2011. november 2., szerda

Óriásbucik és tökmagos-parmezános kenyérkék


Mostanság igyekszem megsütni magam a kenyerünket, nem megvenni. Persze, ez nem mindig jön össze, de tegnap jó sokat sütöttem. Köztük ezeket a hatalmas bucikat, amiket valahová a zsömle és a cipó közé pozicionálnék.

Hozzávalók 8 óriáshoz:

500 g kalács mix lisztkeverék (ami amúgy csak BL-55 liszt és búzadara egy kis élesztővel, csak okosan megvettem és nem olvastam el...)
500 g fehér tönkölybúza liszt
3 cs. porélesztő
2 ek. só
2 ek. cukor
400 ml langyos tej
200 ml langyos víz

A tésztát a korábbi leírásom alapján elkészítettem, kerek zsömiket vágtam ki belőle, megkelesztettem, 25-30 percig sült 180 fokon.

Ha már benne voltam nyakig a dagasztásba, készíteni akartam néhány bagettet is, amiből majd kél kilós kenyerek lettek. :-) Íme:


Hozzávalók:

1000 g mindenféle kimaradt lisztkeverék, sokmagvas, rozsos, tönköly stb.
600 ml langyos víz
50 ml olívaolaj
2 ek. cukor
2 ek. só
3 cs. porélesztő
50 g tökmag
kb. 20 g reszelt parmezán

A tésztát a szokott módon készítettem, a végén tökmagot gyúrtam bele, kicsit megvizeztem a tetejüket, bevagdostam, megszórtam tökmaggal és parmezánnal. 30 percig sültek 180 fokon.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerült darabok:) Főleg a tökmagos tetszik nagyon. Én is igyekszem megsütni a kenyeret otthon, többé kevésbé sikerrel.

    VálaszTörlés
  2. De szépek! Azok a bucik... Ügyi vagy, én 1-2 hetente sütök kenyeret.

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu, köszönöm, majd lesz belőle bruscetta. :-)

    Petra, köszi! :-)

    Gerdi, köszönöm, amúgy én is kb., mennek a fagyasztóba.

    VálaszTörlés
  4. Ezek valami gyönyörűségesek :)) Ilyet én is szeretnék sütni, de most más is eszembe jutott megvalósítandóként a képeidről :))

    VálaszTörlés
  5. Panna, köszönöm! :-) Várom, mit készítesz! :-)

    VálaszTörlés