2011. október 9., vasárnap

Cseresznyés focaccia


A cím bevallom, rövidített, az eredeti recept címe: "Édes cseresznyés focaccia reggeli hangulatban". Jamie Oliver receptje, csak annyit mondok, nagyon tuti!


Én fél adagot készítettem, egy jó nagy (kb. 25 cm-es focacciahoz elég is bőven ennyi).

Hozzávalók:

1/2 kg érett cseresznye (tudom, hol van az már... nálam a fagyasztóban)
2 púpozott ek. vaníliás cukor
60 g vaj
egy kevés szeletelt mandula
+
1/2 adag kenyértészta:

500 g jó minőségű kenyérliszt (nálam 250 g BL 80-as búzaliszt és RL 190-es teljes kiőrlésű rozsliszt, javaslatom, hogy ehhez inkább csak a fehér lisztet használjuk, így kicsit savanykás lett a rozstól a tészta)
kb. 3 dl langyos víz
másfél csomag szárított élesztő (Dr. Oetker, 7 g-os csomagok)
1 ek. barnacukor
1 ek. só
egy kis liszt a behintéshez


A kenyértésztát készítsük el először. Leírás hozzá ITT.

A második dagasztásnál formáljuk kerekre a tésztánkat, kb. 3-4 cm magasra készítsük. Az ujjainkkal nyomkodjuk meg a tészta tetejét és szórjuk rá a kimagozott cseresznyéket. Hintsük meg a vaníliás cukorral, kockázzuk rá a vajat, szórjuk rá a mandulaszeleteket. Kelesszük meg a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Langyosan együk, kicsi vajjal megkenve vagy egy kis vanília fagylalttal. A tetején karamellizálódik a cukor, közben beleolvad a vaj, mintha egy friss cseresznyelekvár sülne rá a kenyerünkre. Ami meg megmarad, mehet a fagyasztóba.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Jamie-t nem hiába csípem én is! :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta:) Mi is Jamie rajongók vagyunk a kislányommal:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Beállnék én is a klubba, a Jamie-t rajongók közé! :)))

    VálaszTörlés
  4. Elég rendesen tutinak látszik!

    VálaszTörlés
  5. Petra, az is, bár én inkább valami kalácsos tésztával képzelném el, így utólag.

    VálaszTörlés
  6. Nem is kell többet mondanod, csak hogy Jamie Oliver :)))

    VálaszTörlés