Citrusos fügelekvár


Még érlelődött néhány szem füge a hűtőben, eljött az ideje, hogy elkészítsem őket. Ugyan csak pici adag lekvár lett, épp két kis üvegnyi, de megérte, mert nagyon finom őszi íze lett.

Hozzávalók:

Kb. 12-15 dkg füge
2 nagy narancs
1 citrom
2 alma
300 g cukor
2 tk. őrölt fahéj
1/2 csomag 2:1 dzsemfix

A fügét, az almát, a narancsok és a citrom levét és héját összeturmixoltam a cukorral, a fahéjjal és a dzsemfixszel. Felforraltam, kb. 3 percig hagytam rotyogni, közben folyamatosan kevergettem, 2 üvegbe beletöltöttem, fejre állítottam 10 percre és kész. Közben olyan illatok keringtek a konyhában, amit bármelyik illatgyertya megirigyelhetne.

Csodás ez az ősz, használjuk ki ezeket a napsütéses, színes napokat! Barnus is ezt teszi, minden falevelet begyűjt séta közben. :-) Kíváncsian várom, mit szól majd a hóhoz...

Megjegyzések

  1. Nagyon finom lehet ez a lekvárod! Kicsi Barnusnak biztosan fázni fog a kis keze mert a havat fogja babrálni!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, nem tudom, hogy tűri majd a kesztyűt, mert a fagyasztóba is imád nyúlkálni. :-)

    VálaszTörlés
  3. Ennék ebből a fincsi lekvárból. Barnus tuti imádni fogja a havat :) Meg a szánkózást :) A faleveleket meg még én is hajlamos vagyok összegyűjteni. Jó kis kincsek :D

    VálaszTörlés
  4. Annyira zabálnivaló ez a gyerek! Persze, hogy imádja majd a telet. Ki kell használni ezeket a pillanatokat Kata, mert nagyon gyorsan elrepülnek, és csak azt veszed észre, hogy már elfoglalt ovis, iskolás.
    A lekvár nagyon finomnak hangzik. :)

    VálaszTörlés
  5. Panna, milyen jó ötlet, szánkót kap Karácsonyra! :-) Köszi!

    Petra, igyekszem is kihasználni, bár most még sokszor nehéz nekem is élvezni, épp beteg a kis manó, szóval kicsit kialvatlanok vagyunk. :-)

    VálaszTörlés
  6. Pont jól j9nne nekem az a két üvegecske:) Szuper lehet. A hótól meg teljesen oda lesz a kisfiad, szerintem nagyon fogja élvezni.
    Úgy emlékszem volt egy narancsos trüffel krém recepted, de nem találom, ide írnád a linket, hogy hol van? Krémeket keresek, mert tortát kell sütnöm szombatra és emlékszem rá, hogy ezt kinéztem málad. Köszi:)

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu, azért kicsit sajnálom, hogy korábban nem jutott eszembe így párosítani, de nyáron valahogy nem tört rám ez a hangulat. Én sem találtam :-), küldöm mailben a receptet! :-)

    VálaszTörlés
  8. Trollanyu, mégis ide írom, mert nem találtam az e-mail címed. :-)

    A 26 cm-es tortához az arányok:

    600 ml tejszín (állati, min. 30%-os)
    420 g étcsoki (60%-os)
    ha kicsit édesítenéd, én nem szoktam, 5-6 dkg cukor
    4 ek. narancslekvár vagy 2 narancshéj (ez intenzívebb, én jobban szeretem)

    22 cm-eshez 4 dl tejszínből szoktam, 280 g csokival.
    18 cm-eshez 2 dl tejszín + 140 g csoki.

    Ezek csak a töltelékhez vannak, de ha nem burkolod, hanem kívülről is krémes lesz, még sztem plusz két decit rászámolhatsz.
    A csokit felkockázom, a tejszínt felforralom, leveszem a lángról és a csokira öntöm, homogén állagúra keverem. (ha cukrot is használsz, a tejszínbe tedd) A narancshéjat/lekvárt hozzáadom és megy a hűtőbe. Sima hűtőben kb. 5-6 órát kell hűlnie. Én néha csalok és fagyasztóba rakom úgy 2 órára. A lényeg, hogy besűrűsödik. Elkezdem felverni robotgéppel, lassú fokozaton, majd folyamatosan emelve a gyorsaságot, de ügyelni kell rá, hogy ki ne csapódjon a tejszín. Épp csak addig kell verni, hogy jó állaga legyen, krémes, már ne legyen kemény vagy épp folyós. Én általában azt nézem meg, hogy a robotgép villája jó nyomot hagyjon benne, akkor már általában jó. Amúgy Farkas Vilmosnál találsz még tuti recepteket, ha gondolod, nézz szét nála is, sok videója is van.

    Remélem, tudtam segíteni, nagyon drukkolok a tortához!

    VálaszTörlés
  9. Imádom a fügét, ezt is elkészítem alkalomadtán. Príma ötlet!

    VálaszTörlés
  10. Wanna, örülök, hogy tetszik, jövőre kevesebb süti lesz belőle és több lekvár! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések