébe, ide öntsük bele a meleg vizet és az olajat. Keverjük össze és gyúrjuk, amíg össze nem áll és nem tapad az edény falához. Ha kell, adjunk még hozzá egy kis lisztet. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával és hagyjuk kelni a tésztát kb. 15 percig. Nyújtsuk ki lisztezett munkalapon tetszőleges nagyságúra, tegyük rá a feltétet (ne pakoljuk meg nagyon, mert nem fog megsülni). Előmelegített 250 fokos sütőben 10 percig süssük.

Nyolc kisebb, vagy négy óriási pizza lesz egy adag tésztából.
Fóliába csomagolva akár egy hétig is tarthatjuk hűtőben a tésztát, így nem kell egyszerre felhasználnunk mindet.

2011. április 4., hétfő

Tarte tatin

Hozzávalók:

A tésztához:

150 g liszt
30 g cukor
csipet só
75 g vaj
5 ek. hideg víz
2 ek. olaj

A tetejére:

4 nagy alma
50 g vaj
100 g cukor
100 ml víz
1 citrom

A tésztához egy késes robotgépben összedarálom a lisztet, a cukrot, a sót és a felkockázott hideg vajat, ha már morzsás, hozzáadom a vizet és az olajat. Kiveszem és egy kicsit tovább gyúrom, hogy összeálljon. (Amennyiben nincs ilyen robotgépünk, kézzel morzsoljuk össze, csak arra figyeljünk, hogy gyorsan dolgozzunk, a vaj ne nagyon olvadjon meg.) Átlátszó fóliában a hűtőbe tesszük 1/2-1 órára.

Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben odatesszük a cukrot és a vizet, először szirupos lesz, majd elkezd a szirup karamellizálódni, ekkor beletesszük a vajat és óvatosan a citrom levét (fröcsköl kicsit), ha akarjuk a héját is belereszelhetjük. Hozzáöntjük az almaszeleteket és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ekkor elzárjuk alatta a lángot. A tésztát közben kinyújtjuk kerekre (egyszerű a fólia alatt, majd beborítjuk vele az almát a serpenyőben. Ha nem hőálló a füle, akkor áttesszük egy nem kapcsos tortaformába, és abban dolgozunk vele tovább. A széleket lenyomkodjuk, előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki.

Narancsos-csokis muffin

Hozzávalók:

100 g liszt
50 g rétesliszt
1/2 cs. sütőpor
60 g cukor
2 tojás
1 narancs héja és leve
3 ek. narancslekvár
50 g étcsokoládé
1 cs. vaníliás cukor
100 g vaj
1 doboz puding

A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. Egy másik tálban pedig a nedves hozzávalókat: a tojást, a narancshéjat, -levet, a lekvárt, a pudingot és az olvasztott vajat. Összekeverjük a nedves és a száraz hozzávalókat, beleszórjuk az apróra vágott csokoládét. (Megszórhatjuk jégcukorral a tetejét) 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

Bogyós muffin

Hozzávalók 6 muffinhoz:

100 g liszt
1 nagy tk. sütőpor
60 g porcukor
100 g vaj
2 tojás
125 g erdei gyümölcs
+ csokoládékocka :-)

A tojást kissé felverjük a cukorral, belekeverjük az olvasztott vajat, majd a száraz hozzávalókat és végül a gyümölcsöket. Ha szeretjük, szúrhatunk a közepébe egy-egy kocka csokoládét.

180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

2011. április 1., péntek

Epres túrótorta

Hozzávalók 23 cm-es tortaformához:

Tészta:
200 g liszt
200 g vaj
150 g fehércsokoládé
60 g cukor
3 tojás

Krém:
250 g natúr krémtúró
250 g görög joghurt
1 citrom héja
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. Dr. Oetker zselatin fix
4 dkg cukor

Fondant bevonattal
Tetejére:
250 g görög joghurt
250 g eper
1 cs. Dr. Oetker zselatin fix
citromdzsem

vagy fondant








A tészta egy csökkentett cukortartalmú blondie (vagyis fehércsokis brownie). Ehhez vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és a fehércsokoládét. Egy tálban elkeverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vajas csokoládéval. A masszába forgassuk bele a lisztet és egy csipet sót, majd a külön felvert tojásfehérjét. A tésztát sütőpapírral kibélelt aljú tortaformába tesszük és kb. 180 fokon 40 percig sütjük.

A kihűlt tésztát félbevágjuk és megkenjük lekvárral (én citromdzsemet használok, mert az jól megy a túróhoz).

A krémhez robotgéppel összekeverjük a túrót, a joghurtot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a cukrot. Mikor sikerült elkeverni, hozzáadjuk a zselatin fixet és még további egy percig verjük. 

A krémet betöltjük a lekvárral megkent tortalapba.

Hagyhatjuk üresen, vagy megszórhatjuk eperrel vagy erdei gyümölccsel. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen túl sok, mert akkor kifolyik az oldalán.

Ráborítjuk a tortalap tetejét, azt is megkenjük egy kis lekvárral és hűtőbe tesszük kb. 2 órára.

A végén befedhetjük fondant bevonattal vagy készíthetünk egy könnyű joghurtos krémet. Ehhez még 250 g joghurtot elkeverünk egy percig robotgéppel egy csomag zselatin fixszel, megkenjük vele a tortát és friss gyümölccsel díszítjük.

Egyszerű tarte tatin (fordított almatorta)

Hozzávalók:

25 dkg leveles tészta
1 csésze víz
1 csésze cukor
5 dkg vaj
3 alma





Az almákat vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben odatesszük a vizet és a cukrot melegedni, az elején kicsit keverhetjük, hogy a cukor könnyebben oldódjon, mikor már a cukorszirup karamellizálódni kezd, ne keverjük. Amikor eléri ezt az állagot a szirup, adjuk hozzá a vajat és az almaszeleteket. Kb. egy perc elteltével vegyük le a tűzről és borítsuk be a kinyújtott leveles tésztával. A felesleget vágjuk le, a széleket nyomkodjuk lefelé. A tésztát szurkáljuk meg egy villával. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 percig süssük.

Amennyiben nincs hőálló nyelű serpenyőnk, egy kisebb jénai tálba rakva is süthetjük.

Áfonyás palacsinta

Hozzávalók:

1 bögre liszt
1 bögre tej
1 ek. cukor
2 tojás
10 dkg áfonya
1/2 ek. olaj (plusz a sütéshez)




A tojásokat elkeverjük a cukorral, az olajjal és a liszttel, fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, csomómentesre keverjük. A végén beleszórjuk az áfonyát, vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt. Kiolajozott palacsintasütőben mini, pufók palacsintákat sütünk. Én egyszerre négyet teszek a serpenyőbe.

A kész palacsintákat porcukorral, vagy tejfölben elkevert kevés cukorral tálaljuk.

Édes pogácsa

Frissen finom, puha, így faljuk be gyorsan. Sajnos ahogy telik az idő, úgy keményedik meg.


Hozzávalók (kb. 30 db 5 cm-es átmérőjű darabhoz):

500 g liszt
1 púpozott tk. szódabikarbóna
125 g kockázott hideg vaj
30 g porcukor
1 tojás (plusz egy a tetejére)
275 ml tej
csipet só
100 g aszalt gyümölcs

A száraz összetevőket összeszitáljuk, beletesszük a felkockázott hideg (!) vajat és jó alaposan összemorzsoljuk. Amennyiben van késes robotgépünk, abban daráljuk morzsásra. Hozzáadjuk a tojást, a tejet és az aszalt gyümölcsöt, összegyúrjuk. A gyümölcs elhagyható, én feketecseresznyét használtam, de lehet szilva, mazsola, barack... A tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett munkalapon, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, a tetejére szórhatunk diót, mandulát, jégcukrot vagy csak sima kristálycukrot. 220 fokon 12-14 percig sütjük.

Elég tömör a tészta, lekvárral és tejjel nagyon finom. 

A recept nem az enyém, ha jól emlékszem Rachel Allené, de nem mernék rá megesküdni, ha valaki tudja, sikítson!

Túrós pogácsa, ahogyan anyukám készíti




Hozzávalók:

250 g liszt
250 g vaj
250 g túró
1 ek. só
tojás és sajt a tetejére

A vajat, a túrót és a sót összekeverjük, hozzáadagoljuk a lisztet, alaposan összegyúrjuk. A tésztát lefóliázva hűtőben pihentetjük minimum fél napig, de akár több nap is lehet, vagy a fagyasztóban hosszabb idő is.

A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, a tetejét megszórjuk sajttal. 170-180 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Ebben a tésztában azt szeretem, hogy milliónyi variációs lehetőséget tartogat. A tésztát megsüthetjük nagy pogácsának vagy aprónak, sajtos rudat is készíthetünk belőle, ha nem akarunk szaggatni. Megtölthetjük negyedbe vágott virslivel, és kész a virslis kifli, vagy tölthetjük bármilyen töltelékkel a kör alakúra szaggatott tésztát, félbehajtjuk lenyomkodjuk a széleket, és kész a hasé. Én általában dupla adagot kezdek, ha már nekiállok, de bármennyit készíthetünk.

Íme néhány variáció:


A tésztába belekeverek néhány kanál készen kapható tésztaszószt és felaprított olajbogyót. A tetejére bazsalikom kerül. Ennél a variációnál még egy kis lisztet felvesz a tészta, mert a szósz meghígítja.






Sonkát vagy tarját vágunk fel kis kockákra, a tésztába gyúrjuk, a tetejét napraforgómaggal szórtam meg.

Tökmagos pogácsa


Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 tojás (plusz egy tojás a tetejére)
1 ek. vaj
4 ek. tökmagolaj (ha nincs, napraforgó- vagy olívaolaj is megfelel)
10 dkg tökmag (7 dkg a tésztába, 3 dkg a tetejére)
3 dl tejföl
1 cs. instant élesztő (Dr. Oetker 7 g) + kicsi langyos tej
1 ek. só

Szitáljuk össze egy nagy tálba a kétfajta lisztet, adjuk hozzá a sót. Az élesztőt bele is szórhatjuk egyből, mivel instant, vagy egy kicsi langyos tejbe keverjük és úgy adjuk a liszthez. Keverjük bele a tojást, a vajat, a tejfölt, az olajat és a tökmag nagyobbik részét. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd pihentessük nagyjából fél órán át letakarva.

Miután már pihent, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, hajtsunk rajta egyet, majd megint nyújtsuk és hajtsunk rajta, ezután takarjuk le és pihentessük 10-15 percig a tésztát. Ezt kétszer, háromszor ismételjük meg .

Nagyjából 2 cm vastagságúra nyújtsuk a tésztát, keresztbe és hosszába vagdossuk be a tetejét, szaggassuk ki lisztbe mártott pogácsaszaggatóval vagy ennek hiányában egy pohárral. A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg kevés tökmagolajjal elhabart tojással, a tetejét szórjuk meg a maradék tökmaggal és egy kis sóval (amennyiben nem sózott a tökmag).

175 fokon 20-25 percig süssük aranybarnára.