2011. szeptember 29., csütörtök

Macaron zserbó


És tényleg zserbó íze van. A zserbó az egyik kedvenc süteményem, ennek ellenére csak egyszer készítettem. Vannak, akik nálam jobban készítik, meghagyom nekik, én meg csak élvezem. De nem tudtam megállni, hogy új kihívásomat, a macaront ne próbáljam ki ilyen formában is.

A recept, a Chriesinél talált, jól bevált macaron alapján készült, csak a mandulát dióra cseréltem. Ez kicsit olajosabb, tartottam is tőle, de csodák-csodájára meg sem kottyant neki az a kis plusz olaj.

Tehát a recept:

A macaronokhoz:

2 szobahőmérsékletű tojásfehérje (80 g, de ha csak 75g, nem katasztrófa :-) )
100 g cukor
25 g cukor
100 g porcukor
100 g finomra darált dió
35 ml víz

A töltelékhez:

5 dkg darált dió
5 dkg cukor
1 narancs héja
egy csipet só
5 dkg 70%-os étcsokoládé
1 dl tejszín
4 ek. házi (vaníliás) sárgabarack lekvár


Először a tölteléket készítsük el. 15 dkg diót pirítsunk illatosra száraz serpenyőben, majd daráljuk finomra. 10 dkg-ot tegyünk félre a "tésztához". A maradék 5 dkg diót karamellizáljuk 5 dkg cukorral, egy csipet sóval és a narancs héjával. Ahogy a cukor megolvad, gyorsan keverjük hozzá a tejszínt és a felkockázott étcsokoládét. Mikor minden összeolvad, levesszük a tűzről és elkeverjük a baracklekvárral, hűtőbe tesszük vagy fagyasztóba (így gyorsabban megdermed).

A macaronokhoz az egyik tojásfehérjét (kb. 40g) egy csipet sóval és a 25 g cukorral félkeményre verjük. Közben készítsük el a cukorszirupot. Ehhez 100 g cukrot 35 ml vízzel felteszünk melegedni (nem kell kevergetni, hozzányúlni). Amint eléri a 110 fokot (a cukor feloldódik a vízben, bugyogva forraljuk kb. 25 mp-ig), nagyon vékony sugárban, folytonos robotgépes keverés mellett adjuk hozzá a félig felvert fehérjékhez. Addig keverjük, amíg ki nem hűl. (Ez nagyjából 12-15 perc.)

A másik fehérjét lazítsuk fel egy villával és keverjük bele az előzőleg átszitált dió és porcukor keverékébe. Az előző lépésben kikevert fehérje egy részével lazítsuk fel a diós masszát, majd óvatosan forgassuk bele a maradék fehérjét is. Töltsük a masszát habzsákba, sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kis köröket (kb. 2 cm), szárítsuk kb. 30 percig a macaronokat. A sütőt légkeveréssel melegítsük elő 140-150 fokra (nekem a 140 jött be, de ezt sütője válogatja), 13-15 percig süssük a macaronokat. Hagyjuk pihenni kicsit a tepsin mielőtt leszedjük őket. Beletöltjük a krémet, összeragasztjuk őket. Én fahéjas-kardamomos kávéval fogyasztottam.

18 megjegyzés:

  1. Szépek :)
    Én még mindig nem mertem nekiállni...

    VálaszTörlés
  2. Húúú, ez nagyon finom lehet!
    Tetszik a kép is róla!
    Kipróbálom!
    (Épp ma vettem végre habzsákot).

    VálaszTörlés
  3. Gomba, köszönöm, csak buzdítani tudlak!

    M@rti, tényleg csudi jó, már elfogyott. :-) Mindenképp próbáld ki! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek:) Nagyon szeretem én is a zserbót:) Ki kell próbálnom hamarosan:)

    VálaszTörlés
  5. Most már hamarosan leküzdöm a bátortalanságom és kipróbálom én is :)) főleg ha még készítesz párat :)) Kukkants be hozzám egy díjjal várlak!

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu, köszönöm, mindenképp próbáld ki, engem a sütiben (úgy általában is) a tészta szokott zavarni, nekem elég lenne a töltelék is, de az meg hogy nézne ki... Na, ezzel nincs ilyen gond, szóval töltelékimádók, HAJRÁ! :)

    Panna, a díjat nagyon köszönöm Neked! Az a baj, hogy meg is kell enni ezeket, nekem meg nem kellene... :-)

    VálaszTörlés
  7. Én sem mertem még nekiállni, pedig anyukám pont a napokban kérdezte, hogy "és macaront mikor sütsz?" :) Olyan kis helyesek a tieid, én félek, hogy nem sikerülne a talpacskájuk.

    VálaszTörlés
  8. Látom, belejöttél a macaron készítésbe. :D
    Nagyon szép lett, és biztos finom is!

    VálaszTörlés
  9. Hű, de szuper lett! Le a kalappal! :)))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek lettek! Én még nem mertem másodszor is nekiállni! :))

    VálaszTörlés
  11. Tejszínhab, és akkor mi van, ha elsőre nem sikerül, nézd meg az elsőket, egy talp sem volt sehol, akkor majd legközelebb lesz vagy azután. De az is lehet, hogy elsőre tökéletesek lesznek. Én is még rengeteget kell, hogy gyakoroljam.

    Flóra, köszönöm, laktató, kicsit tömény, de nagyon finom!

    Petra, köszönöm!!! :-)

    Barbi, ha ízlik, miért ne?!

    VálaszTörlés
  12. Katuci, nem a kudarcélmény bántana, csak hogy elpazaroltam egy csomó tojit :)))

    VálaszTörlés
  13. Bianka, köszönöm!

    Tejszínhab, csak a kedvemért! Mindössze 2 tojás. :-)

    VálaszTörlés
  14. Ja, hogy várjál, ehhez csak 2 tojás kell... hmm... meggyőző vagy, ki fogom próbálni. És feltétlenül beszámolok :P

    VálaszTörlés
  15. Várom! :-) Akkor csak megérte annyi éven át marketinget tanulni. :-)

    VálaszTörlés
  16. Ez nagyon szuper recept! Mentettem is és ha végre lesz darálóm ki is próbálom!

    VálaszTörlés
  17. Tücsök Bogár, nagyon finom lett, a dió kicsit olajosabb, mint a mandula, nehezebb is átszitálni, de megéri! :-)

    VálaszTörlés