Recept teszt - Fügés frangipane tart (fügés mandulakrém-torta)




Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd című könyvében lapozgatva találtam rá. Nem rajongok a szakácskönyvért, kicsit bonyolult receptek vannak benne, de most felfedeztem néhány klasszikus kipróbálni valót.


Kaptam néhány szem fügét, amit frissen nagyon szeretek, ha lenne kertünk, lenne benne jó néhány fügefa. :-)

Hozzávalók:

500 g kész leveles tészta
liszt
1 felvert tojás sárgája
10-12 érett füge

A frangipane-hoz:
100 g szoba-hőmérsékletű vaj
100 g porcukor és még egy kevés a sütéshez
1 nagy, felvert tojás
100 g darált mandula
25 g sima liszt

A tálaláshoz (én kihagytam és nem hiányzott):
folyós méz
dupla tejszín (48-50%-os) (ilyet lehet egyáltalán nálunk kapni?)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Elkészítjük a frangipane-t. A vajat a porcukorral egy tálban krémesre keverjük, majd hozzáöntjük a tojást és teljesen eldolgozzuk. Hozzáadjuk a darált mandulát és a lisztet és egyenletesen elkeverjük.

A leveles tésztát 4 mm vastagra nyújtjuk lisztezett felületen. A tésztából kivágunk 4-6 korongot. (Én miniket készítettem.) A korongok széleinél 1 cm-es peremet húzunk késsel, de ne vágjunk le az aljáig!A korongokat sütőlapra helyezzük, a peremeket megkenjük a tojássárgájával. Mindegyik korong közepét megkenjük vékonyan (én kicsit vastagabban) a frangipane-nal.

Két fügét vízszintesen karikákra szelünk. A többi fügét cikkekre vágjuk és elrendezzük virág alakban a tésztán. Kevés porcukorral megszórjuk, sütőbe tesszük, 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Még melegen megöntözzük mézzel. Hagyjuk kicsit hűlni és tejszínnel tálaljuk. Én ezt elhagytam.

Nagyon finom, fél adagot készítettem, meg is ettük gyorsan a négy mini lepényt.

(Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd, 154. o., Alexandra kiadó, 2009)

Megjegyzések

  1. Nekem is tetszik, ezt az egy adagot szívesen meg is enném, csak úgy kóstolónak :))

    VálaszTörlés
  2. Bizony jó és szerintem más gyümivel is kitűnő lehet, barack, szilva, áfonya... A frangipane nagyon finom.

    VálaszTörlés
  3. Ezt muszáj lesz kipróbálnom! Nagyon jól hangzik :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések