Csokis, kicsit nugátos macaron


Ma ismét nekiálltam a macaronnak. Múltkor felbátorodtam a zserbósnál, mert egész jól sikerültek. Ma azért ezt nem mondhattam el. Valamit nem jól csináltam. Vagy a cukorszirup volt túl meleg, vagy amit inkább gyanítok, hogy a tojásfehérjét nem, amit félig kell felverni az elején nem vertem fel eléggé. Kicsit laposak lettek, de azért lett talpuk. :-)


Ismét a Chriesinél szereplő receptet használtam.

A macaronokhoz:

2 szobahőmérsékletű tojásfehérje (80 g, de ha csak 75g, nem katasztrófa :-) )
100 g cukor
25 g cukor
100 g porcukor
100 g finomra darált mandula
35 ml víz
+2 tk. cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:

1 dl tejszín
70 g étcsokoládé (88%)
30 g mogyorónugát


A töltelékhez felforraltam a tejszínt, levettem a tűzről, belekevertem az összetört csokoládét és a nugátot. Ment a hűtőbe, majd a kis puffancsokba.

A macaronokhoz az egyik tojásfehérjét (kb. 40g) egy csipet sóval és a 25 g cukorral félkeményre verjük. Közben készítsük el a cukorszirupot. Ehhez 100 g cukrot 35 ml vízzel felteszünk melegedni (nem kell kevergetni, hozzányúlni). Amint eléri a 110 fokot (a cukor feloldódik a vízben, bugyogva forraljuk kb. 25 mp-ig), nagyon vékony sugárban, folytonos robotgépes keverés mellett adjuk hozzá a félig felvert fehérjékhez. Addig keverjük, amíg ki nem hűl. (Ez nagyjából 12-15 perc.)

A másik fehérjét lazítsuk fel egy villával és keverjük bele az előzőleg átszitált mandula, kakaó és porcukor keverékébe. Az előző lépésben kikevert fehérje egy részével lazítsuk fel a mandulás masszát, majd óvatosan forgassuk bele a maradék fehérjét is. Töltsük a masszát habzsákba, sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kis köröket (kb. 2 cm), szárítsuk min. 30 percig a macaronokat (szerintem nem árt neki még néhány perc). A sütőt légkeveréssel melegítsük elő 140-150 fokra (nekem a 140 jött be, de ezt sütője válogatja), 13-15 percig süssük a macaronokat. Hagyjuk pihenni kicsit a tepsin mielőtt leszedjük őket. Beletöltjük a krémet, összeragasztjuk őket.


A nugát szinte egyáltalán nem érződik benne :-(, a csoki magas kakaótartalma elnyomja teljesen, ezt azért sajnálom, de a krém meg kell, hogy ellensúlyozza a habcsók töménységét. Majd legközelebb! :-)

Van tippetek, hogyan lehet elérni élénk színű macaront? Mit keverjek bele, a Wilton gél nagyon nem jött be nekem.

Megjegyzések

  1. Szerintem baromi jól néznek ki:)Finomak is lehetnek, még ilyet sem sütöttem, de nagyon szeretnék. Tervbe vettem:)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is tök jók lettek!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is szuper! Nem is lapos :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Nektek, azért kicsit mégis laposkák. :-)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem is szuperek lettek! olyan igazi duci macaront nekem eddig csak a francia habbal sikerült elérni. cukorszirupos nekem is picikét laposabb lesz, de így is nagyon szép szerintem! na meg finom és az a fontos! színezésben nekem eddig komoly eredményt élénk zöldre a japán matcha por adott. gélt én sose próbáltam...van még egy mű narancs porom is, na az elég keményen színez (azzal nemcsak macaront kekszet is festettem), de sajnos nem természetes...úgyhogy én maradok az enyhébb festékeknél kakaó, céklapor, spenótpor, kurkuma...

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a tippeket, azért szerencsére nem készítek gyakran, csak jó lenne valami extra. :-) Utánanézek, amiket írtál.

    VálaszTörlés
  7. Lányok, nálam meg pont fordítva van! :DDD Az olasz lesz duci, a francia csak legelőször (amikor sikerült) akkor lett nagyon duci. Amúgy meg nagyon jól néznek ki ezek is, meg a diós is isteni lehet!

    VálaszTörlés
  8. Chriesi, lehet, hogy azért van, mert nem hőmérőzöm a cukorszirupot. Végül is a talpak miatt izgulok mindig legjobban. A hétvégén megpróbálok céklaport szerezni, mert nem egyszerű feladat, kakaóval keverve hátha élénk lesz.

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom, de ez sütőfüggő is nagyon. Egyszer csináltam házi málnaport, és nem sikerültek a macaronok. Gőzöm sincs, hol lehetne szerezni ilyen porokat, de kurkumával már szineztem az bejött. Mesterséges szinezékeket nem próbáltam, és nem is fogok, pedig klassz lenne egy jó kis lila macaron, no de nem baj. :)

    VálaszTörlés
  10. Nemsoká megyek fűszerekért, beszerzek ezt-azt, hátha sikerül, mesterségessel én sem próbálnál szívesen. A kurkumától nem változik az íze?

    VálaszTörlés
  11. Attól, függ, hogy mennyit teszel bele, és ahhoz, hogy azért a színe elég élénk legyen kell bele egy jó adag. És akkor kicsit érezni, de a krémmel együtt annyira nem tűnik fel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések