2011. szeptember 30., péntek

Fűszeres szőlődzsem


Nem is tudom, merjem-e dzsemnek nevezni, mert inkább zselé.

Szóval, a szőlőért nem rajongok, főleg, mert csak magozva szeretem, az meg macerás. Ezért én csak a mag nélküli, óriásszőlőkből szoktam venni, melyeknek valószínűleg semmi köze nincs már a szőlőhöz. A szőlőből készült dolgokat viszont nagyon szeretem, főleg a bort, de a dzsemet is. Így készült még egy adag dzsem a nyári befőzés lezárásául, forralt boros hangulatban.

Hozzávalók:

800 ml szólólé
egy narancs és egy citrom leve és héja
1 tk. őrölt fahéj
kb. 10-12 szem szegfűszeg
5 szem kardamom
1 dl vörösbor
400 g cukor
1 cs. 2:1 dzsemfix

A szőlőt leturmixoltam, átpasszíroztam egy szűrőn, belekevertem a többi hozzávalót. felforraltam, 1 percig hagytam forrni, kihalásztam több-kevesebb sikerrel a szegfűszegeket, sterilizált üvegekbe töltöttem, fejre állítottam 10 percre és kész.

Maradt ki egy nagyon pici, így meg tudtam kóstolni és finom lett, fűszeres, kicsit már ideidézi a Karácsonyt...

8 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem szőlőset, nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet! :)))
    A forralt boros hangulat engem is megérintett, csak nálam leves készült. Holnap megmutatom.

    VálaszTörlés
  3. Hú nagyon ütős ötlet ez a forralt boros dzsem :))

    VálaszTörlés
  4. Bianka, Panna, még bőven tart a szüret, hajrá! :-)

    Petra, várom, bár még borlevest sem ettem soha, annyi minden jó dolog vár még az életben. ;-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tuti lehet az íze és a színe is gyönyörű:) Jól dugd el, hogy Karácsonyra is maradjon.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet az íze! A szegfűszegtől volt biztos karácsonyi hangulata!:-)

    VálaszTörlés
  7. Bor mellé szőlő... tudsz élni :))

    VálaszTörlés
  8. Trollanyu, köszönöm, talán egy üvegcse megmarad. :-) Jó szokásom elajándékozni a lekvárokat. :-)

    Éva, szegfűszeg+fahéj+kardamom+bor=KARÁCSONY :-)

    Tejszínhab, bor és szőlő, csak van közük egymáshoz. :-)

    VálaszTörlés