2011. május 18., szerda

Levendulás eperdzsem

Ez a negyedik variáció most már az eperre, de nem tudom megunni a kísérletezést. Annyira sokoldalú gyümölcs és a variációk tárháza kimeríthetetlen. A levendulát pedig már nagyon meg akartam kóstolni. Mivel eddig csak a molyűző kis párnákból volt ismerős, kicsit bizalmatlan voltam, de kár volt. Az íze, mint az illata és nagyon frissítő, szinte menta jellegű.

A dzsem a szokásos módok dzsemfixszel készült, mivel nagyjából már sikerült kitapasztalni a használatát.

1250 g tisztított, jól átmosott epret feldaraboltam, 350 g cukorral, egy csomag 3:1 dzsemfixszel és 10 g szárított levendulával felforraltam, három percig forrt, majd üvegekbe töltöttel, szalicilt szórtam a tetejére, lezártam és polcra tettem.

A levendulából lehet, hogy érdemes előre szirupot főzni és leturmixolni, mert így a virágokra nem tudunk ráharapni. Az enyémben benne maradtak, nagyon nem kell rágcsálni, mert úgy kicsit kesernyés, de maga a dzsem fantasztikus lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése