2011. november 18., péntek

Whiskys-tonkababos bonbon, ha még nem jöttetek, gyertek játszani!


Mindkét játék tart még, hiszen nem értük még el a 10 000-et. Mivel az eddigi játékosok főleg bonbonokra vágynak, íme egy kis kényeztetés. :-)

Már biztos van vagy két hete, hogy nem esett szó a blogon a tonkababról. :-) Na most pótolom. :-) Nem mintha fel kellene dobni bármit is, amiben tonkabab van, hiszen annyira intenzív, de mégis késztetést éreztem, hogy keressek valamit, amivel mégis harmonizál. Nem csak a csokoládét szeretem nagyon, de a jó whiskynek sem tudok ellenállni, így esett a választásom a kedvencemre, a Jurára. A Jura valószínűleg a legfinomabb megfizethető kategóriájú skót whisky, nagy becsben tartjuk, de azért egy kicsit csepegtethettem a töltelékbe.

Hozzávalók:

250 g 70%-os ecuadori étcsokoládé
1%-nyi porított kakaóvaj

50 ml tejszín
125 g 35%-os tejcsokoládé (Vianne tanácsára, köszi! :-) )
20 ml Jura whisky
1 tonkabab

A tejszínt felforraltam a belereszelt tonkababbal, a tejcsokira öntöttem, simára kevertem, elvegyítettem benne a whiskyt.

Az étcsokit temperáltam, az előkészített formába öntöttem, a légbuborékokat kicsapkodtam, kicsit hagytam állni, kicsepegtettem a felesleget, kicsit lógott fejjel lefelé, majd néhány perc hűtés következett, hogy megszilárduljon a csokihüvely. Betöltöttem a ganache-t, ismét hűtő 30 percre, újratemperált csokoládéval lezártam. Még félóra hűtés után kipotyogtattam a kész bonbonokat.

Nekem nagyon bejön, ahogy robban a számban a whisky, majd szétárad a tonkabab íze...

11 megjegyzés:

  1. Húúúúúúúúúú ez a végzetem!!!!!!!!!!!! Na ez az, amiért bizony "csakazértis" bonbont fogok gyártani!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ez a bonbon is csúcs:) Sajnos most értem haza és már túllépted a 10.000-et.Mármint ez jó, gratulálok, csak nem sikerült lekapni:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom íze lehet ennek a bonbonodnak is ! Guszta!

    VálaszTörlés
  4. Chriesi, jupííí, megéri! :-)

    Gesztenye, köszönöm Neked! :-)

    Trollanyu, köszönöm, tényleg jó lett. :-) Én is meglepődtem, csak most látom, de ketten is lekapták... :-)

    Éva, köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  5. A tonkababot már ismerem. ;) Ezért pontosan el tudom képzelni, hogy milyen finom... Az hogy gyönyörű, nem is kérdés.
    Már meghaladtad a 10.000-et! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  6. Petra, köszönöm, használtad már?

    VálaszTörlés
  7. Idő hiányában még nem, de ami késik... Az illata tetszett a férjemnek is.
    Az epret megszaglászták a gyerkőceim, aztán rögtön meg is kóstolták. "Húúú, ez nagyon finom! Kérünk még!!!" Szóval nem baj, hogy ekkora mennyiséget küldtél.:)

    VálaszTörlés
  8. Már vártam is az újabb tonkababos receptet:-) Gyönyörű formát öltött!

    VálaszTörlés
  9. Petra, sejtettem. :-)

    Gerdi, örök kedvenc! :-)

    VálaszTörlés