Megérkeztek!!!


Két hete rendeltem az e-bayen 250 g vaníliát (76 szál) és 50 g tonkababot. Ma eljött a nagy nap, megérkeztek!


Nagyon vártam már, hiszen mindkettő csodás fűszer. A vaníliát természetesen már jól ismertem, a tonkababot még nem. Rögtön megkóstoltam, ahogy kibontottam. Karácsonyt éreztem a számban. Nagyon fűszeres, meleg, csípős (amin meglepődtem), az illata pedig egyszerre üdítő és mámorító (nem csoda, hogy parfümökhöz használják leginkább).


Néhány szó a vaníliáról:

A fűszer (Vanillae fructus) 10-20 cm hosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta.

Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz. (Forrás: Wikipédia)


És néhány szó a tonkababról is:

Illatos, fekete, mogyorószerű magok. Származási helye Venezuela, Guyana és Brazília.
Magjait betakarítják, szárítják, és alkoholba (rum) áztatják 12-24 óráig, aztán újra megszárítják. Miután a magokat porítják, az esszenciát oldószerekkel vonják ki. A mag kumarint tartalmaz, ezért az Egyesült Államokban gasztronómiai célokra tiltott. Annak ellenére, hogy rendkívül aromatikus és varázslatos illatú, ritkán említik a szakácskönyvekben. (Forrás: DINING GUIDE)







A vaníliából lesz cukor, eszencia és olaj.


A tonkababból biztosan lesz bonbon, de azt még el kell lesni. :-)
Illetve krémekben és piskótában is ki fogom próbálni mindenképp.



Megjegyzések

  1. Ó, az a sok vaníliarúd. De szép látvány. :)))
    A tonkababról nem tudok túl sokat, majd világosíts fel.
    Most látom, hogy múltkor a "Készülj 24.-re." mondatomat úgy értelmezted, hogy készíts valamit. Nem úgy gondoltam. Ne haragudj, hogy félreérthető volt. Csak lelkileg készülj. ;D

    VálaszTörlés
  2. A vaníliát ismerem, de a tonkababról lehet, hogy most hallok először.

    VálaszTörlés
  3. Marisz, csodás illat, zamatú fűszer, ugyan még semmiben nem ettem én sem, de már alig várom, hogy kipróbáljam. Addig is: http://levendulaescsokolade.blogspot.com/2011/02/tonkababos-bonbon.html Vivi tonkababos bonbonja.

    Petra, gyönyörűek és milyen illat lett a lakásban... Nem, nem voltál félreérthető, lélekben nagyon készülök, csokival álmodom. :-) De szeretnék valami kis tortácskát vinni egyébként is. Amúgy én tonkababos bonbont kértem Vivitől, szóval ott többet megtudunk majd. :-)

    VálaszTörlés
  4. Na akkor ma jó kis napod lett :)) Nagyon tetszik a szállítmányod :)) Ennyi vanília rudat egy helyen még nem is láttam :)) A tonkababról meg még nem is hallottam..

    VálaszTörlés
  5. No, akkor megnyugodtam. A bonbon ízesítést én rábíztam. De ez a tonkabab jól hangzik, kíváncsi vagyok. :))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések