2011. május 8., vasárnap

Sült túrótorta

A bécsi sült túrótorta alapján készül, de fele annyi töltelékkel és erdei gyümölccsel a tetején.

Hozzávalók a tésztához: 

12,5 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 tojás
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

A hozzávalókat összegyúrjuk, műanyag fóliába csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.


Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg túró (lehetőleg krémtúró)
2 ek keményító
1 tk. vanília kivonat
1 cs. vaníliás cukor
8 dkg porcukor
2 dkg cukor
10 dkg vaj
4 tojás
citromhéj

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd kb. a felénél hozzáadjuk a 2 dkg cukrot és keményre verjük. A sárgáját a vajjal, a porcukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a vanília kivonattal, a keményítővel és a túróval simára keverjük. A masszához óvatosan hozzákeverjük a fehérjét.
A tésztát kinyújtjuk a tortaforma aljának méretére. A kapcsos tortaformát kivajazzuk, az aljába sütőpapírt teszünk, beleigazítjuk a tésztát és rászedjük a tölteléket. Előmelegített sütőben 160 fokon 55-60 percig sütjük.  A kész süteményt hagyjuk kicsit hűlni, a tetejére teszünk kb. 300 g erdei gyümölcsöt. Egy csomag tortazselét készítünk a tetejére, leöntjük vele. Egy éjszakát hagyjuk a hűtőbe. Másnap leszedjük róla a kapcsos formát.

(26 cm-es tortaformához.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése